Lifestyle / Wonen
Wonen

Wooninspiratie: 12 dingen die je kunt hergebruiken


Ken je dat? Dat je eigenlijk niet meer weet wat je met dat ene ding in je huis aanmoet, maar dat je weggooien ook zo zonde vindt? No worries. Veel spullen kun je heel leuk opnieuw gebruiken. En wij geven daarvan 12 voorbeelden!

Theepot
Een oude theepot lijkt onbruikbaar, maar wacht even voor je ‘m voorgoed vaarwel zegt: je kunt hem misschien nog wel gebruiken als… vaas! Lekker origineel en het staat heel vrolijk, een theepot met bloemen.

Koffer
Heb je nog een (mooie) oude koffer staan, maar valt-ie alleen al uit elkaar als je ‘Schiphol’ zegt? Gebruik hem dan als opbergmand. Je hoeft ‘m trouwens niet te verstoppen, want zo’n oud exemplaar geeft je huiskamer een mooie vintage look.

Sprei
Veel leZeressen zullen dit wel herkennen: je woont net op jezelf, maar hebt nog geen geld om een compleet bankstel te kopen. En dus zit je met een afgedankt exemplaar van oma. Heel lief, maar je kunt precies zien waar ze in 1968 haar oploskoffie heeft gemorst. Mocht je nog ergens een sprei hebben liggen waar je niks mee doet: je geeft je bank zo een nieuwe jas door van de sprei een grandfoulard te maken.

Mokken
Ben je een beetje uitgekeken op je spierwitte IKEA-mokken? Geen punt. Met een watervaste stift en wat creativiteit kun je ze eenvoudig pimpen. Schrijf je naam of een spreuk erop in een mooi handschrift, teken er verschillende lijnen op of ga voor een tekeningetje. Snorren doen het altijd goed!

Tijdschriften
Omdat je te lui bent ze bij het oud papier te leggen, zit je opgescheept met tientallen oude tijdschriften. Toch is dat niet helemaal nutteloos. Je kunt van die stapel magazines namelijk ook een bijzettafeltje maken. Hoe? Maak van je tijdschriften een stapel en zorg dat die bij elkaar gehouden wordt door twee banden of riemen. Mocht je er zeker van willen zijn dat het bovenste tijdschrift niet lelijk wordt door alles wat je erop zet, dan kun je daar ook een glazen plaatje op leggen.

Borden
In het bezit van borden die te lelijk zijn om van te eten, maar te retro en dus te cool om weg te gooien? Hang ze aan je muur, bijvoorbeeld in de hal. Origineler binnenkomen kan bijna niet!

Sinaasappelkistjes
Voor als je geen cent te makken hebt en er toch een beetje hip bij wilt zitten: sinaasappelkistjes. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als boekenkast (stapel er daarvoor een paar op) of als nachtkastje.  Het hout kan de ruimte iets landelijks geven, maar in combinatie met kleuren als grijs en wit, kan het ook voor een wat stoerdere uitstraling zorgen.

Nachtkastje
Simpel, maar lang niet iedereen denkt eraan: kastjes kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een nachtkastje dat niet langer bij je slaapkamer past? Misschien kun je hem nog wel gebruiken als bijzettafeltje! Ook leuk: het kastje onderdeel laten zijn van een boekenkast. Stapel bijvoorbeeld op het nachtkastje nog een kastje of een paar sinaasappelkistjes.

Stoel
Stoeltje met wat spijlen over? Gebruik hem in je badkamer! Zaag de poten eraf en hang ‘m vervolgens ondersteboven aan de muur. Je kunt 'm nu gebruiken om er handdoeken op te leggen of aan te hangen. Scheelt weer ruimte op de vloer! Mocht dit je te veel gedoe zijn, dan kun je een stoel, door een gat in het zitvlak te maken en daar een vaas in te doen, ook gebruiken als bloempot. 

Bomen
Sommigen mensen hebben het geluk om bij het huis ook een lekkere tuin te hebben. Heb je die en staan er wat afgekapte bomen in? Natuurlijk is veel groen in je achtertuin leuk, maar niet getreurd: die boomstronken zijn toch nog ergens goed voor. Je kunt ze namelijk gemakkelijk gebruiken als tafeltje voor tijdens zwoele zomeravonden. 

Badkuip
Mocht je in het bezit zijn van een oude badkuip, denk dan even goed na voor je die bij ‘t grofvuil zet. Je kunt er namelijk echt nog wat van maken. Een bank, welteverstaan! Zaag de badkuip in de lenge doormidden, zet er pootjes onder als hij die nog niet heeft, mik er wat kussens op en voilà: je bank is klaar!

Kast
Heb je nog ergens een middelgrote kast met deurtjes staan, maar kun je hem nergens kwijt? Dan kun je altijd nog kijken of je hem kunt gebruiken als… salontafel! Leg de kast op zijn rug, zodat de de deurtjes naar boven liggen. Je kunt dan altijd nog dingen die je weinig gebruikt opbergen in je ‘salontafel’. 

Beeld: Pinterest; 1, 2, 3, 4 & 5.