Interview: Birgit Schuurman over liefde & seks

Media door Petra
Birgit Schuurman heeft een nieuwe klus te pakken als presentatrice van TLC Over…, een programma over liefde, seks en relaties. Dat de presentatrice niet te beroerd is om over dit soort zaken te praten bewees ze aan Ze.nl: "Ik ben weleens tijdens de seks door het bed gezakt…"

De 35-jarige Birgit is een echte powervrouw. Naast een druk privéleven waarin ze echtgenote is van Arne Toonen en moeder van de driejarige Chico, werkt ze ook nog eens keihard aan haar carrière. Zo maakt de zangeres/actrice vanaf vanavond haar debuut als presentatrice op TLC. In het nieuwe programma TLC Over… stelt ze pikante vragen aan mensen die op het gebied van liefde, seks en relaties iets bijzonders te vertellen hebben. Wij waren vooral benieuwd naar wat Birgit zelf over liefde, seks en relaties te vertellen heeft en stelde háár daarom wat pikante vragen!

Birgit en de liefde

Arne en Birgit zijn alweer drie jaar getrouwd en hebben beiden een drukke carrière. Birgit vindt het daarom belangrijk om te weten wat er bij elkaar speelt. "Je moet weten wat de ander bezighoudt", zegt ze. "Ik laat zien dat ik betrokken ben bij zijn leven en wat hij spannend vindt, door er echt te zijn voor hem. Door echt naar elkaar te kijken en elkaar dan echt te zien. Daar moet je wel tijd voor maken. Daarom zijn we samen bijvoorbeeld naar Lowlands geweest, een paar dagen samen met elkaar, muziek en vrienden."

Echt een jaloers typje is Birgit niet. "Als Arne flirt met een lekker wijf, dan flirt ik gezellig mee", lacht ze. "Maar dat is iets totaal anders dan echt verliefd zijn. Die grenzen zijn altijd wel lastig te bepalen." Zou Birgit het bijvoorbeeld goed vinden als Arne een andere vrouw mee uit eten neemt? "Nee, maar daar heeft Arne gelukkig ook nul behoefte aan", zegt ze. "Wij zijn meer van, als we iets spannend vinden, dan willen we dat met elkaar delen. We willen samen op avontuur gaan. Daarnaast is het heel belangrijk in een relatie om je fantasieën met elkaar te kunnen delen. En gelukkig kunnen wij dat."

Birgit en seks

Vóór Arne heeft Birgit ook al het nodige uitgespookt op het gebied van liefde en seks. Zo weet ze haar eerste keer seks nog goed te herinneren. "Dat was heel romantisch met mijn eerste vriendje", zegt ze. "En hij kon goed zoenen, dus het plaatje klopte helemaal. Ik was 17 en het gebeurde bij mij thuis, op zolder. Het was een lieve, mooie, spannende eerste keer. De volgende ochtend kwam ik naar beneden en zei ik (Birgit zet een schattig stemmetje op) 'ik heb het gedaan mama!'"

Wat haar ook nog bij is gebleven is de keer dat ze door het bed is gezakt. “Dat was wel even een momentje ja! Het bed was gewoon een cheap ding. Nou ja, we lagen ook niet echt stil zeg maar, laten we zeggen dat het een samenspel van factoren was", lacht Birgit. "Maar dat is juist goed, want er moet ook wel een beetje gelachen kunnen worden tijdens het vrijen."

Wat voor soort man zouden we nooit in Birgits bed zien? “Ik beland niet met iemand in bed als-ie vieze tanden heeft", zegt ze resoluut. "Dan moet je sowieso eerst zoenen, maar met iemand die vieze tanden heeft... Nee, dank je! En ik hoef ook geen prachtige, knappe man die niet kan zoenen. Zoenen is gewoon een voorloper van wat er gaat gebeuren, maar als ik niet opgewonden word, ga ik niet mijn kleren uittrekken."

Birgit klinkt als een zelfverzekerde vrouw, maar ook zij is weleens onzeker op dit gebied. "Als een man me heel intens aankijkt, weet ik me soms geen houding te geven. Vaak is het namelijk zo dat mannen onzeker zijn als ze me zien, en dan heb ík de zekere houding. Dus als iemand een keer heel zeker naar me staat te kijken, dan denk ik oké, ik ben toch niet zo zeker, ik word hier een beetje ongemakkelijk van. Niet dat het vaak voorkomt hoor, ik word niet vaak versierd. Maar ook al ben ik getrouwd, zoals op de voorkant van de LINDA staat; 'flirten mag'!" Birgit zegt zelf ook nog weleens te flirten: "Ja hoor, dan heb je even oogcontact, waardoor je even die ‘spark’ te pakken krijgt. En dan ben je weer opgeladen voor de hele dag!"

Birgit en TLC

Birgit vindt het ontzettend leuk om TLC Over… te presenteren. “Ik heb de meest uiteenlopende mensen geïnterviewd voor het programma", zegt ze. "Van een psychiater tot en met een vrouw die via Second Love vreemdgaat. Die wilde onherkenbaar in beeld en vertelde waarom ze dat doet. Ook heb ik jongeren op de camping geïnterviewd over de eerste keer: wat zijn hun verwachtingen, hoe praten ze onderling over seks? Ik heb gemerkt dat als jongens bij elkaar zitten en je vraagt wie nog maagd is, niemand durft te antwoorden. Maar als er eentje praat, zijn ze ineens veel opener."

We kennen Birgit als een sterke vrouw die niet op haar mondje gevallen is, daarom lijkt dit programma haar op het lijf geschreven. "Ik kan zelf ook heel makkelijk praten over seks, ben vrij open. Ik vind niet snel iets gek en ben niet snel bevooroordeeld. Ik denk dat ik de verhalen daarom makkelijk los kan maken bij mensen", zegt ze. "En het mooie is: het is heel informatief. Er zit ook wel iets entertaining aan, je ziet ook dingen die je nog nooit hebt gezien. Maar niet als een freakshow, het programma is heel integer gemaakt. Anders zou ik er echt niet aan meewerken."

In het programma vertellen verschillende soorten mensen hun persoonlijke verhaal. Birgit heeft zich zelf laten inspireren door een tantrakoppel dat ze heeft geïnterviewd. "Die mensen mogen nooit meer een piekorgasme hebben: 'Ah, ahhh, aaahhh!' (Birgit doet een orgasme na), zoals jij en ik die hebben. Dat kan je je toch niet voorstellen? Maar er komt een bepaald soort energie voor in de plaats. Ze hadden zo veel passie. Het is een hele mooie manier van je seksualiteit beleven en het bestaat al zo lang er mensen zijn. Ik vind het wel leuk om dat eens te gaan onderzoeken. Dat soort dingen vind ik namelijk superinteressant!"Petra en Birgit

'TLC Over...' is vanaf 4 oktober elke donderdagavond om 22.00 te zien op TLC. Ga jij kijken?