ZePapa: Decemberperikelen

Kinderen door David
?Kijk?, zegt Sanne terwijl ze de zoveelste Sinterklaas langs ziet komen. ?Papa?, roept ze terwijl ze hem aanwijst. ?Dat is Sinterklaas lieverd, niet papa?, zeg ik lachend voor de zoveelste keer die dag. Enigszins bevreesd dat ze mij begint te verwarren met een oude man die de hele dag cadeaus uitdeelt.

Vol verbazing en met enige angst aanschouwt ze het geheel. Die grote blonde man zwaaiend op dat enorme witte paard. En dan die maffe pieten erbij. Ze geniet met volle teugen. Maar zodra ze te dicht in de buurt komen pakt ze me stevig vast en verschuilt ze haar hoofdje in m?n nek. Zo angstig als La Diva, zo onbevreesd is haar nichtje Elise. Die vliegt bij elke piet in de armen en kletst vrolijk tegen de Sint. ?Jij was gisteravond bij me hè?? refereert ze naar haar gevulde schoen vanmorgen. ?Jazeker?, bevestigt hij en speelt het spel moeiteloos mee.


Pakjesavond

?En de volgende is Sanne?, geeft de Sint aan terwijl hij in z?n grote boek bladert. Tot dusver heeft ze met open mond gekeken naar haar nichtje die op schoot van de Sint haar speen moest inleveren. De man kan immers ook gebruikt worden als controlemiddel in de opvoeding. Maar nu is ze zelf aan de beurt. Zodra we de Sint naderen worden haar ogen steeds groter en grijpt ze me stevig vast. Het lijkt geen succes te worden, maar naast Sinterklaas, op schoot bij mama en papa durft ze het toch aan.

Als de bebaarde man met z?n pieten het huis hebben verlaten is het tijd om de balans op te maken. Zodra de deur dichtvalt springt ze snel uit m?n schoot. Ze kruipt naar het raam en kijkt vluchtig naar buiten om vast te stellen of ze daadwerkelijk zijn vertrokken. ?Haha?, lacht ze goedkeurend en met een ondeugend lachje gaat ze op zoek naar de cadeautjes waar haar naam op staan. ?Jaaaa?, roept ze hardop bij elk cadeautje en gooit beide armen in de lucht. ?Jeee?, zeg ik sarcastisch als ik zie dat het een olifant betreft die onder luid geluid een aantal ballen door de woonkamer schiet. Daar gaan we weer een hoop plezier aan beleven!


Wat is het toch dat het speelgoed van tegenwoordig allemaal geluid moet maken. Met oorverdovende, niet-instelbare volumes en oneindig repeterende deuntjes wordt menig huiskamer onveilig gemaakt. Niets is gek genoeg. Schaamteloos prijzen de speelgoedwinkels hun lawaaierige goederen en maken de kinderen helemaal gek. 'Nu! Thea de pop, met levensechte boergeluiden! Voor maar 39,99.'

7 December
Sinterklaas en zijn pieten hebben het land verlaten en de rust is gelukkig weer teruggekeerd. Het normale leven staat weer op het punt van beginnen. Met La Diva in het winkelkarretje lopen we rustig door de supermarkt. ?Kijk?, hoor ik haar plotseling zeggen terwijl ik met drie slavinken in mijn hand sta. ?Papa?, zegt ze en wijst omhoog. Ik volg haar vinger in de lucht en zie een enorme pop aan het plafond hangen. Hohoho?.

Lees hier Davids vorige ZePapa-columns!David is onze ZePapa-columnist en vader van Sanne, een dochter van een jaar oud. Hij is samen met zijn vriendin Jennifer begonnen aan een lange reis met poepluiers, babyvakanties, aandachtspannes van een kind, en meer van die clichés. De wereld die altijd zo ver weg leek, is nu toch echt begonnen.

Met het schrijven van deze maandelijkse columns probeert hij de gebeurtenissen met wat humor te relativeren en zijn hoofd boven water te houden in deze nieuwe, bijzondere wereld!