Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Zo doorbreek je slechte werkgewoontes

Elke deadline verzet je standaard een week later en ook je baas weet hoe laat het is als jij wéér die vergadering afzegt als de Zara-sale is begonnen. Sommige werkgewoontes zijn nogal hardnekkig, maar kun je makkelijk doorbreken.
 
Elke maandag slof je pas om half tien het kantoor binnen en verdwijn je eerst een uur achter het koffiezetapparaat. Je collega’s weten dat ze vervolgens tot de klok vijf uur slaat maar niks van je moeten vragen. Eigenlijk hang je er maar gewoon wat bij en zit je de tijd uit. Wil je indruk maken op je baas? Kans maken op een promotie? Kortom, het gewoon goed doen? Doorbreek die slechte werkgewoontes met deze tips.
 
Verschijn je elke ochtend te laat op je werk? Maak je ritje ernaartoe dan eens wat leuker. Als je dicht bij je werk woont, stap dan eens op de fiets en stippel een route uit langs de warme bakker. Of neem juist een keer de auto voor dat kleine stukkie, gewoon, omdat je er tijd mee wint en je liever lui bent dan moe.  

Snack je gerust elke dag voor tien kilo aan chocola? Zet in plaats van een snoeppot een kistje met groenteplantjes op je bureau. Tomaatjes, komkommertjes of paprika’s, you name it.
 
Koop jij elke dag een te dure lunch, waardoor je aan het eind van de maand weer krom moet liggen? Neem een left over mee van de vorige avond, maak thuis een lekkere salade klaar met restjes sla en groente of maak van oude boterhammen een lekkere tosti op je werk. Scheelt je weer euro's.
 
Krijg je nooit al je mailtjes afgewerkt? Selecteer eerst de allerbelangrijkste mails, zoals die waar een deadline aan vastzit. Werk daarna alle mailtjes een voor een af, maar doe dit wel op vaste tijden, zoals 's ochtends om tien uur, na de lunch nog een keer en aan het eind van de dag. Zo voorkom je dat je de hele dag door aan het mailen bent.

Nooit op tijd een deadline af? Als je baas om drie uur iets op zijn bureau wil hebben, stel dan voor jezelf een deadline om twee uur. Mocht er iets misgaan of wil het geval dat je nog iets wilt veranderen, dan heb je nog een uurtje om dat te doen. Dat scheelt stress.
 
Zit je vastgeplakt aan je bureaustoel? Ga er wat vaker uit voor een loopje. Maak een ommetje naar een koffiecorner in de buurt of eet je boterham tijdens een wandeling in het park. Zelfs die paar stappen naar de waterkoker of printer tellen al.
 
Val je in slaap tijdens vergaderingen? Probeer goed te slapen de nacht voor een belangrijke meeting en haal even een frisse neus voordat je dat muffe hok binnenstapt. Zuig op een pepermuntje of trakteer jezelf op een flinke bak koffie als je er eenmaal zit. Wat ook helpt: ook al notuleer je niet, doe net alsof je meeschrijft. Maak gebruik van de tijd door je bucketlist uit te breiden of je boodschappenlijstje te maken. Weten zij veel.
 

Zeg je elke vrijdagmiddagborrel af? Dit kan een slechte gewoonte zijn, want hoe wil je anders bonden met je collega’s? Oké, het zijn misschien niet je beste vrienden, maar je zult er baat bij hebben als je energie in een relatie met ze stopt. Mocht je ze een keer voor een klus nodig hebben, dan zullen ze paraat staan. Wedden?
 
Zit je uren achter elkaar op Facebook spelletjes te spelen? Niks mis met een beetje je geest vrijmaken, maar niet als het ten koste gaat van je werk. Er zijn heel handige plugins die je zo kunt installeren op je computer om je hierbij te helpen. Deze zorgen er namelijk voor dat de door jouw opgegeven websites voor een bepaalde tijd niet beschikbaar zijn, als jij dat aangeeft. Handig!
 
Concentratie binnen no time weg? Neem om het halfuur een korte pauze. Haal een kopje thee of lak je nagels. Of bedenk wat je morgen aandoet. Alles is goed, als je maar even niet naar je beeldscherm kijkt.
 
Reageer je overal negatief op? Als je echt niet positief kunt zijn als je collega een idee heeft of je baas weer met een opdracht komt, probeer dan zo neutraal mogelijk te reageren. Als je niet gelijk een antwoord hebt, zeg dan dat je er even naar kijkt en er later op terugkomt. Zo voelen je baas en je collega’s zich niet meteen afgewimpeld.
 
Wil je alles in je eentje oplossen? Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Het siert je als je erom vraagt. Door de slechte gewoonte alles zelf te willen doen, creëer je al gauw een situatie waarin je altijd alleen bent, zelfs met de lunch. En dat is toch niet gezellig?

Wat is jouw slechtste werkgewoonte?