'Berekening BMI klopt niet'

Lichaam door Redactie Ze.nl
Bereken jij nog steeds of je te licht of te zwaar bent, aan de hand van je BMI? Stop daar dan maar mee. Volgens een Engelse wiskundige is de berekening die wij hier altijd voor gebruiken, niet juist.

Het BMI schijnt totaal geen rekening te houden met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel, laat staan met dikke botten of de plek waar vet zich in je lichaam ophoopt. Dit zegt professor Nick Trefethen tegen Daily Mail. Volgens hem hebben veel meer kleine, dunne mensen overgewicht dan nu bekend is. Hun BMI is in die situaties wel ?normaal?.

?Wie de bestaande formule gebruikt, onderschat hoeveel natuurlijke massa grote mensen hebben?, zegt de professor. ?Hierdoor wordt ook overschat hoe ?goed gevuld? kleine mensen zouden moeten zijn.?



Hoe dan wel?

Hoewel de formule om je BMI te berekenen vrij simpel is (gewicht in kilo?s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat), is de formule die de wiskundige nu uitgevonden heeft, wat moeilijker. Je gewicht in kilogram moet eerst vermenigvuldigd worden met 1,3. De uitkomst hiervan deel je door je lengte (in meters) tot de 2,5e macht.

Een voorbeeld: iemand van 1,80 en 70 kilogram heeft volgens de ?normale? berekening een BMI van 21,6, wat een normaal gewicht zou betekenen. Volgens professor Trefethens berekening ligt het werkelijke BMI iets onder 21.

De formule klinkt moeilijk, maar de wiskundige zegt dat zijn ontdekking de gezondheid van miljoenen mensen, die allemaal rekening houden met het ?normale? BMI, zou kunnen verbeteren. Volgens hem mag iedereen van boven de 1,80 zeker één punt van zijn of haar BMI aftrekken. Iedereen kleiner dan 1,50 zou er minstens één punt bij op moeten tellen.

Zou jij volgens professor Trefethens berekening een gezond gewicht hebben?