ZeTest: 12-stappenplan Pas Jij Bij Mij?

Relaties door Jamaica
Als je al een tijdje een relatie hebt, verdwijnt de roze wolk op een gegeven moment en kom je erachter dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Ik onderwierp mijn relatie aan de test: het 12-stappenplan Pas Jij Bij Mij?

Inmiddels zijn Bram (22) en ik (20) al bijna 4,5 jaar bij elkaar. We zijn ontzettend gelukkig met elkaar, maar natuurlijk hebben ook wij onze mindere dagen. Dit komt vooral omdat we het beiden superdruk hebben en elkaar daardoor maar weinig zien.

Pas jij bij mij?
Vooral om deze reden lijkt het ons leuk om het 12-stappenplan Pas Jij Bij Mij? van psychologe Astrid Hoogeveen te ondergaan. ?De test is bedoeld om op een leuke en speelse wijze elkaar beter te leren kennen?, vertelt Astrid me. ?Op die manier zit je lekkerder en zelfverzekerder in je relatie.?

De test is vooral interessant voor (jonge) stellen die net uit de ?roze fase? zijn. ?Dan ontstaan vaak de eerste irritaties?, zegt ze. ?Als je daar niets mee doet, lijdt die relatie er op termijn onder. Het plan is dus voor koppels die wél gelukkig zijn, maar waarvan de relatie op sommige punten verbeterd kan worden.?ZeTest

Voor we met het stappenplan kunnen beginnen, vullen mijn vriend en ik eerst een test in. Deze bestaat uit een lijst met 12 stellingen. Ieder geeft antwoord op deze stellingen door te kiezen tussen ?Past goed bij ons?, ?Past een beetje bij ons? of ?Past minder bij ons?. De stellingen gaan over van alles, zo luidt eentje bijvoorbeeld ?Seks is niet per se nodig om onze relatie goed te houden?.

De resultaten zijn uiteindelijk onderverdeeld in vier pijlers: emotionele intelligentie, geld, seks en tijd. Astrid: ?Deze onderwerpen geven de meest voorkomende problemen in een relatie weer. De pijler 'tijd' bijvoorbeeld: ik hoor van veel vrouwen dat ze vinden dat ze te weinig leuke dingen doen met hun partner. Mannen denken hier vaak niet zo over na. Een ander vlak waar mannen en vrouwen vaak verschillend over denken is emotionele intelligentie. Vrouwen willen over het algemeen begrepen worden, terwijl mannen de problemen het liefst zo snel mogelijk oplossen.?

Bram en ik vullen deze test eerst afzonderlijk van elkaar in, daarna nemen we samen de resultaten door. En dat is best confronterend: zo scoren wij in onze relatie niet op alle vlakken even hoog. Ik heb bijvoorbeeld het idee dat het met de emotionele intelligentie wel goed zat, terwijl mijn vriend aangeeft van niet.Opdrachten

Aan de hand van de test wordt er wekelijks, ongeveer drie maanden lang, een aantal opdrachten voor je geselecteerd. Dit kan een oefening zijn, bijvoorbeeld het plannen van een seksdate, maar je kunt ook tips of een individuele opdracht krijgen.

Zo krijg ik de opdracht om te kijken hoeveel vrije tijd ik eigenlijk heb, en op welke manier ik die uren zou willen besteden. Daarnaast krijgen we in week 6 de opdracht om allebei vijf dingen op te schrijven die we op seksueel gebied nog eens willen doen. Deze losse briefjes doen we in een kom, grabbelen we er omstebeurt uit en bespreken we daarna samen uitgebreid. Op die manier leren we meer over elkaars behoeftes én is er de perfecte gelegenheid om de wensen misschien uit te proberen.

Het resultaat
Zoals ik al aangaf hebben Bram en ik niet echt problemen in onze relatie, maar toch is het leerzaam om door deze verschillende oefeningen te lopen. We hebben samen veel gelachen en uiteindelijk heeft de test ertoe geleid dat we nu makkelijker met elkaar praten. Ik heb tijdens het stappenplan verschillende keren aan moeten geven wat ik prettig vind, bijvoorbeeld op het gebied van seks ? iets waar ik voorheen niet zo makkelijk over zou beginnen.Voor meer informatie over het 12-stappenplan Pas Jij Bij Mij?, kijk op de website!

Hoe denk jij over het 12-stappenplan? Zou het een goede boost zijn voor jouw relatie denk je?