Donna is 1 meter 10: ?Ik val op lange mannen?

Lichaam door Sabine
Een boodschapje van de bovenste plank in de supermarkt pakken, is voor velen goed te doen. Maar niet voor de 38-jarige Donna, die maar 1 meter 10 is. “Het had een keer zo erg gesneeuwd, dat ik er niet eens doorheen kon lopen.”
 
De aandoening die Donna heeft heet Spondylo-Epifysaire Dysplasie, wat ook wel wordt afgekort als SED. “Het houdt in dat ik een klein mens ben”, legt Donna uit. “Mijn ouders zijn qua lengte normaal. Ik en mijn dochter zijn de enige in de familie met deze lengte.” 
 
Nare opmerkingen 
Voor iemand die net langer is dan een meter, kan het leven soms hard zijn. Maar Donna trekt zich daar niet veel meer van aan. “Na 38 jaar leer je ermee te leven”, vertelt Donna. “Natuurlijk zijn er weleens mensen die er wat van zeggen. Meestal negeer ik het. Als klein kind kwam ik wel veel voor mezelf op, maar toen wist ik niet zo goed hoe ik ermee om moest gaan. Naarmate je ouder wordt, negeer je het. Als ik iemand heel erg zie staren, roep ik weleens 'heb je een bril nodig?'” 
 

Volgens Donna krijgen mensen die de nare opmerkingen maken het nog weleens terug. “Karma is een bitch. Het is niet altijd vanzelfsprekend om een gezond kind op de wereld te zetten. Je hoeft maar een bepaald gen te hebben of je geeft dit mee aan je kind. Je kinderen kunnen iets krijgen, je kleinkinderen kunnen iets krijgen, het Syndroom van Down bijvoorbeeld”, vertelt Donna. “Ik heb hier ook niet om gevraagd. Als je een nare opmerking over me hebt gemaakt, kom je zelf ook wel aan de beurt.” 
 
Gelukkig krijgt Donna nauwelijks vervelende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd in haar woonplaats, waar iedereen haar kent. “Ik woon in dezelfde plaats waar ik ben geboren. Iedereen kent mij hier. Mijn moeders familie woont hier ook. Als kind kwam ik veel bij mijn familie, zij kenden natuurlijk ook weer mensen en die leerden mij dan ook weer kennen. Ik ben voor velen geen onbekende. Ik heb ook weleens dingen gedaan voor tv. Mensen hebben me soms voorbij zien komen of ze lezen iets in een tijdschrift.” 
 
Scheiding 
Donna is een tijdje getrouwd geweest met een man van 1.98 meter, met wie ze ook een dochter heeft gekregen van inmiddels bijna 16 jaar. Helaas heeft het huwelijk niet lang stand gehouden. “Na mijn scheiding heb ik best wel een moeilijke tijd gehad. Een scheiding gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn dochter en ik zijn toen een tijdje bij iemand in huis gaan wonen.”  
 
Contactadvertentie 
Dat Donna humor heeft, mag duidelijk zijn. Samen met haar vriendinnen plaatste ze een contactadvertentie op Marktplaats: 'Dwergkonijn zoekt konijn voor gezellig contact'. “Er waren wel wat mannen die op de advertentie reageerden en in het begin hebben we die mannen ook wel uitgenodigd voor een gezellige avond. Maar daar heb ik niks meer mee gedaan. Ik was ook heel direct. Ik was niet opzoek naar een relatie, maar wilde graag gezellig contact”, vertelt Donna. “Bij Marktplaats is het zo dat je advertentie steeds verder naar beneden zakt, maar zelfs toen ik naar huis keerde, kwam er nog weleens iets binnen.” Ook Piet, Donna’s huidige vriend, was een van de mannen die op Donna’s advertentie reageerde. “Hij reageerde omdat hij het een leuk stukje vond.” 
 

 
Donna is altijd eerlijk geweest over haar lengte, maar aanvankelijk geloofde Piet haar niet. “Hij geloofde gewoon niet dat ik 1.10 meter ben en hij dacht dat het een grote grap was.” Toen Piet en Donna elkaar voor het eerst ontmoetten, zag Piet dat Donna geen grapje had gemaakt over haar lengte, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om voor Donna te vallen. “Hij zei dat hij me vanaf het begin af aan al een mooie vrouw heeft gevonden en daarom heeft hij voor me willen gaan. We hadden een klik, alsof we elkaar al jaren kenden.” 
 
Liefdesleven
Inmiddels zijn Donna en Piet tien jaar samen, maar ook daarvoor heeft Donna nooit moeite gehad met het vinden van een man. “Ik ben iemand die altijd omringd is door mensen”, verklaart Donna. “Ik ging ook altijd stappen en als ik op een barkruk zat, zagen mannen het niet altijd. Er zijn natuurlijk ook kleine mensen die hele korte vingers hebben, een groot hoofd en een klein lijf, maar bij mij is alles in proportie. Ik ben niet superknap, maar mijn gezicht heb ik in zoverre mee, dat ik nooit moeite heb gehad om een man te vinden.”
 
“Ik val niet op kleine mannen. Ik ben niet opgegroeid met andere kleine mensen om mij heen, maar in een normaal gezin. Ik heb voor de rest niets met kleine mannen. Mijn vriendengroep heeft altijd uit normale mensen bestaan. Ik heb weleens contact met kleine mensen gehad voor tv, maar niet voor mijn dagelijks leven. Ik weet dat ik klein ben, maar er zijn altijd lange mensen om mij heen.”
 
Volgens Donna heeft het hebben van een lange vriend ook voordelen. “Ze kunnen je optillen als je geen zin hebt om te lopen of als je lam bent bijvoorbeeld, maar dat laatste gebeurt niet zo vaak meer hoor”, lacht Donna. Haar vriend ziet Donna niet als een klein persoon. “Een hele tijd terug had het een keer zo erg gesneeuwd dat ik er niet eens doorheen kon lopen. Piet had daar niet bij stilgestaan en zei tegen mij dat ik wat sneller moest lopen. Dat komt omdat hij mij als een normaal persoon ziet.” 
 

Zwanger 
“De arts zei altijd dat ik nooit zwanger kon raken, maar mijn gevoel zei altijd van wel. Soms voel en zie ik dat soort dingen", vertelt Donna. Op 21-jarige leeftijd werd haar gevoel bevestigd en op haar 22ste werd Donna’s dochter Donicia geboren. “Al met al verliep de zwangerschap goed. Ik had erger verwacht. Natuurlijk kon ik de laatste maanden niet meer op mijn benen staan. Ik heb toen veel hulp gehad.” 
 
“De artsen adviseerden me dat ik regelmatig op controle kwam. Ook werd me een keizersnee aangeraden. Dit was voor mij ook de beste oplossing, want ik wilde niets riskeren. Twee weken eerder dan de uitrekendatum vond de keizersnee plaats.” Donna’s dochter heeft dezelfde aandoening als zijzelf. De kans hierop was ongeveer 50%. "Mijn dochter is iets langer dan ik. Zij is 1 meter 12. Dat komt omdat zij ook de genen van haar vader heeft meegekregen, daar zijn ze allemaal lang.” 
 
Donicia 
“Qua opvoeding is het juist wel weer een voordeel dat ze klein is. Ik kan haar nu bijbrengen dat ze dingen het beste kan negeren als mensen haar iets aandoen. Mijn dochter en ik zijn net een kopie van elkaar. Alleen nu ik wat ouder ben, ben ik wat wijzer geworden. Mijn dochter en ik hebben een hele goede band en dat hoop ik ook te houden. Ze is natuurlijk wel in de puberteit, dus er is weleens strijd.” De band tussen Donicia en Piet is ook erg goed. “Ze ziet Piet als haar vader. Die twee zijn twee handen op een buik.” 
 
Op het gebied van liefde heeft Donna dezelfde adviezen voor haar dochter die de meeste ouders hebben. “Ik geef haar mee dat ze zuinig moet zijn op haar lichaam en dat ze altijd haar ogen en oren open moet houden. Ik hoop dat ze, ondanks dat ze klein is, heel gelukkig wordt.” 

Donna’s hart ligt in de entertainmentwereld en de afgelopen jaren heeft ze zich bezig gehouden met promotie- en figuratiewerk. Nieuwsgierig? Hier vind je haar website. 

Lees ook onze andere real life-verhalen

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailjte naar karin@ze.nl o.v.v real life verhaal.