Ik hou van jou: hoe gemakkelijk zeg jij het?

Columns door Jamura
?Ik hou van jou? gaat ook wel gebukt onder de termen ?HVJ? of ?love you? en kan over het algemeen tegenwoordig in hetzelfde hokje worden gepropt als ?alles goed?? en ?hoe is het??. Maar in hoeverre menen we het eigenlijk nog?

Mede dankzij de Engelstalige term I love you is het misschien gemakkelijker geworden om iemand met deze uitspraak te bombarderen zonder dat je ook daadwerkelijk van die persoon houdt. ?Love you? kun je gemakkelijk roepen als iemand je een dienst bewijst, als teken van dankbaarheid dus. Gewoon, tegen de kapper. Of de plastisch chirurg die je tieten een cupmaat groter heeft gepompt. En aangezien vrijwel alle Engelstalige termen vertaald worden naar de Nederlandse taal is ?ik hou van jou? inmiddels ook een term die ? wat mij betreft ? iets te makkelijk gebruikt wordt.


I love you is tot daaraantoe, maar ?ik hou van jou? vind ik zelf nogal wat eigenlijk. Naar mijn idee is het een vrij select gezelschap binnen je eigen kring waar je écht van houdt. Je opvoeders, je familie (en is dat dan vanzelfsprekend??) en je ?eerste rang? vrienden. Dan heb je nog een ?tweede rang? vrienden waar je misschien (nog) niet van houdt, maar wel om geeft en willekeurige personen, zoals een ex bijvoorbeeld, waar je niet (meer) van houdt maar (nog steeds) wel om geeft.

Maar wanneer hou je nou écht van iemand? Voor mij is De Dood altijd een soort maatstaaf. Beetje cru misschien, maar wel een manier om je liefde voor iemand te meten. Ik denk dat houden van gelijk staat aan jaren ? al dan niet voor eeuwig - verdriet & gemis als iemand ten overlijden komt. Iemand die je oprecht zal missen. Iemand die elke dag in gedachtes voorbij zal komen. Iemand die er op ontelbaar veel momenten écht bij had moeten zijn. Als je misselijk wordt van de gedachte dat een specifiek persoon er niet meer is, dan hou je van die persoon. Dat denk ik.


En dan heb je nog het ?geven om? iemand, wat naar mijn idee erg dichtbij ?houden van? staat, maar toch net ff anders is. Iemand die maandenlang (en misschien langer) tranen in je ogen bezorgd als je aan hem of haar denkt. Iemand die je vooral op specifieke momenten zal missen. Maar genoeg gerelateerd aan De Dood, bah.

Ik zeg niet snel dat ik van iemand houd. Alhoewel ik het tegen mijn laatste vriendje in de eerste maand al uitkraamde?. Maar zo voelde het toen wel en ik hield uiteindelijk twee jaar krankzinnig veel van hem. Verder gaat love you mij ook makkelijker af, maar zal ik ook dat niet zeggen zonder betekenis. Ik vind dat je tegen alle mensen waar je om geeft of van houdt love you moet kunnen zeggen in het kader van waardering en het ?gesteld zijn? op iemand, maar alleen tegen de mensen waarvan je houdt ?ik hou van je?. Zo blijft het in ieder geval bijzonder en waardevol.

En de kapper en de chirurg? Die verdienen wat mij betreft gewoon een zoen en een ?Je bent een HELD!?. By the way, I do love you all for reading this column! (teken van dank)

Hoe snel zeg jij: 'Ik hou van jou?'