Lifestyle / Eten
Eten

5 ideeën om genoeg fruit te eten

Hé, is het alweer vijf uur en je appel ligt nog steeds onaangebroken in je tas weg te rotten. Vergeten! Eet jij eigenlijk ook te weinig fruit? Een paar tips en wat advies is alles wat je nodig hebt. Doe inspiratie op met onderstaande tips!

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit kent vele soorten: pruimen, vijgen, abrikozen, dadels of een mix van verschillende fruitsoorten. Hoewel het vitamine C-gehalte in gedroogd fruit wat minder is, blijven er nog genoeg goede voedingsstoffen over. Denk hierbij aan vezels, ijzer, magnesium en vitamine B1. Let er wel op dat je geen vruchten koopt die extra gesuikerd zijn, dit zou zonde zijn van je goede initiatief! Gedroogd fruit is geen vervanger van vers fruit maar het is zeker een gezond tussendoortje en je kunt het ook gebruiken in salades of door de yoghurt. Heel veelzijdig dus!


Zorg voor routine
Zorg dat het eten van fruit een dagelijkse routine wordt en dat je er steeds weer aan herinnerd wordt. Neem het mee naar je werk en leg het op je bureau, en leg het ook in de koelkast vooraan, zodat je het meteen ziet liggen wanneer je de koelkast opent. Daarnaast kun je fruit in al je dagelijkse maaltijden gebruiken: gooi het door je havermout of yoghurt, eet eens een banaan of avocado op brood, gooi fruit door je pannenkoeken of door je salades en doe gedroogd fruit bijvoorbeeld door de kip of tonijn. Als je er eenmaal aan gewend bent om veel fruit te gebruiken in je maaltijden, krijg je al snel genoeg fruit per dag binnen!


Probeer eens iets anders
Een van de redenen dat we misschien te weinig fruit eten, is dat we het saai vinden worden, of wellicht wat minder lekker. Dat kun je veranderen door nieuwe soorten fruit uit te proberen. Proef bijvoorbeeld eens een kokosnoot (oké, niet echt een fruitsoort maar het is wel super healthy) en daarnaast kun je er alle kanten mee op. Kokossap kun je drinken of in soepen en sauzen gebruiken en kokosvlees kun je onder andere als tussendoortje eten. Ook kun je kokos raspen en door de rijst of yoghurt doen. Mango is tevens een aanrader, omdat deze bomvol vitaminen en anti-oxidanten zit en een grote hoeveelheid ijzer bevat.


Bevroren fruit
Er komen steeds meer varianten van bevroren fruit en het is in bijna elke supermarkt wel te koop. Oké, misschien is het niet echt het jaargetijde voor koud voedsel, maar je kunt bevroren fruit ook in de blender gooien of opsmikkelen terwijl je onder een warme deken ligt. Daarnaast houd je de zomer dichtbij je met echt zomerfruit, zoals aardbeien, bramen of blauwe bessen. En waar vers fruit er vaak al een lange weg op heeft zitten voordat het in de winkels ligt, wordt bevroren fruit direct na de oogst ingevroren. Hierdoor worden smaak en vitamines goed behouden. Als je van fruit bij je avondeten houdt, kun je bevroren fruit in een pannetje verwarmen ét voilà: je hebt een gezond sausje!


Plannen
Het eten van genoeg fruit (en ook alle andere goede voeding) heeft vaak te maken met plannen. Wanneer je weet dat je 's ochtends yoghurt gaat eten, is het handig dat je dan ook de goede soorten fruit in huis hebt. Ook als je eenmaal thuis bent van een lange dag werken, heb je vaak geen zin meer om uitgebreid boodschappen te doen. Natuurlijk hoef je geen vier weken-planning te maken voor je boodschappen, het is alleen iets om rekening mee te houden. Wees creatief en koop bijvoorbeeld eens wat meer fruit dan dat je normaal koopt. Ga de uitdaging aan en spreek met jezelf af dat al het fruit op zondag op moet zijn. En hoe je het dan op gaat krijgen? Dat kun je uiteraard zelf invullen. 
 

Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg fruit eet?