Yolanda: 'Ik heb een open relatie'

Relaties door Vera
Steeds meer stellen snoepen met goedkeuring buiten de deur om hun relatie meer spanning te geven óf om deze te redden. Zo ook Yolanda: zij heeft al vijf jaar een open relatie. ?Onze liefde kreeg een echte boost!?

Aan het begin van elke relatie denk je: ?Geen zin meer in seks? Dat gaat mij echt nooit overkomen!' Zo dacht Yolanda er vijftien jaar geleden ook over. "Ik ben op dit moment al ruim dertien jaar getrouwd met Lars. We hadden altijd een spetterende relatie met ontzettend veel seks. We deden het op de raarste en spannendste plekjes, maar toen ik een aantal jaar later zwanger bleek te zijn van een tweeling veranderde ons seksleven al snel..."

Het stel had hun handen vol aan de twee kleintjes. "We waren altijd met de kinderen, het huishouden of met ons werk bezig. Tijd voor elkaar hadden, en maakten, we bijna niet meer. We groeiden al snel uit elkaar. Toen de kinderen vijf jaar waren hadden wij in de tussentijd misschien nog maar vier keer seks gehad,  je kon het dus niet eens meer een seksleven noemen. Toen de kinderen acht jaar oud waren kwam onze relatie in zwaar weer terecht: het was scheiden of ons leven veranderen."


Yolanda wilde niet van Lars scheiden, omdat ze natuurlijk ontzettend veel van hem hield. "Scheiden voor mij was niet de juiste optie. We moesten alleen meer tijd voor elkaar en onszelf maken. We hadden al jarenlang geen seks meer met elkaar gehad en als ik eerlijk ben moest ik er ook niet meer aan denken om seks met hem te hebben. We voelden ons niet meer aangetrokken tot elkaar en de spanning die er hoort te zijn in een relatie was er helaas niet meer. Andere mannen wonden mij stiekem wel op, maar wat moest Lars hier wel niet van denken?"

Yolanda hoorde uit de omgeving dat steeds meer mensen een open relatie hebben. "Ik dacht gelijk daaraan, maar ik had geen idee hoe Lars over een open relatie dacht. Ik hoopte dat wanneer we met andere mensen uitgingen, wij misschien ook weer een actief seksleven gingen krijgen. Eerst zonder elkaar en hopelijk daarna weer met elkaar. Op een avond had ik een gesprek met Lars over een eventuele open relatie. Hij zei dat hij er over na moest denken. Na een aantal weken zei hij dat we er maar voor moesten gaan, máár er waren natuurlijk wel een aantal regels waar wij ons aan moesten houden: we vertelden elkaar alles eerlijk, we mochten geen seks hebben met bekenden en bij seks moesten we áltijd een condoom gebruiken."


Eens in de twee weken gingen Lars en Yolanda apart van elkaar uit. "We maakten nu dus eindelijk tijd voor onszelf, iets wat we de vorige jaren nooit hadden gedaan. Als we eerder tijd voor elkaar hadden gemaakt zaten we waarschijnlijk nooit in zo'n sleur. Op zo'n avond dofte ik me helemaal op en ging ik gezellig met mijn vriendinnen uit. Het was echt niet zo dat ik seks moést hebben op zo'n avond hoor! Als ik een leuke man tegenkwam was het zo, maar het kon ook zo lopen dat ik gewoon in mijn eigen bed eindigde. Ook geen probleem."

Na ongeveer twee jaar zag Yolanda dat door de open relatie ook hun seksleven weer een boost kreeg. "Dit had ik nooit gedacht: we hadden zelfs weer seks met elkaar! Doordat we seks hadden met anderen hadden we ook steeds vaker weer zin in elkaar. We bloeiden als het ware helemaal op. Eén keer in de maand gaan we samen een weekendje weg en een ander weekend in de maand gaan we zelf met onze vrienden uit. Van jaloezie is gelukkig nooit sprake geweest in onze relatie. Wel weet ik dat dit de oplossing is geweest om onze relatie te redden. We hebben spanning met anderen, maar nu is ook onze eigen relatie weer goed. Echt een aanrader voor andere mensen waarvan de relatie in een sleur zit!"

Zou jij zelf ooit een open relatie kunnen hebben?