Getrouwde mannen laten zich (ook) gaan

Zij/hij door Kristie
Je hoort het weleens: een vrouw trouwt als een slanke den, maar na verloop van tijd moet de broekriem toch steeds een gaatje losser. Of is dat een vooroordeel? Volgens dit onderzoek wel: mannen kunnen er namelijk ook wat van…

Bij vrouwen kunnen we wel een beetje inschatten waarom we (héél soms) wat pondjes aankomen. Als je de liefde van je leven hebt veroverd, hoef je namelijk niemand meer te overtuigen van je fabulous looks. Dan kun je toch nét even iets zorgelozer dat extra stuk chocola eten of een avondje met gewichten spelen overslaan.

Maar eindelijk worden we gehoord en werd er ook eens gekeken naar onze mannelijke wederhelft! En dan bedoelen we vooral zijn eet- en sportgewoonten nadat hij zich gesetteld heeft. Waarschijnlijk zullen we nooit precies weten wat er allemaal in dat duistere brein van hem omgaat, maar we weten wel dat ook mannen flink wat pondjes aankomen. Vooral nadat ze in het huwelijksbootje zijn gestapt!


Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit in Minnesota onder 530 getrouwde volwassenen van gemiddeld 25 jaar. Er werd gekeken naar voeding, lichamelijke activiteit en het gewicht, vertelt Daily Mail. Wanneer het BMI hoger was dan 25, wordt er gesproken van overgewicht. Meer dan de helft van de mannen (58,5%) bleek overgewicht te hebben, ten opzichte van 39,8% van de vrouwen. We zijn dus niet de enigen die soms een extra gaatje in onze broekriem nodig hebben…

Mannen: 'Depressief en druk'
Daarnaast blijkt dat getrouwde mannen gemiddeld 13% meer wegen dan mannen die vrijgezel zijn of een vaste relatie hebben (maar niet getrouwd zijn). Voor dit resultaat is nog geen duidelijke verklaring te noemen. Wel waren er genoeg deelnemers die dachten het antwoord te weten: “Het huwelijk maakt mannen depressief”, reageerde een man (wel een beetje makkelijk hè?). Een andere man, die al tien jaar getrouwd is, vertelt: “Ik denk dat 25% van de getrouwde mannen zich gewoon lekker laat gaan, maar dat het bij 75% toch met een drukke carrière te maken heeft. Ze nemen niet meer de tijd om fatsoenlijk eten op tafel te zetten, maar ook niet om te gaan sporten en (weer) fit te worden.” 

Vrouwen: 'Vliegen en hollen'
Maar dan gaan we over naar de vrouwen, want daar is het eigenlijk andersom: getrouwde vrouwen zijn vaak gezonder dan vrouwen die single zijn of daten. Dan kunnen we wel zeggen dat we ‘depressief’ worden van het huwelijk, maar het kan natuurlijk ook dat wij vrouwen van nature veel meer lichaamsbeweging krijgen na het huwelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan de rotzooi die manlief achter zijn kont aan laat slingeren. Wie ruimt dat vaak op? Juist. Wij vrouwen zijn gewoon de hele dag heen en weer aan het vliegen: het huishouden, werk, vriendinnen, de boodschappen, de kinderen… En dan ook nog een man. Het is dus niet zo gek dat de kilo’s er spontaan afvliegen bij getrouwde of samenwonende vrouwen... Of wel?

Denk jij dat jouw vriend zich laat gaan na het huwelijk? Of heb je hier al ervaring mee?