Wat te doen tegen seriestress?!

Media door Marleen_S
Even een avondje lekker voor de tv hangen... NOT! Je was bezig met Grey?s Anatomy, maar eigenlijk start ook het nieuwe seizoen van Dexter. Ohja, je wilde ook nog The Vampire Diaries kijken. Argh! Een klein beetje seriestress misschien?

 
Je wordt er tegenwoordig mee platgebombardeerd: Amerikaanse hitseries. De spannendste, leukste, meest romantische serieknallers waar inmiddels tig seizoenen van zijn verschenen. De angst om niets te missen resulteert in nachtenlang voor je kleine laptopschermpje de ene na de andere aflevering voorbij te zien flitsen. Om nog maar te zwijgen over de horror: dubbele afleveringen en retespannende cliffhangers. Zo verslááávend.
 
Je wilt dan ook niet de volgende dag horen ?oh, heb je de laatste die-en-dat aflevering gezien? Zo spannend!? en zo?n kriebelend onderbuikgevoel voelen opkomen om het liefst direct weer terug achter de tv te kruipen. Herkenbaar? Dan heb je hopelijk wat aan de volgende anti-seriestress tips!
 
#1 Vaste tijden
Woensdag gehaktdag? Nee hoor, tegenwoordig is dit jouw vaste serie-avond. Een andere dag kan natuurlijk ook, zolang je maar op gezette tijden kijkt. Plan deze avond een paar weken vooruit en je hebt nog genoeg tijd om ook je sociale leven (ohja, was je vriendin niet ergens jarig?) te onderhouden.
 
Gun jezelf deze seriemomentjes, maar pas op dat je niet toch stiekem je grenzen gaat verleggen. Zelfs al heeft je vriendin jullie eetafspraak afgezegd, want dan is het hek van de dam en vind je altijd een excuus om toch nog die ene spannende aflevering te kijken. Nee is nee. Zorg ook dat je op tijd stopt met kijken (zo rond tien à elf uur) zodat je nog een redelijke nachtrust krijgt. Dat voorkomt ook het vierkante ogen-syndroom.
 
#2 Eén voor één
Kijk niet meer dan twee series tegelijkertijd. Dit klinkt heel simpel, maar het is o zo verleidelijk om ?alvast? te beginnen aan die ene serie waar je collega zo lyrisch over is. Het is nou eenmaal een onmogelijke taak om dertig series te volgen en te onthouden waar het verhaal nou precies om draait. Anders haal je plots door elkaar, koppel je de verkeerde geliefden en zie je door de bomen het seriebos niet meer. Plus het is ook fijn om een aantal weken helemaal verknocht te zijn aan één serie, want je leeft meer naar het einde toe. Niet te vergeten dat je aan het einde van de rit weer een hele hoop nieuwe series hebt waar je uit kunt kiezen.
 
#3 Seriebuddy
Zijn je vriendinnen niet zo?n fan van al die vampierenseries die je volgt, maar kun je er wel altijd met je buurvrouw over praten? Spreek af dat je samen (of apart, maar wel tegelijkertijd) afleveringen gaat kijken. Zo kun je er naderhand gezellig over kletsen en kom je niet in de verleiding stiekem al de volgende aflevering te kijken. Dat vermindert de stress aanzienlijk.
 


#4 Time-out

Voel je niet schuldig en neem een time-out als je het echt even hebt gehad. Ook mensen die veel stress hebben door hun drukke baan nemen weleens een dagje vrij. Sta jezelf dat ook toe en negeer de drang om niets te missen. Dit kun je het beste doen door achter de tv vandaan te komen en te gaan sporten. Of een keer een leuke film te kijken in plaats van wéér de zoveelste aflevering.
 
#5 Zorg voor jezelf
Zorg je dat je genoeg slaap krijgt, ook al wil je het liefst elke avond een heel seizoen helemaal afkijken. Je lichaam komt pas echt tot rust als je een halfuur voordat je gaat slapen al wat ontspant. Een warme douche, een goed boek of rustige muziek: het helpt je beter in slaap te komen dan wanneer je tot diep in de nacht op je scherm kijkt.
 
Vergeet daarbij niet dat je series kijkt voor je plezier. Je hoeft je voor niemand te bewijzen en lopen pochen dat je alles al hebt gezien. Wat maakt het uit dat je pas tien van de honderdduizend series hebt gevolgd? Series komen en gaan en er zullen altijd weer steeds leukere, heftigere en spannende series verschijnen.

Kijk jij graag series? Wat doe jij als je te veel keuze hebt?