DIY: 11x creaties van vilt

Vrije tijd door Marleen_S
Vilt? Het geeft niets als er niet gelijk een belletje gaat rinkelen, maar eigenlijk is vilt gewoon samengeperst wol. En het perfecte materiaal om lekker mee te DIY’en. Wat je ermee kunt maken? Wij geven je 11 vrolijke viltige tips!

 


Je kunt er tijdschriften in opbergen, het als sokkenmand gebruiken of gewoon voor de mooi naast je bank zetten: een vilten mand. Het leuke van deze DIY is dat het stiksel juist gezien mag worden. Geen precies geprutsel dus! Knip uit een groot stuk vilt vier vierkanten en naai deze aan elkaar met opvallend garen. Knip uit twee stukken nog twee handvaten en snijd de randen mooi rond af met eens stanleymesje of een scherpe schaar.


Ook heel leuk is een ronde mand, maakt het net wat anders. Hier komt zelfs geen enkel naaiwerk aan te pas, je zet de stukken gewoon aan elkaar vast met spelden of een grote punaise. Buig het ijzertje om zodat wat je ook in de mand stopt, niet wordt stuk geprikt. Tip: deze mand doet het ook goed als huisdierenmand. Lekker knus holletje.


Boekenwurm? Dan gebruik je vast bonnetjes, folders of ander rondslingerend papier als boekenlegger. Je kunt 'm natuurlijk ook zelf maken van vilt. Vouw een stuk vilt dubbel en knip hier een hartvorm uit. Zorg dat je het puntje van je hart niet te ver doorknipt zodat beide stukken aan elkaar vast blijven. Naai de twee hartjes vervolgens aan elkaar, maar stop daar waar de ronding van het hart begint. Even over de punt van je bladzijde vouwen en je vergeet niet meer waar je was gebleven.


Dingen opbergen is zo fijn. Heb je geen last meer van rommel. Je make-upjes of pennen houd je netjes bij elkaar in een leuk etuitje van vilt. Knip een langwerpig stuk uit vilt in je favo kleurtje en knip van één van de hoeken af. Vouw het stuk vervolgens dubbel, naai de zijkanten dicht maar zorg dat je 1/3 van het stuk niet meeneemt, zodat je je etui kan dichtvouwen. Knoopsgaatje maken, knoop eraan vastnaaien en klaar is Kees.


Oordopjes die in de knoop raken, gek word je ervan, non? Ben je van het precisiewerk dan kun je met deze DIY aan de slag om voor eens en voor altijd van dit probleem af te zijn. Ook erg leuk, geef het cadeau aan je nichtje of neefje. 


We love een stevig bakkie pleur. Maar ja, die warmhouders van de Starbucks zijn om te huilen zo saai. Precies, gewoon zelf maken dus. Knip twee gelijke repen vilt en naai alleen de kortste einden aan elkaar vast. Zorg dat de repen lang genoeg zijn, zodat er een beker tussen past.


Geen fan van coffee to go? Dan zet je jouw kopje thee of koffie gewoon op een leuke onderzetter. Koop verschillende kleurtjes vilt en pluis deze 'uit elkaar'. Draai er vervolgens balletjes van en naai deze aan elkaar vast of plak ze op een kurken onderzetter. Tot slot nog even met haarlak erover zodat het geheel goed blijft zitten. 


Je smartphone mag gezien worden, maar liever bescherm je hem tegen krassen of een ongelukkige valpartij met een kek hoesje. Wil je meerdere kleuren vilt combineren? Zorg dan dat je deze aan elkaar vastnaait of met secondelijm vastlijmt. Je kunt ook je gewenste stukken vilt op een apart basislapje vastlijmen of naaien.


Leuk voor de herfst: een vossentas. Waterproof is 'ie niet, maar schattig wel! Gewoon een kwestie van een paar stukken vilt uitknippen en aan elkaar vastnaaien. Gebruik als tassenriem een stevig stuk katoen en onthoud dat je niet al te zware spullen in je tas kan vervoeren. 


Een oud kussen fleur je op met deze rondjes vilt. Knip uit een dun stofje viltrondjes en vouw deze dubbel. Naai ze eventueel een beetje dicht in het midden. Naai ze vervolgens op je kussen, lekker rommelig door elkaar en hebt weer een prachtexemplaar van een kussen erbij.


Vilt combineert ook lekker met kleding. Pluis een stuk vilt uit elkaar zodat je een grote lap krijgt. Pak vervolgens een koekjesuitsteker en zet deze op de plek waar je het vilt wilt hebben, op de schouders of ellebogen bijvoorbeeld. Leg in de uitsteker je vilt en prik het er met een naald in. Het duurt even voordat het vilt goed in de stof zit, dus je zal een tijdje door moeten prikken. 
 

Welke DIY van vilt is echt wat voor jou?
Beeld: WeHeartIt, Pinterest