16-jarig Engels meisje ziet eruit als 60

Lichaam door Marleen_S
Als puber denk je nog lang niet na over antirimpelcrème. Laat staan over rimpels an sich. Waar de meeste tieners zich druk maken over puistjes, keek de 16-jarige Zara Hartshorn in de spiegel en zag ze een bejaarde vrouw voor zich…

 
Op je twaalfde worden aangezien voor je eigen moeder, het zal je maar gebeuren. Voor Zara Hartshorn was het de keiharde werkelijkheid. Iedereen vindt het als jong meisje geweldig om ouder geschat te worden, maar Zara leek op jonge leeftijd al zó oud, dat ze makkelijk kon doorgaan voor een volwassene.
 

Zara met haar moeder (links) en zusje

Dat komt door een zeldzame aandoening: net zoals haar moeder lijdt Zara aan de ziekte cutis laxa. Hierdoor verloor de huid van Zara toen ze nog maar heel klein was aan elasticiteit, waardoor er al vroeg rimpels werden gevormd. Ook tastte de ziekte het vet onder haar huid aan, waardoor haar huid heel dun werd en je haar botten goed kon zien. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit pas zo rond hun vijftigste, Zara zag er op haar vijfde al uit alsof ze al een heel leven achter zich had.
 
Afwijkend uiterlijk
Alles wat onbekend en vreemd is, daar kijken mensen van op. Zara werd vanwege haar afwijkende uiterlijk dan ook jarenlang gepest. In plaats van een onbezorgde jeugd op school te hebben gehad, werd ze vaak aangekeken alsof ze één van de leraren was. Ze werd zelfs een paar malen geweigerd in de schoolbus, omdat de chauffeur niet geloofde dat ze een leerling was.

Zara leefde als jonge meid jarenlang in angst om gevraagd te worden hoe oud ze was. Door het pesten werd ze zo onzeker, dat ze zich vaak weken niet in het openbaar durfde te vertonen.
 
Internationale aandacht
Niet meer dan dertig mensen in Engeland lijden aan de ziekte die Zara heeft. Daarom besloot ze haar verhaal te doen in een filmpje dat nog steeds een enorme hit is op het internet. Haar ziekte kreeg internationale aandacht en ook voor een Amerikaanse plastisch chirurg in Texas ging haar verhaal niet onopgemerkt voorbij. Hij besloot haar te helpen en gaf haar een facelift die haar leven voorgoed veranderde.
 

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Na een paar ingrepen ziet Zara er net zo uit als haar leeftijdsgenootjes en daar is ze maar wat blij mee. “Ik voel me eindelijk een tiener en zo zie ik er nu ook uit. Mensen kijken me niet meer raar aan op straat en ik word ook niet meer gepest”, vertelt een gelukkige Zara aan Daily Mail.

Toch blijft de ziekte van Zara het leven van haar en haar moeder beheersen. Cutis lexa is een aandoening waar veel patiënten vroegtijdig aan overlijden. Het kan namelijk hartfalen en longproblemen veroorzaken. Wij hopen dat Zara in ieder geval nog lang mag genieten van haar nieuwe uiterlijk!