Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Report: Dolfijnenverzorgster voor één dag (+WIN)


Soms komen meisjesdromen uit. Het overkwam onZe stagiaire Rosanne. Zij werd namelijk door het Dolfinarium uitgenodigd om een dag mee te lopen met de dolfijnenverzorgers en ja, dat was net zo fantastisch als het klinkt.

Het is half één in de middag wanneer Rosanne uit de bus stapt die bij het Dolfinarium in Harderwijk stopt. Ze weet dat ze een halfuur te vroeg is voor haar afspraak, maar geen haar op haar hoofd die er juist vandaag aan denkt om te laat te komen. Het is een mooie zonnige dag; perfect om dolfijnen te verzorgen!


Martijn
Als je buiten het Dolfinarium staat, hoor je de zeeleeuwen en walrussen al blaffen. Je wilt zo snel mogelijk naar binnen! Eenmaal bij de dolfijnendelta aangekomen, ontmoet ik de man die me heel de dag mee op sleeptouw neemt: Martijn, een vrolijke, altijd drukke dolfijnenverzorger. De groep verzorgers bestaat vandaag uit acht mensen die dol zijn op hun droombaan. "Althans, in de zomer dan”, grapt Martijn. In de winter is het natuurlijk ijskoud bij het water in de delta en glibberen de verzorgers over de smalle paden om ‘hun’ dolfijnen een fijne dag te bezorgen. Vandaag is het gelukkig prachtig weer en ik trek snel mijn roze shirt aan die ik toegeworpen krijg. Zo, klaar om op stap te gaan.Martijn legt uit dat de delta bestaat uit drie delen. In het voorste gedeelte liggen de dieren die ziek, zwak of misselijk zijn. In het middelste stuk zwemmen de jonkies en in het laatste en grootste deel zwemt de rest. In totaal zijn er 21 dolfijnen in de delta die het op het eerste gezicht heerlijk naar hun zin hebben.

Ziekenboeg & babydolfijn
Als eerst gaan we naar het ziekedierenbassin. Het is natuurlijk logisch dat ook dieren af en toe een beetje ziek zijn. Er liggen drie dolfijnen in, maar twee zijn eigenlijk al wel beter. Zij liggen er nog als gezelschap voor een dolfijn die het op het moment wat taai heeft. Je ziet aan de verzorgers dat ze echt hart hebben voor hun dieren, want het medelijden is goed zichtbaar op hun gezicht. Natuurlijk mag ik niet bij de zieke dieren komen; die hebben even genoeg aan zichzelf. Vervolgens mag ik mee naar het babybassin en dat is natuurlijk fantastisch!Magische band
Zodra ik over de loopplank naar het babyverblijf loop, word ik al gevolgd door de nieuwsgierige ukkepukkies. Samen gaan we naar dolfijn Zoë, die nu rond een jaar of twee is. Al snel zie je wat voor mooie band Martijn heeft met ‘zijn’ dolfijn. Het is iets onbeschrijfelijks, maar komt het dichtst in de buurt van een hond en haar baasje. Als je ooit een dier hebt getraind, snap je de band. Die bestaat uit liefde, vertrouwen en plezier. “Daar draait het bij hun training ook om”, zegt Martijn. “Alles wat we oefenen, moet leuk blijven. Als ze iets goeds doen, belonen we ze met vis, een speeltje of ons enthousiasme en laten we tegelijk een fluitje horen. Je kunt het vergelijken met 'braaf' zeggen tegen een hond. Als ze het niet goed doen, straffen we ze natuurlijk niet. We houden ook echt geen eten achter als ze even geen zin hebben om salto's te maken; dat zou jij toch ook niet met je hond doen?”Protesten
De dolfijnen hebben in de delta een goed leven. De meeste zijn hier geboren, maar enkele oudjes komen nog uit het wild. Daarom zijn er maandelijks protesten bij het Dolfinarium. Maar die slaan nergens op volgens Martijn. “Ze doen net of ik niet goed voor mijn dieren zorg, maar dat is absoluut niet zo. Ook vangen we al 25 jaar niet meer uit het wild. Sterker nog: we boycotten andere dolfinaria die dat wel doen. De dolfijnen zijn hier ook niet voor ons, wij zijn er voor de dolfijnen, zodat zij een leuke dag hebben. Ze spelen heel de dag met ons en bereiken een hogere leeftijd dan in het wild.”

Betoverende ontmoeting
Eindelijk mag ik een dolfijn van wel heel dichtbij aanraken. Zo mag ik Maaike aaien en we kunnen al meteen goed met elkaar overweg. Zo goed zelfs, dat ik haar een kusje mag geven. Ach, wat is ze lief en zacht (en een beetje spekachtig). Voorzichtig vraag ik of ik haar misschien wat mag laten doen. Dat mag! Zo vorm ik met mijn hand een eendenbek en doe die omhoog, waarop Maaike een hoop herrie maakt. Als ik mijn handen openvouw zoals een boek, gaat ze op haar rug liggen en als ik in het water spetter, spettert ze gewoon terug! Het is echt iets magisch en moeilijk om op papier te zetten. De betovering van een dolfijn doet echt wat met je.


Win win win
Wil jij nu ook een dolfijn van dichtbij zien? Wij mogen 2x 2 gratis entreetickets weggeven voor het Dolfinarium! Hebben? Het enige wat je hoeft te doen, is Ze.nl liken op Facebook en hieronder op de meedoenbutton drukken. De actie loopt tot en met 20 mei 2015. Misschien word jij ook wel betoverd door de dolfijnen!