Eindelijk bewijs: mannen zijn narcistischer dan vrouwen

Zij/hij door Rosanne

Wij dames wisten natuurlijk allang dat mannen zichzelf een stuk belangrijker vinden dan dat ze zijn, maar nu hebben we ook de wetenschap aan onze kant. Uit onderzoek blijkt dat mannen grotere narcisten zijn dan vrouwen.

Het woord narcist komt van de legende van Narcissus. Hij was een jongen (jawel) die verliefd was op zijn eigen spiegelbeeld en daarom altijd naar zijn eigen reflectie staarde in het water. Hij was zo dol op zichzelf dat hij niet meer at, sliep en dronk en uiteindelijk wegkwijnde. Aphrodite kreeg medelijden met hem en veranderde hem in een bloem: de narcis. Leeft-ie toch nog een beetje voort. 


De belangrijkste kenmerken
Toen begon het ook al met de mannen, dus dat zij narcistischer zijn dan wij, verrast ons niks! De onderzoekers van de School of Management in Buffalo ontdekten onder leiding van Emili Grijalva dat mannen meer narcistische trekken hebben dan vrouwen, ongeacht leeftijd of generatie, meldt The Independent.

Researchers bestudeerden de drie belangrijkste eigenschappen van een narcist: leiderschap, exhibitionisme en privilege. Vooral bij die laatste vertoonden de mannen veel meer trekjes dan de ladies. Het blijkt dus dat de mannen het gevoel hebben dat ze meer verdienen. Ook buiten ze vaker mensen en situaties uit, al zullen zij dat vast met een mooi woord exploiteren noemen. In de leidingcategorie blinken de mannen ook uit in eigenliefde: ze zijn vaak assertiever en verlangen sterk naar macht. Bij exhibitionisme, oftewel genieten van aandachtig bekeken worden, scoren mannen en vrouwen even hoog. We zijn beiden dus even egocentrisch en ijdel, wat eigenlijk ook verassend is, omdat vrouwen er vooral om bekend staan ijdel te zijn. Valt dat weer even mee, dames!

Selfies
De resultaten van 31 jaar research naar narcisme, waaraan meer dan 475.000 mensen deelnamen, zijn gebundeld. Het onderzoek van Grijalva vond zijn start al in 1990 en duurde tot 2013. Vaak denken mensen dat we meer narcistisch zijn geworden door de komst van social media en het maken van selfies, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Het aantal narcisten is in 30 jaar tijd gelijk gebleven. "Als narcist trekken we ons gevoel voor eigenwaarde omhoog en zijn we meer geneigd om ons op te werpen als een leider", zegt hoofdonderzoeker Emily Grijalva. "Als we sekserverschillen onderzoeken, kunnen we misschien ongelijkheden aan de kaak stellen."

Geloof jij dat mannen grotere narcisten zijn?