ZeMama: Stompzinnige sinterklaascadeaus

Kinderen door Aefke
Ken je de loopstoel voor baby’s al? Handig, zo’n gevaarte waarmee je baby door de kamer crost. Oorlogsspeelgoed. Ook leuk. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met mitrailleurs. Gelukkig maken die machines ook zo’n levensecht geluid. Dank u Sinterklaasje! 

Zoete kinderen
Het wordt ouders tegenwoordig echt makkelijk gemaakt. We zetten ons kind weg met de iPad, achter de televisie of onze eigen pc. Sinterklaas ontvangt van onze zoete kinderen hele verlanglijsten met hartenkreten en wij kunnen ons kroost natuurlijk niets weigeren. We werken allemaal fulltime en op Sinterklaasavond willen we gelukkige gezichtjes zien. Als ouder kunnen we daarom ook wel rekening houden met onze eigen spaarzame tijd. Want weet je hoeveel tijd het kost om elke avond een boekje voor te lezen? Een klein onderzoekje liet zien dat er een wereld aan stompzinnige sinterklaascadeaus bestaat.

  

Verhaaltje scannen voor het slapen

Een vader met zes kinderen bedacht de ‘verhaaltjes vertellende pyjama’. De 47 groepjes gekleurde stippen op de pyjamaatjes worden als braille gelezen en met een speciale app gescand. Tadaa! De verhaaltjes volgen vanzelf. Andere kinderen kunnen meelezen. Na een lange werkdag hoef je als ouder dus niet eens meer een boek uit de kast te trekken! Het is zelfs de bedoeling om meer apps op de markt te brengen met andere thema’s. De pyjama blijft dus hetzelfde, maar wat een kind te horen krijgt zal steeds veranderen. Can’t wait! 

Oorlogje spelen
Een ander leuk speeltje is de loopstoel voor een baby. Ideaal als je de loopontwikkeling van je kind wilt vertragen. Verder is het natuurlijk een ding dat voor veel ongelukken in huis zorgt. Zo’n baby vindt die loopstoel natuurlijk zwaar cool en knalt met relatief hoge snelheid tegen de muren. Ouders gebruiken het vaak als een box en laten het kind alleen. Daarbij is het ook echt een afzichtelijk ding. Tja. Het meeste babyspeelgoed wordt niet gemaakt als eyecatcher in je strak ingerichte huis. De babygym van Tijl is ook niet echt esthetisch verantwoord. Maar zo’n loopstoeltje hoeft de Sint ons niet te komen brengen. Of oorlogsspeelgoed. Ook al zo heftig. Zestiendelige armysets met geluid. Speelgoed dat veel geluid maakt, hoeft voor mij sowieso niet. Ons kind produceert voldoende decibellen zonder hulpmiddelen.


Verantwoord en vintage

Onze Tijl hoeft echt niet alleen met houten eco speelgoed te spelen. Hij heeft een plastic activitycenter van Fisher Price (gelukkig wel vintage) en hij speelt met felgekleurde bakjes van kunststof die hij keer op keer van tafel gooit. Omdat ik vond dat het kind aan nieuwe uitdagingen toe was, zocht ik op Marktplaats naar een tweedehands vormenstoof. Samen met Tijl ging ik op pad om zijn nieuwe aanwinst te halen. De verkoopster had een groot speelgoedparadijs voor Tijl. Ik koos nog een paar verantwoorde blokken en een rups die hij kon draaien. Heel goed voor zijn fijne motoriek.

Opa en oma en het zoetstofbusje
Woensdag was het opa- en omadag. Tijl had de halve dag met het zoetstofbusje gespeeld. Het was helemaal volgekwijld, maar hij had plezier voor tien. Oma had liedjes met hem gezongen en een boekje voorgelezen. Niet eens in zo’n hippe vertelpyjama. Tijdens het eten gilde ons wonder zijn longetjes uit zijn lieve lijfje omdat hij met het lepeltje wilde spelen. De rest van de maaltijd was hij heel tevreden aan het rammen met een rieten onderzetter.

Sinterklaas, rijdt u dit jaar gerust ons huisje voorbij. Ons kind is dolgelukkig met het zoetstofbusje, de rieten onderzetter en vooral met zijn opa en oma.

Lees ook de vorige ZeMama-columns van Aefke!



Aefke is onze ZeMama- columniste. Ze is getrouwd en sinds maart 2013 moeder van Tijl. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft Tijl later niet zijn bord leeg te eten. Ze hoopt wel dat Tijl later net zo dol is op ‘boekjes’ zoals ze dat zelf is. 
 
Aefke is meer dan alleen moeder. Ze heeft in september 2012 een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren’. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sociale media, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.