Fashionable naar kantoor: maar hoe?

Mode & trends door Xandra
De hipste modetrends zijn vaak niet erg geschikt voor op kantoor, maar natuurlijk wil je er wel een beetje leuk bijlopen. Met deze tips wordt dat een makkie!
 
Hoge plateauzolen, felle kleuren en gekke prints. Het is allemaal leuk en hartstikke hip. Zelf ben je dan ook helemaal tevreden als je de deur uit stapt, maar je baas denkt daar waarschijnlijk niet zo over. Zijn idee van ?goed gekleed? is net even anders dan die van jou en mij. En aangezien het in deze tijden van economische crisis meer dan ooit belangrijk is om een goede indruk achter te laten, geef ik jullie vier tips om er op een makkelijke en goedkope manier zakelijk verantwoord uit te zien.
 
Basics
Eigenlijk geldt deze tip ook voor je standaard, dagelijkse garderobe, maar hij is desalniettemin belangrijk. Zorg voor een aantal goede basics. Een simpel T-shirtje, blazer, witte blouse en pantalon bijvoorbeeld. Maar ook een rok is een goed begin. Denk hierbij wel aan de lengte. Te kort is niet gepast en te lang is weer niet fashionable. Een korte rok tot net boven de knie is perfect. De pasvorm is sowieso erg belangrijk bij het kopen van de juiste kledingstukken. Een blouse waarvan het bovenste knoopje bijna open schiet, is niet heel verantwoord. En een goed gesneden broek is prima, maar zorg wel dat de pijpen de juiste lengte hebben. Neem de schoenen die je aan wilt trekken dus mee tijdens het shoppen. 
 
 
Kleur
Of beter gezegd: geen kleur. Voor een zakelijke outfit is de beste keuze vaak een simpele tint. Beige, bruin, donkerblauw en zwart zijn altijd goed. Mocht je dat echt te saai vinden, dan zijn donkere tinten rood, paars en groen ook geoorloofd. Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal geen opvallende kleur toe kunt voegen, maar ga dan wel voor de details. Een pastelkleurige shirtje onder een nette blazer bijvoorbeeld. Of kies voor een opvallend riempje, sjaaltje of sierraad. Zo geef je die lichtelijk saaie outfit net even dat beetje extra en heb je toch de kans om jouw eigen stijl te laten zien.
 
Gelegenheid
Ik heb het al gezegd in mijn artikel over do?s en don?ts voor je kerstoutfit, maar ook hier is het weer van toepassing: wees op de hoogte van de dresscode. Werknemers van een advocatenkantoor kleden zich anders dan mensen die in een kledingwinkel staan. Begin je met een nieuwe baan? Vraag je toekomstige baas dan van tevoren even naar zijn wensen met betrekking tot kleding en kijk goed om je heen als je begint. Kies je voor een mantelpakje of is een donkergekleurde broek met een nette blazer ook al voldoende? Er zijn wel een aantal basisregels die eigenlijk op elk bedrijf wel van toepassing zijn. Zo is het uit den boze om slippers te dragen naar je werk en zijn ook een korte broek en een rok zonder panty niet aan te raden. Gelukkig stijgt het kwik in Nederland meestal niet erg hoog.
 
Back-up
Niets is onprofessioneler dan er onverzorgd uitzien. Dit geldt niet alleen voor je make-up en kapsel, maar ook voor je outfit. Zorg dat alles er tot in de puntjes verzorgd uitziet. Strijk een rechte vouw in het midden aan de voorkant van je pantalon en zorg dat er geen kreukels meer in je blouse zitten. Het is belangrijk dat alles kreuk-, maar vooral ook scheurvrij is. Een gat in je panty is echt not done. Neem dus altijd een extra exemplaar mee. Een extra basic shirtje is trouwens ook geen overbodige luxe, mocht je er tijdens de lunch per ongeluk een lepel tomatensoep overheen gooien. Check daarnaast goed of alle kleding die je draagt op orde is. Geen losse naadjes of vervelende pluisjes dus.
 
Schoenen
Last, but definitely not least zijn de schoenen. Laarzen kunnen heel chic zijn, maar vaak staan ze niet mooi onder een pantalon. Pas wat betreft laarzen ook op met de stof. Hoge zwarte laklaarzen met een flinke hak geven niet de goede uitstraling, voor de meeste beroepsgroepen in ieder geval... Qua hakken is het sowieso zaak dat je let op de lengte. Kun je niet zo goed op hakken lopen? Trek dan op je eerste werkdag niet opeens twaalf centimeter aan. Het is ontzettend oncharmant om voor de neus van je baas te struikelen over je eigen voeten. En denk aan je sokken. Meestal is er tussen de rand van je broek en je schoen nog een stukje van je sok te zien. Zorg er dus voor dat je in de haast ´s ochtends niet per ongeluk dat knalroze paar met rode en gele stippen aantrekt.
 
Hoe zorgen jullie ervoor dat je goed gekleed op kantoor verschijnt?

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen!
 

Xandra (23) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.blogspot.nl, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.