Zwangere Zonden

Kinderen door Mila
Daar staat ze dan, in vol ornaat. Miss ?twenty something and pregnant?. Een peuk in haar ene hand en bier in haar andere. Met haar big belly bouncend op de bass. Ze mag dan wel een jonge moeder zijn, maar dit vind ik écht niet kunnen!

Negen maanden geheelonthouding

Het zou inmiddels algemeen bekend moeten zijn dat als je zwanger bent je met je poten van drank, drugs en sigaretten af moet blijven. Minimaal negen maanden geheelonthouding op dit vlak (ja, seks mag wel gewoon!). Dat het soms moeite kost om als (gelegenheids-)roker en drinker niet mee te kunnen doen, daar weet ik alles van. Broodnuchter in de kroeg of op een borrel staan is nou eenmaal niet altijd het meest ideale plan. Helemaal niet als iedereen om je heen wél gewoon kan genieten van de vele natjes en de (te) weinige droogjes. Maar toch moet je volhouden. En als het goed is dan wíl je dat ook. Niet voor jezelf, maar voor het wondertje in je buik.

Drugs
Op nummer één van de zwangere zonden staat natuurlijk het gebruiken van (hard-)drugs. Als een zwangere vrouw dit gebruikt kan haar kindje na de geboorte ernstige afkick- verschijnselen krijgen. Om nog maar niet te spreken over allerlei andere bijkomende afwijkingen. Vreselijk! Gelijk after-birth door naar rehab. Dat doe je je kind (en jezelf) toch niet aan!


Lekker doorpaffen

Zwangere vrouwen die door blijven roken verdienen ook geen schoonheidsprijs. Dan heb ik het met name over de vrouwen die zelfs geen poging wagen om te stoppen (of te minderen). Die schaamteloos en plein public een sigaret opsteken en deze rustig oppaffen. Niet denkend aan de schade die het aan kan brengen aan hun mini-meeroker. "Ik blijf gewoon roken hoor. Fuck it! Het enige wat je ervan krijgt is een klein kind", hoor ik een flink doorpaffende zwangere twintiger zeggen tegen haar BFF. "Scheelt weer bij de bevalling." Oh my god, hóe DOM kun je zijn! Mijn BFF had gelijk de peuk uit mijn hand geslagen (nog voordat ik hem aan had kunnen steken) en me aan mijn haren mee naar buiten gesleurd. Weg uit het rookhol de frisse lucht in!

Slokje voor mama, slokje voor de baby
Naast drugs en sigaretten is ook drank zeer schadelijk. Alcohol komt namelijk langs de placenta, wat inhoudt dat elk shotje wat mama achterover slaat regelrecht doorgetapt wordt naar de kleine ?freeloader? in haar buik. Het ervóór de paplepel ingieten is dus geen goed plan! Het zou een drankspelletje zijn met je ongeboren baby, met daarbij de welbekende spelregel: ?Of je nou wilt of niet, zuipen zul je!?. Jong geleerd is (door) oud gedaan. Hij of zij zal later dus waarschijnlijk niet al na één alcoholische versnapering onder tafel liggen. Maar of dit het nou waard is? Lijkt mij niet!

Lusten & Lasten
Ik begrijp dat je, vooral in de laatste weken van je zwangerschap, je kwalen af en toe écht hélemaal zat bent. Maar het op deze manier (ladder-)zat zijn lijkt me niet de oplossing. Ook hierbij geldt weer dat de kortdurende lusten van een shot wederom niet opwegen tegen de langdurige lasten.

Ze is volwassen genoeg, toch?
Vreemd dat niemand er wat van zegt als miss mama to be een lekker drankje voor zichzelf besteld en deze barhangend achteroverslaat. Believe me, I have seen it! Dit wordt gewoon toegestaan. "Moet ze zelf weten, ze is volwassen genoeg toch!", zegt men dan. Of naïef: "Ze is vast niet zwanger joh, ze is gewoon dik!". Van de zotten!

Barhangen met je baby
Het wordt dan weer niet getolereerd als je samen met je uitbuikende baby de kroeg in zou komen om vervolgens gezellig een flesje drank te delen. Terwijl dit eigenlijk hetzelfde is als drinken met een baby in je buik. Het enige verschil is dat de baby nu zichtbaar is en voorheen undercover. Gezien de kwalen die jullie hebben in de eerste wereldse weken samen (denkend aan oververmoeidheid, buikkrampjes en doorkomende tandjes) zou je zelfs zeggen dat je nu meer recht hebt om te verdringen en verdrinken dan voorheen. Het zou toch wat zijn: Hup, Maxicosy op de bar en dan luidkeels roepen ?Hey barman, tap die fles maar vol hoor! We zijn er hard aan toe!?. Begrijp me niet verkeerd, een voorstander ben ik zéker niet! Ook al borrel ik erg graag met mijn zoontje en ben ik apentrots dat hij al zo ontzettend goed kan proosten. Uiteraard thuis op de bank met zijn geliefde alcoholvrije Jip & Janneke champagne. Vind ik wel feestelijk genoeg voor de aankomende 16 jaar!

Opbiechten
Helaas heb ikzelf tijdens mijn zwangerschap ook gezondigd. Onbewust, maar toch. Shame on me. Ik wist namelijk toen nog niet dat zelfs één wijntje al zo slecht is voor je ongeboren kindje. Met schaamrood op mijn wangen moet ik dan ook eerlijk opbiechten dat ik er weleens ééntje tijdens een feestelijke gelegenheid heb meegedronken. Gelukkig had ik destijds geen overvolle party agenda. Ik denk dat ik het bij een volgende zwangerschap wel uit mijn hoofd zal laten en ?gewoon? een alcoholvrij jaar inlas. Uiteraard met de allerlekkerste alcoholvrije cocktails!

Is de ?één wijntje kan wel?-uitspraak fabel of feit? En wat vind jij van roken en/of drinken tijdens de zwangerschap?