Naakte vrouwen worden ?gekeurd? op Nederlandse tv

Media door Marleen_S

Jezelf blootgeven krijgt wel een heel andere betekenis in de Deense tv-show Blachman. Hier worden naakte (!) vrouwen door mannen ?gekeurd? op hun lichaam. En binnenkort zal het omstreden programma ook bij ons worden uitgezonden.

 
Of we daar op zitten te wachten? Volgens het Nederlandse productiehuis Stepping Stone is Nederland er klaar voor. Zij kochten de rechten van het Deense programma en hopen hiermee op net zo?n doorslaand succes als in Denemarken.
 
Vleeskeuring
Nou ja, succes. Het programma Blachman wakkerde vooral veel discussies aan. Kijkers vonden het ronduit seksistisch en beledigend voor het vrouwelijk geslacht dat zoiets als een vleeskeuring kon worden uitgezonden op Nationale Televisie, aldus Daily Mail. Dat kunnen we wel begrijpen.
 


Deelnemende vrouwen worden in het programma gevraagd hun kleding uit te trekken voor het oog van twee mannen: de presentator en een gast. Die gaan vervolgens helemaal los met hun commentaar wat ze van het naakte lichaam vinden. Volgens Blachman (de bedenker en presentator naar wie de show is vernoemd) valt het allemaal wel mee. ?Het is niet de bedoeling om pornografisch of politiek correct te worden. We willen gewoon mannen laten praten over naakte vrouwenlichamen die op dat moment voor hen staan?, aldus Blachman.
 
Meest seksistische programma ooit
Dat is hem gelukt. Terwijl hij en zijn gast toekijken hoe een vrouw haar badjas uitdoet en haar naakte lichaam toont, maken ze de ene na de andere opmerking. Het doel is, aldus Blachman, om vrouwen hun idee over hoe mannen naar hun lichaam kijken bij  te stellen. Het extreme format is iets wat we nog niet eerder hebben gezien op de Nederlandse televisie, maar gaat dit niet een beetje een brug te ver?

Blachman vindt zichzelf in ieder geval geniaal, maar tv-recensenten spreken van het meest seksistische programma uit de tv-geschiedenis. Benieuwd naar wat we kunnen verwachten als het in Nederland wordt uitgezonden? Bekijk hieronder een stukje van de show.

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Zou jij jezelf op de manier willen blootgeven op televisie? Of vind je het een belachelijk en vernederend idee?