S.O.S. Hulp bij een afwijzing

Relaties door Shiri
We hebben er vaak krampachtig genoeg alles voor over om afwijzingen te voorkomen, want hoe rot is het om een blauwtje op te lopen? Ouch! Maar soms is het gewoon niet te voorkomen. Hier wat tips voor als je afgewezen bent.

Laat je date niks meer van zich horen? “Wat een eikel!” Zegt je beste vriendin en vervolgens: “vergeet hem gewoon!” Goed bedoelde adviezen, maar het zijn niet per definitie praktische dingen waar je daadwerkelijk iets mee kunt. Toch heeft je vriendin een punt, want waarom je kostbare tijd verspillen aan de loser alias pipo die je afwijst? Hieronder volgen enkele handvatten die je kunnen hopelijk helpen, hoe je het beste met een afwijzing kan omgaan.


1.     Lucht je hart: praat, huil, lach erover en neem de tijd. Een goed excuus om even te obsederen, dat is natuurlijk ook weleens lekker.
 
2.     Accepteer wat is. Zoals het liedje van The Beatles zo mooi omschrijft: “Let it be.” Wanneer je iets accepteert, ontstaat er ruimte om negatieve gevoelens gewoon aanwezig te laten zijn, om vervolgens deze los te laten en plaats te maken voor betere, hoopvollere gevoelens.
 
3.     Je zult merken dat er veel energie vrijkomt, hier kan je iets meedoen! Zet je energie om in iets constructiefs en positiefs. Ga op een vechtsport, of een andere sport, maak muziek, ga dansen en doe leuke dingen. Gooi in ieder geval geen taart in zijn gezicht; daar ben je veel te goed voor!
 
4.     Inventariseer de persoon in kwestie die je heeft afgewezen. Wees even eerlijk, is diegene echt wel zo leuk en past diegene wel zo goed bij je? Lees: NEE. Diegene die echt leuk voor jou is en echt bij je past, zou je niet hebben afgewezen.

 
5.     Als je jezelf maar niet afwijst. Ook al zijn afwijzingen vreselijk en mag je hier best een tijdje mee zitten: wijs jezelf niet af. Want jij bent gewoon hartstikke leuk! Heb vertrouwen in jezelf en wees een rasoptimist. Dit maakt je ook nog eens aantrekkelijker. Laat hem goed zien wat hij mist, lekker pûh! Niet dat zijn mening er ook maar een greintje toe doet, maar stiekem is het wel leuker om met je neus in de lucht te lopen en trots op jezelf te zijn. Jij gelooft nog steeds in jezelf, en daar heeft een duffe afwijzing vrij weinig mee te maken.
 
6.     Stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen. En natuurlijk veel leukere mannen, want de één doet de ander toch echt vergeten!
 
7.     Wat bij je past, vindt zijn weg wel naar je. Wees daar maar heel zeker van. 

Wat doe jij als je wordt afgewezen?