Seks & relaties / Relaties
Relaties

5 dingen die je moet overwegen voordat je je ex terugneemt


Je was helemaal gebroken toen jij en je ex uit elkaar gingen. Vele nachtelijke gesprekken met je vriendinnen, tig repen chocola en duizenden tissues later ben je, zo goed als, over hem heen. En opeens wil hij je terug… Wat nu? 
 
Jullie hebben samen een geweldige tijd gehad en je kent hem door en door. Het kwam dan ook heel hard aan toen jullie uit elkaar gingen. Inmiddels heb je je leven weer op de rails en opeens laat je ex je merken dat hij je terug wil. Moet je het doen of niet? Overweeg deze dingen eerst voordat je je ex een tweede kans geeft. 
 
Waarom is het uitgegaan?
Hoewel je misschien liever niet meer na denkt over jullie break-up is het verstandig om er toch even bij stil te staan. Waarom zijn jullie uit elkaar gegaan? Niet voor niets waarschijnlijk. Hadden jullie bijvoorbeeld vaak ruzie (over hetzelfde)? Vraag jezelf dan af of deze ruzies op te lossen zijn. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om te realiseren dat het dan makkelijk weer een deal breaker kan worden. Hadden jullie bijna nooit ruzie, maar is hij vreemdgegaan? Stel jezelf dan de vraag of hij niet weer een slippertje zal begaan. Stort jezelf niet in een relatie als je denkt hem nooit te kunnen vertrouwen en respecteren. 
 

Het zal nooit meer hetzelfde zijn
Hoe leuk jullie het samen ook hebben gehad, het zal nooit meer hetzelfde zijn. Als jullie op een nare manier uit elkaar zijn gegaan, is de kans groot dat jullie elkaar niet meteen weer zullen vertrouwen. In de periode dat jullie uit elkaar waren, kunnen jullie allebei veranderd zijn. Of jullie lang of kort uit elkaar waren, het kan dat jullie andere eisen aan je partner stellen dan daarvoor. Het is belangrijk dat je hem niet probeert te veranderen in een persoon die hij ooit was of waarvan jij wilt dat hij is en dat geldt natuurlijk ook voor hem. Het kan even duren voordat jullie elkaar weer compleet vertrouwen, maar als je er allebei 100% achter staat, moet het goed kunnen komen. Sta je er niet helemaal achter, overweeg dan of het wel verstandig is om jullie relatie nieuw leven in te blazen.  
 
Niet iedereen zal achter jullie beslissing staan
Je vriendinnen, je ouders, je zus of broer. Zij waren degenen die voor je klaar stonden toen jouw hart aan diggelen was geslagen. Als jij en je ex weer bij elkaar komen, zullen zij misschien niet achter die keuze staan. Praat hier over met je vriendinnen en vraag naar hun mening. Maar, baseer jouw beslissing niet op hun mening. Uiteindelijk dien je naar je eigen gevoel te luisteren, en zullen zij jouw beslissing moeten respecteren en steunen. Mocht het toch niet goed aflopen met jou en je ex, dan zijn zij degenen die onvoorwaardelijk voor je klaarstaan.  
 

Waarom wil hij je terug? 
Minstens net zo belangrijk als jouw gevoelens, zijn die van je ex. Ook al kloppen al jouw motieven, vraag jezelf ook af waarom hij je terug wil. Als jij nog steeds stapelgek bent op je ex, zou het kunnen dat je vergeet jezelf die vraag te stellen: hij wil je terug en jij wilt niet aan hem twijfelen. Hij kan je wel appen dat hij je mist, maar is dat wel zo? Mist hij jou? Of kan hij niet zo goed alleen zijn en weet hij dat jij hem zo terug zou nemen? Als je deze vraag zelf niet goed kan beantwoorden, ga dan een gesprek met hem aan. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Je wilt niet weer met een gebroken hart achtergelaten worden. 

Waarom wil je weer met hem samen zijn? 
Het maakt niet uit of jij en je ex al een (aantal) jaar uit elkaar zijn of nog maar een paar maanden, vraag jezelf altijd af waarom je graag weer een stel met hem wilt zijn. Het is makkelijk om weer een relatie aan te gaan met je ex omdat je hem kent en het wellicht vertrouwd aanvoelt. Maar wil je hem terug om wie hij is en denk je echt een toekomst met hem op te kunnen bouwen? Of zou het kunnen dat je hem ‘enkel’ terug wilt omdat je het hebben van een relatie mist? Als jij en je ex net uit elkaar zijn, kunnen deze dingen soms in elkaar verwikkeld raken. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waarom je weer samen met hem wilt zijn voordat je daadwerkelijk weer een setje met hem vormt.
 
Heb jij weleens in deze situatie gezeten?