Waarom iedere vrouw een beetje Beyoncé moet zijn

Celebs door Susan

Feminisme is geen sexy woord. Het doet denken aan bozige vrouwen die hun lichaamsbeharing laten wapperen en mannen intens haten. Eerlijk is eerlijk: dat dacht ik tot een paar weken geleden ook. Tot ik op een strandbedje crashte met het boek How To Be a Woman van Caitlin Moran. 
 
Het boek gaat over feminisme en dat leek me in eerste instantie geen bijster gezellig vakantievoer. Maar wat blijkt? Het is een hilarisch boek en als feminist mag je gewoon loeihoge hakken dragen en knap heerschap inschakelen voor vervelende klusjes.
 

Rivalen
Feminisme gaat over gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen. De showbizzindustrie is de enige industrie waar meer vrouwen dan mannen aan de top staan. Ironisch genoeg is het ook de plek waar vrouwen altijd als rivalen worden neergezet. Bij awardshows telt alleen de mooiste jurk en is de prestatie die je hebt neergezet bijzaak. Ik smul van de ‘Who wears it better’-rubrieken waarin twee vrouwen in dezelfde outfit naast elkaar staan en je mag kiezen wie het best wegkomt met kniehoge gladiatorsandalen (antwoord: niemand komt weg met kniehoge gladiatorsandalen). De sisterhood is in dit soort rubriekjes echter ver te zoeken. De keiharde realiteit is nog steeds dat het bij mannen draait om wat ze doen en bij vrouwen om hoe ze eruit zien. 
 

Kelly versus Christina
George Clooney en Brad Pitt kunnen gebroederlijk op een rode loper staan, maar zet Angelina Jolie en Julia Roberts in één ruimte en de temperatuur daalt tot het vriespunt. Een legendarisch dieptepunt is de catfight die Kelly Osbourne en Christina Aguilera uitvochten in de roddelbladen. Kelly was nog nooit zo gelukkig als toen X-Tina plotseling een kont als een salontafel had. Revanche! De zangeres had jaren geleden de Osbourne-telg namelijk uitgemaakt voor ‘varken’. Kells, zelf inmiddels kilo’s lichter, vond dat genoeg reden om jaren later alsnog haar gram te halen en Christina uit te maken voor ‘fat bitch’. Als je je dan toch laat verleiden tot een kinderachtige scheldpartij, kies dan op z’n minst een bevredigender woord dan ‘dikke trut’. Maar dit terzijde. 
 
Argusogen
Het zijn niet de mannen die vrouwen in de weg staan te doen wat ons gelukkig maakt - het zijn andere vrouwen. Vrouwen houden elkaar met argusogen in de gaten. We roddelen er lustig op los, oordelen genadeloos als het op uiterlijke missers aankomt en praten de ander (uiterst subtiel) een schuldgevoel aan. Dat gebeurt allemaal vaak niet eens bewust, maar toch. Waarom doen we dat? Er zit vast een logisch overlevingsmechanisme achter, maar ik denk niet dat er een vrouw op aarde is die daadwerkelijk opknapt van dit soort venijnige streken. Ik geloof oprecht dat Kelly zich bar slecht voelde nadat ze Christina zo uitfoeterde.
 

Beyoncé
Daarom stel ik voor dat we allemaal een voorbeeld nemen aan mijn heldin Beyoncé. Sabia, lees je mee? “Ik vind het heerlijk om vrouw te zijn en ben graag een vriendin voor andere vrouwen”, zei ze een paar jaar geleden. “Een vrouwelijke vriendschap is heel belangrijk. Het is goed om elkaar te steunen en ik probeer die boodschap over te brengen in mijn muziek.” Dit jaar meldde Forbes dat Queen Bee op Oprah Winfrey na de machtigste vrouw in celebland is. Dat lijkt me voldoende bewijs dat iets vergevingsgezinder voor elkaar zijn echt de moeite waard is.
 
Ps. Voor iedereen die ik heb afgeschrikt met het woord ‘feminisme’: Ryan Gosling is een zelfverklaard feminist. Dat helpt hè? 

Lees hier de vorige showbizzcolumns van Susan! 
Susan is een 24-jarige journalist wiens leven een aaneenschakeling is van guilty pleasures.

Ze koopt te veel schoenen, luistert naar Modern Talking en reggaeton, is dol op Leslie Nielssen-films, Dolly Parton, de Zara en de showbizzpagina van The Daily Mail.

Verder schrijft ze voor TVGids.nl, lust ze geen ananas en is ze volgens haar collega’s het geheime zusje van de Kardashians.