Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Dood Robin Williams: ontroerend filmpje over depressie


Het nieuws kwam hard aan: de 63-jarige Robin Williams is overleden. Vanochtend is hij gevonden in zijn appartement en onderzoek naar de exacte doodsoorzaak is nog gaande. Het lijkt erop dat de komiek zelfmoord heeft gepleegd.
 
Robin, die in het bezit was van talloze Oscars, nominaties en zelfs in 1997 werd uitgeroepen als de grappigste man ter wereld, was de laatste tijd niet meer zo gelukkig als dat-ie ooit was. Hij leed al geruime tijd aan zware depressies en kampte met een drankverslaving. Verschillende bronnen zeggen dat de acteur afgelopen maand nog zou zijn opgenomen in een afkickkliniek, maar toch heeft hij er hoogstwaarschijnlijk voor gekozen om afscheid te nemen van het leven. Tot groot verdriet van de buitenwereld. Het volk, BN’ers en zelfs Obama reageert geschokt. "Hij liet ons lachen. Hij liet ons huilen. Hij was uniek", aldus Obama.

 
Echtgenoot en allerbeste vriend
Susan Schneider, de vrouw van William, noemt hem niet alleen haar echtgenoot, maar ook haar allerbeste vriend. Ze laat via de media weten dat ze hoopt dat de komiek niet wordt herinnerd vanwege zijn dood, maar vanwege de ontelbare momenten van blijdschap en humor die hij aan miljoenen mensen heeft gegeven. En dat, zullen we zeker doen.
 
Depressie
Om er toch nog even op in te haken: wat is een depressie nou eigenlijk? Een tijdje geleden gaven we een aantal tips om enigszins met een depressie te dealen en gaven we uitleg. Want een depressie, dat is niet niks. Je bent voortdurend somber, hebt nergens meer zin in kunt soms aan één stuk door huilen. Het is niet zomaar even een dipje, het is een ziekte. Een ziekte die vaak – helaas – moeilijk te begrijpen is voor de buitenwereld.

YouTube-gebruiker Sky Williams
En dat weet YouTube-gebruiker Sky Williams als geen ander. Hij is niet alleen tragisch genoeg een goede vriend verloren aan depressie, hij is zelf ook jaren depressief geweest en wist hier na veel hulp, praten en door door te zetten gelukkig bovenop te komen. Nu heeft hij – naar aanleiding van de dood van Robin Williams – een boodschap voor iedereen met een depressie. Zijn woorden zijn oprecht en ontroerend. Zo vertelt hij dat ‘geluk geen garantie is, maar iets is wat we moeten nastreven’ en dat ‘een depressie toch wel een tikkie meer is dan niet gelukkig zijn’. “Soms kun je niet eten, niet slapen en zelfs niet bewegen. Je wílt wel dingen ondernemen, maar je lichaam werkt niet mee”, zo vertelt hij in het filmpje en met een ‘we can do this together’ sluit hij af. 
 

R.I.P. Robin Williams.