ZePapa: Paniekaanval!

Kinderen door David
TRRIIINNNGGG!! De bel gaat. ?Ik doe wel open?, roept mama. Een paar tellen later gevolgd met: ?Sanne, er staat een jongen voor je aan de deur!?

Kortsluiting

Op het moment dat mijn hart nog herstellende is van deze schokkende mededeling komt mijn kleine meisje de kamer binnen. Achter haar loopt een ietwat slungelige jongen met een aantal puisten in zijn gezicht, zijn broek op half 6 en drager van een slordige vetkuif. ?We gaan boven huiswerk maken?, zegt ze. ?Dat klopt, huiswerk maken?, herhaalt hij. Terwijl hij dat zegt geeft hij mij een knipoog, tovert hij een smerige glimlach op zijn gezicht en maakt het internationale teken van ?alles OK? met z?n hand. Wat ik vroeger bij electronica nooit begreep, gebeurt nu in mijn hoofd. Kortsluiting, de stoppen slaan door! Ik zie een donkere waas mijn blikveld betrekken. Gewapend met in mijn linkerhand de UPC-afstandsbediening loop ik op hem af. Zonder na te denken haal ik mijn arm naar achteren en?. TRRIIINNNGGG!! De wekker. Badend in het zweet word ik wakker. Gelukkig, het was maar een droom. Snel stap ik uit bed en loop naar de douche. ?Moet je niet snoozen? Het is nog vroeg?, hoor ik mijn vriendin nog zeggen. ?Nee, vandaag niet!?, snauw ik en loop weg.Venus en Mars

Menig vader van dochters moet dit herkennen. Het schrikbeeld van zijn kleine meisje in de handen van zo?n opgewonden puber. Want wij mannen weten toch het best hoe zo?n opgewonden puber redeneert. Zij denkt daadwerkelijk aan het maken van huiswerk, maar hij is toch met andere dingen bezig. Terwijl zij met een geodriehoek en rekenmachine de trap oploopt, strompelt hij met zijn broek op zijn enkels erachteraan. Het leren voor een schriftelijk wiskundeproefwerk wordt in zijn ogen een biologie praktijkonderzoek.

Tevens heeft elk vak een verschillende benadering en opvatting. Waar het meisje tijdens wiskunde bezig is met breuken en staartdelingen, is de jongen druk met aftrekken en vermenigvuldigen. Bij scheikunde doet zij een chemisch goedje in een reageerbuisje, terwijl hij zich afvraagt hoe zijn buisje met haar zal reageren.

Het is de natuur, maar zodra het de moeder of dochter van een man betreft gelden er toch andere regels.Horrorscenario?s

Het krijgen van een dochter is prachtig. Echter, vader zijn van een dochter brengt ook grote zorgen met zich mee. Waar ik vroeger droomde van het winnende doelpunt in de Champions League-finale worden de nachten nu geteisterd door vreselijke toekomstvisioenen. Nu verwacht ik geen helderziende te zijn, maar iemand als Derek Ogilvie vermijd ik liever voordat hij in mij een lotgenoot ziet.

Toekomstmuziek
Haar zorgen bestaan vooralsnog uit het verkrijgen van zo veel mogelijk aandacht en het stelselmatig vullen van haar luier. Het andere geslacht is wel het laatste waar zij zich druk om maakt. Laat staan de zorgen van haar vader. Ik hoop alleen maar dat ze een beetje rekening met mij houdt als het zover is.

Gelukkig is ze nog maar een paar maanden en ben ik de enige man in haar leven. Dat lijkt me de komende 30 jaar een prima uitgangspunt!
________________________________________________________________________________________


David is onze ZePapa-columnist en vader van Sanne, een baby van een paar maanden oud. Hij is samen met zijn vriendin Jennifer begonnen aan een lange reis met poepluiers, babyvakanties, aandachtspannes van een kind, en meer van die clichés. De wereld die altijd zo ver weg leek, is nu toch echt begonnen.

Met het schrijven van deze maandelijkse columns probeert hij de gebeurtenissen met wat humor te relativeren en zijn hoofd boven water te houden in deze nieuwe, bijzondere wereld!