Stress verhoogt kans op onvruchtbaarheid

Kinderwens door Kimberly
Een deadline hier, slaaptekort daar, talloze afspraken zus en veel verantwoordelijkheid zo. Probeer je eens wat vaker in een Killing Cobra of Zonnegroet A te wurmen, want stress kan de kans op onvruchtbaarheid verdubbelen. Say what?!
 
Al eerder werd er een link gelegd tussen stresshormonen en een verminderde kans op zwangerschap. Nu werd – voor het eerst – aangetoond dat er ook weldegelijk een samenhang is tussen stress en onvruchtbaarheid. Te veel stress kan de kans op onvruchtbaarheid bij vrouwen verdubbelen, zo beweren wetenschappers. Zij vonden dat vrouwen met een hoog stressgehalte in datzelfde jaar dubbel zo veel kans hebben om niet zwanger te raken.
 
 
Onderzoek
Wetenschappers hebben één jaar lang bij 501 vrouwen – tussen de 18 en 40 jaar zonder bekende vruchtbaarheidsproblemen – het niveau van hun alfa-amylase bijgehouden. Hun alfa-watte? Het enzym in het speeksel wat stress veroorzaakt. Vrouwen met een hoog niveau hadden inderdaad minder kans om zwanger te worden, zo’n 29% welteverstaan. Na een jaar lang geprobeerd te hebben je kinderwens in vervulling te laten komen, zonder succes, is volgens de wetenschappers dan ook genoeg om de term onvruchtbaarheid te gebruiken. Doktoren raden aan om je na 12 maanden te laten checken en eventueel een vruchtbaarheidbehandeling te overwegen, aldus DailyMail

 
Het goede nieuws
Stress houdt dus verband met onvruchtbaarheid. Geen lekker nieuws, maar we hebben ook iets positiefs te melden: ons stressgehalte hebben we zelf in de hand! Iedereen heeft weleens last van stress, maar wat telt, is hoe je hiermee omgaat. Want met de simpelste oefeningen kun je het voorkomen. Trek je wandelschoenen aan en ga een blokje om, of schep – samen met je viervoeter – een luchtje in het bos. Wurm je in een aantal moeilijke doch rustgevende yogaposities of stoom je klaar voor een uurtje meditatie. Las regelmatig een me-time-momentje in door in bad te gaan liggen of een goed boek te lezen. Kortom: zorg goed voor jezelf! 

Heb jij vaak stress? Hoe ga jij hiermee om?