Seks & relaties / Relaties
Relaties

Vijf soorten relatieruzies... én de oplossingen!

Heb jij ook wel eens ruzies in je relatie waar je niks aan denkt te kunnen doen? Het is een terugkomend probleem waar je relatie misschien wel aan onderdoor kan gaan. Dat hoeft helemaal niet, want veel ruzies zijn op te lossen!

1.    Geld
Hoeveel heb je? Hoe is de verdeling? Waar wordt het aan uitgegeven? Geld is een groot probleem in veel relaties en daarom wordt er ook vaak ruzie over gemaakt. Want als er iemand het gevoel heeft dat hij te veel betaalt, kan daar irritatie over ontstaan. Het kan ook dat de één gewoon veel minder verdient en daarom minder vaak kan betalen.

De oplossing
Maak een duidelijke verdeling en zorg dat er een gezamenlijk budget is voor bijvoorbeeld boodschappen en rekeningen. Dan hou je ook nog een potje voor jezelf over waar je bijvoorbeeld schoenen of cocktails van kan kopen! De verdeling kunnen jullie zelf bepalen, jullie kunnen het 50/50 doen óf bijvoorbeeld een percentage van ieders salaris nemen. Maar maak er een duidelijke afspraak over, zodat er geen onduidelijkheid over kan ontstaan.
 

2.    Seks
Soms zijn de problemen seksgerelateerd. Eén van de twee wil vaker seks, de één komt sneller klaar dan de ander of je hebt helemaal geen zin om het op al die plekken te doen die hij spannend vindt. Deze problemen komen voor in veel relaties, je bent niet de enige!

De oplossing
Als het op seks aankomt kun je beter alles gewoon eerlijk zeggen. Zorg dat seks niet uit jullie relatie verdwijnt. Probeer nieuwe standjes, seksspeeltjes of spannende plekken om dit te voorkomen. Maak ook tijd vrij voor seks en ontdek wat jullie écht opwindt. Geef wel altijd je grenzen goed aan! Als seks echt een opstakel is in jullie relatie, probeer dan te ontdekken waar dit vandaan komt.

3.    Communicatie
Het klinkt voor de hand liggend, maar als de communicatie niet goed is, loopt alles in de soep. Opeens heeft hij een borrelavond met zijn vrienden 'en dat had hij écht gezegd', terwijl jij dacht dat jullie een avondje samen hadden. Maar het kan ook erger: hij voelt zich wellicht niet begrepen door jou. Hierdoor groeien jullie uit elkaar en krijgen jullie steeds vaker ruzie om wissewasjes.

De oplossing
Zorg dat jullie genoeg tijd voor elkaar nemen, ga vaak samen iets leuks doen of organiseer een weekendje weg. Luister tijdens een gesprek ook écht naar elkaar. Zet telefoons en televisies uit tijdens het praten over iets serieus! Vertel daarnaast hoe je je voelt, zónder je stem te verheffen. Op deze manier voorkom je namelijk dat de discussie gelijk uitloopt op ruzie.

 
4.    Jaloezie
Die nieuwsgierige ex die af en toe nog steeds contact zoekt en ?vrienden? wil zijn, of die serveerster met prachtige, lange benen waar hij steeds zijn nek voor omdraait... Opeens komt het groene monster in je naar boven en krijgen jullie een enorme ruzie.

De oplossing
Jaloezie is heel normaal en het overkomt iedereen wel eens. Pas alleen op dat je er niet in doorslaat. Bedenk bij jezelf dat hij met jou is, omdat hij dat WIL en omdat hij daarvoor heeft gekozen. Voor jóu dus! Als hij wat met z?n ex wilde was hij nog wel bij haar. En so what dat hij af en toe omkijkt naar de serveerster? Jij kijkt vast ook wel eens naar het rondlopend mannelijk schoon op straat. Dat betekent dan ook niet dat je er iets mee wil doen!


5.    Het verleden
Er is altijd iets in het verleden wat weer opgerakeld kan worden. Het kan zijn dat één van jullie ooit is vreemdgegaan en jullie daar elke keer weer ruzie over krijgen. Of hij heeft een vreselijke ex-vriendin.

De oplossing
Besef je dat je het verleden niet kunt veranderen. Het is nou eenmaal gebeurd en het blijft zo. Dus als je er steeds weer ruzie over gaat maken kun je aan de gang blijven. Wat er ook is gebeurd: hij doet het nu niet meer en zal het waarschijnlijk ook niet meer gaan doen. Zeker als jullie er vaker ruzie over hebben gehad, heeft hij zijn lesje wel geleerd. Oók jij hebt dingen in je verleden die hij misschien niet leuk vindt. Dus haal gewoon geen oude koeien uit de sloot!

Waar gaan jullie ruzies in een relatie meestal over? En hoe los je dat op?