Mannen met grote ballen zorgen slechter voor kind

Relaties door Kristie

Ben je nog vrijgezel en heb je een kinderwens? Zoek dan een man met euh... kleine ballen, dan heb je namelijk een grotere kans dat hij meer betrokken is bij de opvoeding van je kind. Dit is gebleken uit een nieuw onderzoek!

Heb jij een fetisj voor - tja - mannen met grote ballen? Kijk dan uit waar je aan begint! Het verband tussen de grootte van testikels en de zorg voor kinderen, is namelijk onderzocht door de Amerikaanse Emory University. Bij het onderzoek werden 70 mannen ondervraagd die een kind van 1 of 2 jaar hebben en samenwonen met hun gezin. De moeders en de vaders werden afzonderlijk geïnterviewd over de taken van de man in huis, zoals luiers verschonen en het voeden en baden van het kind. Tijdens de ondervraging van de mannen werd ook naar hun hersenactiviteit gekeken. Zo kregen ze foto’s van hun eigen kinderen voor zich, maar ook foto’s met onbekende kinderen er op. Hierna ondergingen de mannen een MRI-scan, zodat ook hun testikels konden worden opgemeten.


Hersengebied

Wat blijkt nu: zowel de dosis testosteron als de grootte van de ballen toont een verband met de vaderlijke zorg. “Bij mannen met kleinere testikels, werd het hersengebied meer geactiveerd als ze een foto van hun eigen kind zagen. We gaan ervan uit dat de omvang van de testikels bepaalt hoe betrokken de vaders zijn. Maar het kan ook zijn dat wanneer mannen meer betrokken worden, hun testikels krimpen. We weten bijvoorbeeld dat het testosteronniveau daalt wanneer mannen een betrokken vader worden”, aldus antropoloog James Rilling. Als mannen roepen dat hun ballen spontaan beginnen te krimpen als ze iets 'vrouwelijks' doen, weten we nu dus dat het echt waar is! 

Volgens eScience was het doel van het onderzoek te bepalen waarom sommige vaders meer energie in hun kind steken dan andere vaders. “Dit is belangrijk, omdat eerdere studies aangetoond hebben dat kinderen die een betrokken vader hebben, op sociaal en psychologisch gebied beter scoren”, aldus de antropoloog.


Andere factoren

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die bepalen in hoeverre de vader betrokken is bij de opvoeding van zijn kind. Denk aan economische, sociale of culturele factoren. Maar de onderzoekers wilden in dit geval onderzoeken of er ook biologische oorzaken waren. Mannen met kleinere ballen hebben minder testosteron en hierdoor zijn ze vaker betrokken bij de opvoeding. Bij mannen met meer testosteron worden meer scheidingen en polygamie voorspeld, zij vertonen namelijk vaker haantjesgedrag. Ze steken meer tijd en energie in het veroveren van 'het mooiste vrouwtje', waardoor er minder tijd overblijft voor de kleine.

Tja, dit klinkt eigenlijk best logisch. Maar wij lachen stiekem wel een beetje de ballen uit onze broek. Als we die hadden dan.

Vertel... ga jij voortaan eerst een ballencheck uitvoeren bij het uitzoeken van een man of denk je dat het onzin is?