Becoming a nerd

Vrije tijd door Jerney
Ik snap hoe je een tekst in Word typt, de basisprincipes van Excel, wat Photoshop is en hoe ongeveer 5% van dit programma werkt. Met die kennis was ik hartstikke blij. Totdat ik zo nodig een eigen website wilde bouwen.
 
Want dan heb je dus geen ene drol aan deze kennis. Wist ik niet. Het leek mij gewoonweg de ultieme commitment om van een gratis blog naar een eigen website over te schakelen. Zo gedaan, dacht ik. Je registreert een domeinnaam, downloadt WordPress, themaatje erbij et voilà: website.
 
Nachtmerrie
Zo werkt het dus niet. Ten eerste was mijn bedachte domeinnaam niet beschikbaar. En dat is klote. Bedenk maar weer eens een creatieve ‘nieuwe’ naam, zonder nachten wakker te liggen en heel veel nieuwe vloekwoorden in je vocabulaire. Godzijdank had ik een creatieve inval en was de naam ook nog eens beschikbaar. Hoezee.
 

Maar dan start de echte nachtmerrie voor een beginnende website-nerd. Op de site van WordPress staat namelijk dat het een ‘5 minuten installatie’ is. Alleen vertelt lieve WordPress er niet bij dat de vijf minuten gerekend zijn voor mensen die er ene hol van begrijpen. Ik niet dus. ‘Verander de .php.’, vertelde WordPress (aka: Google). Wat is een .php? Waarom moet ik dit veranderen? What the hell is een database? Welke hostnaam moet ik invullen? Help!
 
Thema
De vijf minuten waren bij mij vijf – lange – nachten. Vijf! Je snapt dat ik extatisch was toen ik uiteindelijk een akkoord kreeg en het heiligdom van mijn eigen domein kon binnentreden. Ik snapte zelfs – binnen vijf minuten – dat ik een thema moest uitkiezen en hier weer verder in kon werken. Thema’s kiezen: leuk! Er blijken echter duizenden thema’s te bestaan. Letterlijk. En ik ben een mierenneuker. Dus ik was er pas na een lange avond uit en koos het thema dat ik aan het begin van de avond leuk vond. Met behulp van Google snapte ik uiteindelijk ook hoe de menubalk kon worden aangepast, waarom er categorieën bestaan en hoe je een e-mailadres kon maken. Een vreugdedansje maakte m’n avond compleet en ik had nog niet eens de inhoud op de site gezet.
 

WordPress heeft me getreiterd, gepest en woedend gemaakt tot het punt waarop ik met de laptop boven m’n hoofd stond. Klaar om hem neer te smijten. But I made it. De beginnende nerd heeft een strakke site weten te maken, die megasimpel is en precies zoals ik vanaf het begin hoopte. Ik verdien een badge zoals bij de padvinders. Nerd in the making!
 
Ps. Nieuwsgierig naar wat de WordPress nachtmerrie heeft opgeleverd? Bekijk talktoyousoon.nl

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 26-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog talktoyousoon.nl over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."