Hoe is het nu met: de house duo's uit de jaren '90

Media door Petra

Wat hebben we van ze mogen genieten in de jaren '90: de house duo's. Zeer herkenbaar aan de donkere rapper in combi met een zingende schone dame. Wat wij ons afvragen: hoe gaat het nu eigenlijk met ze? Hier onze drie duo's...

2 Unlimited

Ray Slijngaard en Anita Doth. Toch wel het bekendste duo van de jaren '90. Deze twee hebben echt een trend gezet, want na 2 Unlimited kwamen er heel veel van dit soort duo?s op de markt met makkelijk in het oor liggende melodieën en stevige dance ritmes. Ze mogen zich met recht de succesvolste Nederlandse popact van de geschiedenis noemen.

In totaal verkochten zij wereldwijd meer dan 20 miljoen platen. Maar in 1996 gingen Ray en Anita uit elkaar. De twee waren voor een succesvolle solocarrière niet in de wieg gelegd en het bleef angstvallig stil.

Tijdens hun eerste gezamenlijke optreden in dertien jaar, een 'I love the 90?s'- feest wat plaatsvond in 2009 in België, hadden ze zo genoten dat het weer begon te kriebelen. Niet veel later traden ze dan ook samen weer voor het eerst op in Nederland tijdens het Koninginnedagfeest op het Museumplein. Ze hadden de smaak weer te pakken en brachten een singletje uit: In da Name of Love, maar dan onder hun eigen namen. Hun allerlaatste single is uitgebracht in 2011 en kreeg de naam Nothing 2 Lose. Maar dit werd helaas geen hit zoals we van ze gewend waren. Ray heeft nu zijn eigen platenlabel en leidt verder een rustig leven in Duitsland. Anita heeft een 6-jarig zoontje en schrijft een boek over haar ervaringen als borstkankerpatiënte.


T-Spoon
I wanna have sex on the beach, come on everybody

! Jaja, dat nummer zit meteen in je hoofd. Dé hit waar T-Spoon écht mee doorbrak. In 1991 werd de groep opgericht, maar het kreeg pas echt bekendheid toen Linda Estelle erbij kwam. Samen met Shalamon Baskin maakte ze in 1997 de zomerhit Sex on the beach. Het nummer werd niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Scandinavië een grote hit.

In 1998 verliet Shamrock de groep, en werd vervangen door een andere Amerikaan, Greg Dillard. Met de nieuwe rapper scoorde de groep in 1999 nog een hit met het in Hawaï opgenomen Summer Love. In 2000 werd Greg Dillard aan de kant gezet, omdat hij niet bij bepaalde concerten aanwezig kon zijn. Vanaf 2002 was Shamrock weer terug en hadden ze nog drie remixes uitgebracht. No time 2 waste 2003, Sex on the beach bubbling mix 2004 en No time 2 waste 2009. Deze remixen werden geen groot succes. Op 6 oktober 2008 maakte Linda Estelle bekend samen met Shamrock bezig te zijn met een reünie onder de naam T-Spoon Reloaded in de oude bezetting. Als we op deze naam zoeken, vinden we uit dat de oude formatie nog steeds bestaat en te boeken valt. Ook is er een 'soort van T-Spoon' met een hele nieuwe bezetting...


2 Brothers on the 4th Floor

Je vraagt je misschien af waar deze naam vandaan komt. Bij 2BOT4F denk je namelijk aan de blonde Des'Ray en rapper D-Rock. Maar er zijn toch echt twee broers geweest op de vierde verdieping van een flat die in 1990 deze groep opgericht hebben. Dat waren Bobby en Martin Boer die jarenlang op hun kamertje geëxperimenteerd hebben met muziek.

Never Alone werd de eerste hit van Des'Ray en D-Rock en behaalde zelfs goud. Ook met het nummer Dreams ging het goed. Zo goed zelfs dat het een regelrechte nummer 1 hit werd. Na jaren van actief nummers maken en touren werd in 2002 besloten om voorlopig niet meer actief met de act 2 Brothers on the 4th floor bezig te zijn. Begin 2006 werd er besloten om met een reünie te komen. In september dat jaar bracht de groep alle top 10-hits ten gehore. Op 12 april 2008 traden ze voor het eerst sinds lange tijd op in België tijdens het uitverkochte I love the 90's - The party. In 2010 kwam er een persbericht dat 2 Brothers on the 4th Floor aan een comeback werkte en ook is er het vermoeden dat ze binnenkort weer op tournee gaan. Of er ook een nieuwe single wordt uitgebracht is nog onduidelijk.


Sinds 2002 bestaat de groep de Diva?s of Dance, waarin de zangeressen van bovenstaande acts hun krachten gebundeld hebben! De act bestaat namelijk uit Anita Doth, Linda Estelle en Desiree Manders! Samen treden ze op en zingen ze oude dance-klassiekers.

 
Welk duo zou jij nog weleens terug willen horen op de radio/tv?