Eilandhoppen in Zuidoost-Azi?

Reizen door Esmee
De Koh?s (eilanden) in Thailand kennen de meeste mensen wel. Je hebt vast weleens gehoord van de Full Moon parties op Koh Phangan of je hebt de film The Beach gezien die deels opgenomen is op Koh Phi Phi. Leuk om een keer geweest te zijn, maar zeker niet de hoogtepunten van mijn reis.

Als je toch van plan bent om deze kant op te komen, dan mag je deze paradijsjes niet missen.

Gili Trawangan, Lombok, Indonesië
Met stip bovenaan staat voor mij Gili Trawangan, één van de drie Gili Islands voor de kust van Lombok in Indonesië. Vanaf Bali is het ongeveer een uurtje varen met een speedboot. Bij aankomst zie je een eilandje voor je, dat rechtstreeks uit de mooiste reisbrochure is gekomen. Er is geen haven, dus de boot meert aan bij het strand en zodra je met je voeten het water raakt als je van de boot springt, weet je dat dit een plek is waar je voorlopig niet meer weg wilt. Vaak blijven mooie plekjes niet lang onontdekt door toeristen, maar doordat het een klein eilandje is, is het er nooit te druk.

Op Gili Trawangan lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Geen hoge gebouwen, maar homestays of kleine resorts domineren het eiland. Je kunt in één dag het eiland rond door te fietsen over de enige zandweg die langs het strand loopt. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen. Heb je geen zin om te fietsen, dan kun je met paard en wagen het eiland verkennen. Na één dag heb je je al aangepast aan het ritme van de eilandbewoners en dat is alles behalve snel, maar eerder lekker languit op het strand met een kokosnoot in je hand met uitzicht op het turquoise zeewater en de vulkaan op Lombok en op de achtergrond een local die gitaar speelt.


Hele dagen luieren is misschien voor de locals weggelegd, maar niet voor mij, dus heb ik het luie eilandleven afgewisseld met duiken en snorkelen tussen de schildpadden bij het turtle point in het noorden van het eiland. Veel meer is er ook niet te doen. Je moet dan ook geen bruisend nachtleven verwachten. Wel zijn er meerdere leuke restaurantjes die barbecues op het strand met de visvangsten van die dag aanbieden. Na afloop komt er op sommige avonden in de week een dj draaien. Tot de zon opkomt, want politie is er niet op de Gili Islands om het feest af te kappen.

Phu Quoc Island, Vietnam
Phu Quoc Island, het eerste eiland waar ik gestrand ben tijdens mijn reis en gelijk één van de mooiste. De meeste mensen slaan Phu Quoc Island over, omdat het over land best een gedoe is om er te komen. Maar de reis ernaartoe is het meer dan waard. Zeker als je het doet in combinatie met reizen door de Mekong Delta, een landschap vol met waterwegen en rijke natuur, waar traditionele Vietnamese volkeren leven. Vanaf Ho Chi Minh City (Saigon) in het zuiden van Vietnam kun je boottochten maken door de Mekong Delta. Vanaf het stadje Rach Gia varen veerboten naar Phu Quoc Island. De prijzen om te slapen op het eiland zijn relatief hoog in vergelijking met de rest in Vietnam, omdat er nog niet veel accommodaties zijn. Ook hier is de ontwikkeling pas op gang gekomen.


Na lang zoeken vond ik uiteindelijk een paar bungalowtjes op het strand die pas door een familie gebouwd waren. De ouders hadden de plek vernoemd naar hun dochtertje Phuong Binh en hier had je voor vijfentwintig euro per nacht een prachtig nieuw hutje op het strand. Een deel van het eiland is beschermd natuurgebied. Een scooter huren om het eiland te verkennen is dan ook een must om al dat moois te ontdekken. Om in het noorden van het eiland te komen, moet je het enige stadje op het eiland passeren, en dat is een ervaring op zich. Ik had nog nooit eerder zo?n levendige markt gezien als daar. De levende kippen in kleine kooitjes opgehangen aan hun poten en vissen in bakken met veel te weinig water zorgden ervoor dat ik het gevoel had dat ik ergens in de Middeleeuwen liep. Het eiland is nog verre van ontwikkeld en dat maakt het een unieke plek met schone stranden, weinig toeristen, vriendelijke Vietnamezen die bijna geen Engels spreken en de mooiste zonsondergangen die ik ooit in mijn leven heb gezien.

Perhentian Islands, Maleisië
Eilanden die nog niet zo ontwikkeld zijn hebben mij voorkeur, maar er moeten wel genoeg mensen zijn zodat het niet te eenzaam wordt. Perhentian Kecil, dat klein eiland betekent, is één van de twee Perhentian Islands boven de Noordoostkust van Maleisië, waar dit het geval is. Zo is er geen ATM op het eiland, gaan overdag de generatoren uit om stroom te besparen voor de avond, en zijn er maar een paar minisupermarkten waar een beperkte voorraad eten te koop is. De grote ketens hebben hun weg hier (nog) niet gevonden en dat blijft hopelijk ook zo. Als je vanaf Kuala Lumpur met de bus komt, doorkruis je de Taman Negara, het grootste en oudste regenwoud van Maleisië. Eenmaal aangekomen met de bus, moet je nog dertig minuten varen.


Als je naar Perhentian Kecil gaat, kun je kiezen om op Long Beach of Coral Bay afgezet te worden. Aan de westkust ligt Long Beach waar de meeste backpackers zijn en waar ?s avonds iedereen op rieten matjes rondom kampvuren verzamelt. Er zijn drie kleine barretjes en de populairste is de Black Tip bar. Levensmiddelen zijn duur op het eiland, maar duiken en snorkelen daarentegen is het goedkoopste in heel Zuidoost-Azië. Voor een duik betaal je bij een gecertificeerde duikschool zestien euro en voor een hele dag snorkelen betaal je negen euro. Aan de andere kant van het eiland is Coral Bay. Hier kun je alleen te voet komen of per taxiboot, het enige vervoersmiddel op het eiland. Bij Coral Bay ligt Romantic Beach en zoals de naam doet vermoeden, is dit een prachtig romantisch strandje verscholen achter het Shari-La Resort. Steeds meer mensen gaan het eiland ontdekken, dus ga er snel heen als je altijd al eens hebt willen ervaren hoe het is om in expeditie Robinson te zitten met iets meer faciliteiten dan de echte deelnemers normaal gesproken hebben.  

Ken jij nog plekken in Zuidoost-Azië die je niet mag missen als je er bent?
_____________________________________________________________________________________

Esmee is single en afgestudeerd, moest haar huis uit en het contract bij haar toenmalige baan liep af. Mooie gelegenheid om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. Niet alleen om te reizen, maar ook om te werken. Ze heeft sinds november vorig jaar in Chiang Mai, Thailand gewoond en gewerkt. Sinds februari reist ze door Zuidoost-Azië. Ze neemt jullie graag mee op al haar avonturen.