Seks & relaties / Relaties
Relaties

Vriendschap met een man: kan dat?

Reageer 0
Je kunt je hart altijd uitstorten, spendeert de vrijdagavonden bij elkaar thuis en jullie zijn praktisch altijd samen. Best friends forever! Wat als dit niet je beste vriendin, maar je beste vriend is? Kun je vrienden zijn met een man?
 
De één heeft een hele rits vriendinnen, de ander is al jaren beste vriendinnen met het meisje uit de middelbare schoolklas. Vrienden heb je in alle soorten en maten, maar over één soort vriendschap bestaat er toch nog altijd een beetje een taboe: een vriendschap met een man.
 

We roepen weleens heel vrolijk dat onze lover onze beste vriend is, maar zodra het uit is, is de vriendschap vaak ook ver te zoeken. Er zijn daarnaast ook een hoop vrouwen die wel een beste vriend hebben, maar er geen liefdesrelatie mee hebben. ?Dat gaat toch fout?? en ?Zul je zien, er wordt er altijd één verliefd? zijn de standaard opmerkingen die je hoort als je vertelt dat je beste mattie een man is.
 
Succes story
Bij Marije (24) is haar vriendschap met een man juist een groot succes. ?Al vanaf kleins af aan ken ik Joost. Hij was vroeger mijn buurjongen en elke zomer speelden we urenlang samen buiten. Ook toen hij verhuisde naar de andere kant van de stad, bleven we elkaar vaak zien. We deelden alles met elkaar, van verbroken relaties tot problemen thuis. Uiteindelijk werd hij gewoon deel van mijn familie en ik van de zijne. Doordat we deze familieband allebei sterk voelen, zijn er nooit gevoelens ontstaan. Ik ben altijd enorm blij als hij weer een leuke date heeft gehad en hij is op zijn beurt heel blij voor me dat ik al jaren een goede relatie heb."

Toch moest Marije wel eerst wat drempels over om duidelijk te maken dat ze alleen vrienden was met Joost. "Mijn vriend had er in het begin wel moeite mee: ik spendeerde zo veel tijd met Joost, zat daar niet iets achter? Ik besloot Joost vaker bij mij thuis uit te nodigen zodat de twee elkaar konden leren kennen. Nu weet mijn vriend dat Joost geen gevaar voor onze relatie vormt en maakt hij zich geen zorgen meer. Behalve wanneer Joost weer even vrijgezel is, dan merk ik dat mijn vriend weleens jaloers kan doen. Gelukkig waait het altijd snel over. Nee, een leven zonder Joost zie ik echt niet voor me. Hij is letterlijk de broer die ik nooit heb gehad.? 


Fail
Toch loopt een vriendschap met een man niet altijd zoals gepland. Daar kan Myron (28) over meepraten. Ik heb al zoveel zogenaamde 'vrienden' gehad; het is nog nooit goed gegaan. Toen ik studeerde had ik een grote vriendengroep met zowel mannen als vrouwen. Supergezellig, en met name met twee mannen had ik het altijd erg leuk. Maar de één werd ik verliefd op terwijl hij een relatie had, en zijn beste vriend werd verliefd op mij en ik niet op hem. Uiteindelijk werd het één groot drama en ben ik nu met beiden niet meer bevriend en is de vriendengroep uit elkaar gevallen. Maar dat is niet de enige mislukte vriendschap met mannen. Ook heb ik een beste vriend die ik al vanaf mijn zesde ken, maar zodra hij een slokje op heeft, probeert hij me altijd te zoenen - terwijl hij een relatie heeft. Waar is de vriendschap dan op gebaseerd denk ik dan? Achteraf zie ik in dat al deze vriendschappen in eerste instantie gebaseerd zijn op aantrekkingskracht van één van beiden. En dus gaat het uiteindelijk altijd fout als er gehandeld wordt naar deze aantrekkingskracht. Daarom zou ik graag een gay best friend willen, lijkt me veel makkelijker en gezelliger."

Ben jij (goede) vrienden met een man? Zo ja, hoe gaat dit?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 12 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Gho geen idee..
  Met mijn beste vriend ben ik behoorlijk close .. dat was weg tijdens mijn relatie, waar is nu (erna) weer helemaal terug. En ja ook fysiek en misschien wat over de grens van vriendschap. Maar toch ook daarin weten we beide onze grenzen.. Dus geen seks en geen kussen op de mond..

  Dus ik blijf hem zien als mijn beste vriend, al gaat ons close-zijn soms iets verder

 • justXpeej

  Ik weet het niet, ik dacht altijd van wel!
  Tot ik erachter kwam dat een van mn goede vrienden altijd al verliefd op me was...

 • Deedee

  Vrouwen denken vaak onvoorwaardelijke mannelijke vrienden te hebben, en mannen denken juist voorwaardelijke vriendinnen te hebben.
  Vriendschap is vriendschap, maar er wordt vaak zeker iets van elkaar verwacht.
  Al mijn vriendinnen zijn blij dat ik niet op ze val, gay best friend much.
  Maar zij moeten toch echt voldoen aan mijn gay standards :).

 • Kimmy

  Ik heb ook een beste vriend en dat werkt super. Maar misschien dat dat komt omdat hij homo is.

 • Anoniem

  Het is wel lastig dat mannen je zo snel leuk vinden, maar zo ver hoeft het niet te komen. En waarom zou je niet bevriend kunnen zijn met iemand die je leuk vind? Als iemand mij verteld dat diegene mij leuk vind, en het is niet wederzijds vind ik dat geen reden om een vriendschap op te geven.

 • Belize

  Ik denk dat het wel kan, sommige mensen voelen zich nou eenmaal niet aangetrokken tot elkaar. Heb ik ook met bijna al mijn mannelijke vrienden. De kans dat wij op elkaar verliefd worden is nihil. De seksuele aantrekkingskracht is er nou eenmaal niet, dat is niet eens omdat het Ogers zijn of dergelijke :p

  Ik heb helaas (wat je helaas wilt noemen) een aantal keren meegemaakt dat wat ik dacht wat een vriendschap was, vanuit de man zijn kant omsloeg naar verliefdheid. Terwijl ik daar helemaal niet op bedacht was, vaak ging dat ook nog eens heel snel. Dat verziekt de vriendschap in 99% van de gevallen, mannen zijn meestal slechte verliezers wat betreft een blauwtje lopen als ze verliefd zijn. Erg jammer heb ik dat gevonden. Ik had soms juist meer behoefte aan vriendschap met mannen omdat je dat vrouwelijke gekit dan niet hebt, gewoon een vriendschap zonder gezeik.

  Wat mij betreft kan het wel, mits er geen seksuele aantrekkingskracht bestaat.

 • Anoniem

  Alleen hier uit blijkt al de voorliefde van drama onder vrouwen.
  Zelf heb ik merendeels mannelijke vrienden, puur om die reden. En ja, dan wordt er wel eens een verliefd op een ander. Werkt het niet, dan praat je dat uit en ga je verder. Elkaar even wat ruimte geven, drinkt samen een biertje, en vaak is het dan opgelost. Geen ellendig lang drama. Natuurlijk is het even balen voor een van de twee, but get over it. Als je eigen gekrenktheid belangrijker is dat de vriendschap die er was, weet je al genoeg.

  En de vrouwelijke vrienden die ik heb denken er net zo over en zijn net zo, op één na. Prima toch.

 • Sandra Schrijver

  Het kan goed gaan maar het hoeft niet.
  Ik heb ook mannelijke vrienden en wij voelen absoluut niks voor elkaar.
  Mijn vriend vind het ook niet erg fijn als ik naar een jongen ga om gezellig te gamen ofz.

 • Anoniem

  Mijn beste vriend heeft zopas verklaard dat hij verliefd op me is.. best ff slikken.. hoop niet dat ik m nu voor altijd kwijt ben maar vrees voor t ergste :(

 • Anoniem

  Super grappig filmpje hier over: https://www.youtube.com/watch?v=T_lh5fR4DMA
  Vriendschap tussen mannen en vrouwen is moeilijk haha

 • Daniëlle

  MIjn vriend en ik hebben dezelfde vrienden groep maar we konden elkaar niet. Later bleekt dat zijn vriend mijn mannelijke beste vriend is. En zijn vriendin is weer beste vrouwelijke vriendin van mijn vriend (... ja snap je hem nog?)
  We bellen elkaar op als we ons vervelen en gingen dan dingen doen. Geen problemen ermee van beide kanten.

 • Chantal

  Ik heb er helaas ook geen goede ervaringen mee gehad tot nu toe, maar ik ben er van overtuigd dat het wel mogelijk moet zijn.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen