7 dingen waar je mee moet stoppen wil je gelukkig zijn

Psyche & spiritualiteit door Rosanne

 
Het is niet altijd makkelijk om flierefluitend door het leven te gaan, en vaak werken we onszelf nog tegen ook met allerlei slechte gewoonten. Maar als je met de volgende dingen stopt, wordt het leven veel leuker!
 
Wij vrouwen zijn ingewikkelde wezentjes, want ons hoofd staat nooit stil. We piekeren over van alles, kunnen niet altijd tegen grapjes en zijn dol op junkfood. Soms maken we ons schuldig aan slechte gewoontes die onze happy ending in de weg staan. Maar met onderstaande dingen moet je nu echt eens kappen.

 
Over alles nadenken en overanalyseren
Als we weer eens iets doms hebben gedaan, blijven we er vaak over nadenken. Hoe hadden we het anders kunnen doen? Het is niet verkeerd om te reflecteren op wat fout is gegaan, maar wij vrouwen hebben er een handje van om dit wel erg veel te doen. Stop daarmee! Laat het rusten en laat het los. Het is niet gegaan zoals je wilde, maar leer van je fouten en doe het morgen beter.
 
Vasthouden aan iets wat niet meer is
Of waar je niks aan kunt veranderen. The Beatles zongen het al en met karaoke blèren we het ontzettend vals mee: let it be. Loslaten is een van de moeilijkste dingen in het leven. Helemaal wanneer je eigenlijk iets, of iemand, niet los wilt laten. Toch zul je het moeten proberen, want tja, wat niet meer is, dat is niet meer. Punt. Het is niet verkeerd om naar het verleden te kijken, maar vergeet niet om vooral te leven.
 
Slecht voor je lichaam zorgen
Het is megalekker om een grote pizza Shoarma weg te werken terwijl je tot half drie voor de tv hangt om Girls te kijken, maar echt goed voor je is het niet. Ik hoef je niet te vertellen dat het belangrijk is om goed te eten en te sporten, want dat doe je natuurlijk al, maar let erop dat je ook voldoende rust krijgt. Probeer regelmaat te krijgen in je slaap, eet- en sportpatroon. Rust, reinheid en regelmaat zijn de belangrijkste factoren bij het opvoeden van kinderen, maar het wordt er ook ingeramd bij militairen. Tijd om jezelf op te voeden! Deze drie R’en zorgen ervoor dat jij jezelf zo op de rails hebt en lekker kunt doordenderen.
 
Alles serieus nemen – met name jezelf
Soms moet je gewoon denken: ach, laat ook maar. Bijvoorbeeld als die vervelende collega weer een ‘grapje’ maakt over je retevette nieuwe Nikes. Je kunt je simpelweg niet overal druk om maken. Neem het leven en vooral jezelf met een korreltje zout. Als je iets echt heel erg vindt, moet je daar natuurlijk over praten, maar je hoeft niet van alles een punt te maken.

 
Je gevoelens wegstoppen
Misschien herken je het gevoel wel: je bent behoorlijk gekwetst, maar toch houd je je mond. Weg gaat je gevoel alleen niet. Het blijft op de achtergrond sluimeren. Je gedachten zijn net als een computerscherm, alleen mist de optie om ook daadwerkelijk je vensters weg te klikken. Je kunt ze alleen maar minimaliseren. Op een gegeven moment komt je gekwetstheid weer naar boven met nog veel meer emoties en dan klapt de bom… Je vriend of vriendin heeft geen idee wat hem overkomen is. Die wilde alleen maar Top Gear kijken in plaats van GTST.

Weggestopte gevoelens worden niet verwerkt en vinden altijd hun weg weer naar buiten. In plaats van de bom te laten ontploffen, kun je het beter meteen zeggen als iets je echt dwarszit. Vaak zijn uitgesproken gevoelens al voor 90% verwerkt. Krijgen je geliefden ook geen hartaanval meer.  
 
Wachten tot je je 100% klaar voelt om iets te gaan doen
Dan kun je namelijk wachten totdat je een ons weegt. Bij de belangrijke doelen in het leven zul je je nooit helemaal ready voelen. Waarom niet? Nou, omdat het hartstikke eng is, natuurlijk! Maak je wel de juiste beslissing? Wat als het niet lukt? Maar weet je wat het gevaar is van wachten? Dat het er uiteindelijk niet van komt. Het is supererg als je iets probeert en het lukt niet, maar het is nog veel erger om het niet te proberen. Dan blijf je altijd met de vraag rondlopen: wat als?
 
Veel van anderen verwachten
Als je veel verwacht, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Dat geldt helemaal voor je verwachtingen in een relatie. Als je je hoop naar beneden bijstelt, zul je je beter gaan voelen. Een leven zonder verwachtingen zou ervoor zorgen dat iets nooit meer tegenvalt. Je zou je gewoon kunnen laten meevoeren met de gebeurtenissen en je zou niet meer teleurgesteld zijn. Als het om werk gaat, is het nodig om verwachtingen te hebben. Maar wees voor je vriend en je vriendinnen wat liever. Zo geef je ze meer lucht, en jezelf ook.
 
Wat is jouw slechtste gewoonte?