Back in time: 7 tijdschriften van vroeger

Media door Karin
Och, wat hebben we vroeger een plezier gehad aan oldskool tijdschriften. Elke vrijdag was het wachten geblazen bij de brievenbus voor de Tina. Sommige blaadjes leven nog, andere zijn helaas niet meer onder ons. Deze missen we!
 
Want of ze nu al het loodje hebben gelegd, of dat we ze missen omdat we simpelweg niet meer tot de doelgroep horen (lees: hitsige pubermeisjes), met heel veel plezier en weemoed denken we terug aan deze tijdschriften die ons alle levenswijsheden hebben bijgebracht in onze jeugd…

Break Out!

Stiekem in de boekenwinkel Break Out! lezen en snel doorbladeren naar de blote mensen-pagina's: guilty! (Al hoorde ik later wel dat er Poolse hoertjes gebruikt zouden zijn voor deze rubriek, omdat geen enkele Nederlandse dame met gezond verstand naakt in het blad wilde. Maar dat terzijde.) Elke hitsige puber, zowel jongen als meisje, hield van Break Out!. Alleen niemand durfde zijn of haar ouders te laten meelezen, aangezien driekwart van het tijdschrift over seks ging. Nog een keer guilty.

Hitkrant


Nog zo'n pareltje: Hitkrant. De Backstreet Boys, 2 Unlimited, de Spice Girls: alles over deze fabulous popsterretjes stond in Hitkrant. Als die hard Mega Top 40-aanhanger kreeg ik dan ook nooit genoeg van dit blaadje. En het leukste is dat dit tijdschrift nog steeds bestaat, alleen dan met een iets andere lay out

Tina


Zat je op de basisschool? Grote kans dat jij Tina las. Mijn favo rubrieken waren de strip van de roodharige Noortje en de rubriek O jee wat nou!. Want: hóe moest ik zoenen?! En wat kon ik tegen mijn sluike haar doen? De redactie van Tina gaf mij het antwoord. Gelukkig maar, hoe kon ik ooit zonder de antwoorden op deze prangende vragen...

Fancy


Na Tina, kreeg ik een abonnement op Fancy. Ook Fancy had een rubriek waar meisjes vragen konden insturen, maar dit ging er een stuk pikanter aan toe. Vragen als 'ik heb een bevroren frikadel in m'n pipi gestopt, wat moet ik nu doen?', stonden er standaard elke maand in. Je begrijpt: ik bladerde altijd direct door naar deze rubriek.

Donald Duck


Stápels lagen er op zolder: Donald Duck. Dat Fancy het loodje heeft gelegd, à la. Maar mocht Donald Duck ooit uit de schappen verdwijnen, dan lijkt het alsof mijn hele jeugd spontaan in rook is opgegaan. Elke week weer dat geluid van die brievenbus. Of ik nu buiten in de sneeuw aan het spelen was of middenin m'n Tetris-spelletje zat onder de parasol: alles week voor Donald Duck.

Yes


Zat je ergens in de derde of vierde van de middelbare school? Dan ging je als meisje Yes lezen. Want potverdikkie: hoe zou 'de eerste keer' toch zijn? Dat las je in Yes. En wat als als je vriend ver weg woont? Of als hij niet meer met je verder wilde? Of als je een blunder in bed maakte? In Yes las je erover. Tot op de dag van vandaag mis ik 'm.

Penny


Voor alle paardenmeisjes, was (en ís: want hij bestaat nog steeds) er natuurlijk Penny. Nondeju, wat had ik een hekel aan al die paardenmeisjes op de basisschool. Maarja, in hun behoeften moest natuurlijk ook voorzien worden... En daarom was er Penny. En helaas nog steeds.
 

Welk tijdschrift verslond jij als een gek vroeger?