Trouwen 2.0: een tijdelijk trouwcontract

Relaties door Kimberly
Ben jij een Bridezilla met een hoofdletter B en superduper traditiegetrouw? Eén tip: scrol dan lekker door. Er is namelijk iets nieuws in trouwtown: een tijdelijk trouwcontract van (maximaal) vier jaar. Ben je klaar met je vent? Huppaké, weg ermee!  
 
Niet de dood die jullie scheidt, maar een startpakket dat jullie ontbindt. “Het klinkt misschien niet zo romantisch”, zegt relatietherapeut Susan Pease Gadoua. Nee goh, dat kun je wel stellen, Suus. Een opzegbaar trouwcontract klinkt inderdáád niet bepaald als klokkenluiden in onze oren. “Maar,” voegt ze daaraan toe, “het zou nog weleens de uitkomst kunnen zijn voor een gelukkiger huwelijk en minder scheidingen. Want laten we eerlijk zijn, ergens voor tekenen dat voor altijd ons leven bepaalt, maakt ons toch een beetje bang", zegt ze tegen Daily Mail

 
The New I Do
In haar nieuwe boek, The New I Do, beweert ze dat traditionele huwelijken in onze hedendaagse cultuur gedoemd zijn te mislukken. “Aan het einde van de contractperiode beslist het echtpaar of ze met elkaar door willen gaan of niet. Als het echtpaar dan besluit bij elkaar te blijven, kan het contract, het zogenaamde startpakket, gewijzigd worden in bijvoorbeeld een Parenting Huwelijk." "Wánt," zo zegt Susan er nadrukkelijk bij, "tijdens het startpakket is het niet de bedoeling dat er sprake is van kinderen." Heeft het koppel (nog) geen kinderwens? Dan kan het altijd nog kiezen voor bijvoorbeeld een Open Huwelijk Contract. Een grote verbetering als je het Susan vraagt. En bovendien "heeft het koppel in tegenstelling tot een scheiding, niet het gevoel dat ze gefaald hebben". 
 

 
Kleine lettertjes 
“We krijgen uitgebreid rijlessen voordat we mogen rijden, we lopen eerst stage voordat we aan onze carrières beginnen en het is doodnormaal dat we proeftijden hebben in vele andere zakelijke onderhandelingen, maar het grootste en meest diepgaand juridisch contract, het huwelijk, heeft dat níét. Bovendien: niemand vertelde jou welke dingen zo’n huwelijk met zich meebrengt.” En laten we haar daarin gelijk geven: toen jij in De Jurk voor het altaar volmondig ‘ja’ zei, stonden zijn koppigheid, remsporen in het toilet, krabsessies aan zijn zaakje en snurktaferelen niet met kleine lettertjes aangegeven. Hmmmmm, denkdenkdenk, toch een tijdelijk trouwcontract dan maar? 

Wat vind jij van een tijdelijk trouwcontract?