Als hij al kinderen heeft

Kinderen door Madelon

Een nieuwe relatie is natuurlijk superfijn, maar levert je niet alléén maar een nieuwe liefde op. Een schoonvader, schoonmoeder, schoonzussen en zwagers én heel soms? stiefkinderen. Wat als jouw lover al kinderen heeft...?

Je nieuwe schoonfamilie is bij het krijgen van een nieuwe relatie vaak al genoeg om aan te wennen. Maar als hij al kinderen heeft, is de impact van jullie relatie op jou véél groter. Want waar je het zien van je schoonfamilie nog redelijk zelf in de hand hebt, zijn kinderen er minstens de helft van de tijd. Tijd die je dus niet alleen met hém zal spenderen. En daarbij: mocht de relatie serieus worden, dan ben je niet meer alleen ?de vriendin van?, maar ook ineens stiefmoeder?

Saskia (41) is één van de dames die, na haar scheiding, een nieuwe relatie kreeg met een vader. ?Ik had mijn leven eindelijk weer lekker op de rit - een leuke baan, een lieve dochter en genoeg sociale contacten. En toen ontmoette ik die heerlijke man?, zegt ze. ?Ik wist natuurlijk al dat hij een kind had. Ik vond het wel leuk, zo?n meisje erbij. Ze was zo?n zes jaar ouder dan mijn eigen dochter, dus ik vond het wel gezellig. Beetje zorgen, beetje tutten. Ik zou hun gezin wel even verrijken. Maar hoe kon ik vermoeden dat het zo anders zou zijn??

 



Moeilijker dan gedacht
Saskia kwam er al snel achter dat het ?gelukkig maken? van haar nieuwe gezinnetje toch iets moeilijker was dan dat. ?Na een tijdje kwamen er irritaties. Kon een kind van tien niet met mes en vork eten? Moest ze áltijd tussen ons in zitten op de bank? Dat was af en toe voor mij wel even slikken. In het begin was dat lastig. Mijn partner en ik konden er wel over praten, hoewel hij er wel moeite mee had dat ik af en toe iets negatiefs te zeggen had over zijn kind. Toen wisten we wel dat we daar anders mee om moesten gaan.?

Daarnaast kwam Saskia erachter dat ze vaak niet begrepen werd door haar omgeving. ?Ons gezin was veel gevoeliger dan anderen?, zegt ze. ?Een bloedband is zo veel steviger dan een stiefband. Je mist dan zo?n groot stuk geschiedenis. Maar mijn familie en vrienden konden dat niet begrijpen.? Het duurde niet lang, of Saskia zat aardig in de put. ?Mijn stiefdochter was altijd boos ? het welbekende zinnetje ?je bent mijn moeder niet!? heb ik maar al te vaak gehoord. Daarnaast had mijn man geen zin in oeverloze discussies en pikte mijn kind de spanningen in huis natuurlijk op. En van de buitenwereld kreeg ik regelmatig te horen dat ik van tevoren wist waar ik aan begonnen was. Tja? Daardoor begon ik mezelf af te vragen of ik er wel goed aan gedaan had.?

 

 

 


Inmiddels gaat het een heel stuk beter met Saskia. Ondanks de moeilijke periode waar ze doorheen is gegaan, heeft ze doorgezet. ?Ik verslond boeken over dit onderwerp en deed alles om er beter mee om te kunnen gaan?, zegt ze. ?Stukje bij beetje lukte het me om me anders op te stellen. Samen met mijn partner maakte ik afspraken en al snel begon ik het verschil met de periode daarvoor te merken. Ik ben iets meer afstand gaan nemen. Ik doe minder mijn best op het corrigeren van mijn stiefdochter. Natuurlijk zeg ik nog wel wat van kleine dingetjes waarop ze gewoon gecorrigeerd moet worden, maar mijn partner en ik voeden nu ieder ons eigen kind op. En dat werkt heel goed.?

Zelfstandig coach

Om vrouwen die in dezelfde situatie als zij zitten te helpen, sloot Saskia zich aan bij de stichting Nieuw Gezin. In haar werk voor de stichting en als zelfstandig coach, onder de naam Stief@Home, voert ze gesprekken met mensen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. ?Voor de stichting ben ik gespreksgroepsleider, dat houdt in dat ik in een soort huiskamersetting met een groep praat over dit onderwerp?, zegt Saskia. ?Dat doe ik nu een jaar of vier. Omdat ik, toen ik de stichting ontdekte, al wat verder was, ben ik ook als zelfstandig coach begonnen. Ik ervoer gevoelens van onzekerheid, machteloosheid, er niet bij te horen, eenzaamheid en teleurstelling. Als ik dit voelde, waren er vast meer mensen die deze gevoelens hadden. Ik werkte daarvoor als adviseur en wist hoe ik zulke gesprekken moest voeren.?

Saskia heeft een reeks workshops ontwikkeld, die eind januari weer van start gaat. ?De workshops zijn een interactieve manier voor mensen om te leren, om te kijken hoe ze hun rol als stiefmoeder anders kunnen aanpakken?, zegt ze. ?Het heeft allemaal te maken met verwachtingen, communiceren en opvoeden. Dat probeer ik duidelijk te maken.?

 

 

 



Het is nu een paar jaar verder en Saskia weet zich goed staande te houden als stiefmoeder. ?Ik weet nu mijn plek en trek me van kritiek niet zo veel meer aan?, zegt ze. ?We doen als gezin veel leuke dingen en alles is bespreekbaar, wat echt een opluchting is. Het leven in een nieuw, samengesteld gezin kent grote hoogten, maar ook diepe dalen. Ik heb het meest gehad aan mijn eigen ontwikkeling. Ik heb geleerd om dingen los te laten, ik denk dat dat hetgeen is waar ik het meest baat bij heb gehad. En, erg leuk: tegenwoordig komt mijn nu 19-jarige stiefdochter naar me toe, om me dingen te vragen over relaties. Want papa snapt dat niet??

Hoe zou jij het vinden als je lover al één of meerdere kind(eren) zou hebben? Of heb je hier misschien al ervaring mee? Laat het ons weten in dit topic op het forum!

Lees ook: 10 Dingen waar je niet bij nadenkt wanneer je een kind krijgt

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!