Ons Soort Loeders: Stoornis

Kinderen door Alies
Als Jochem een woedeaanval heeft, begin ik na een tijdje ook zelf vaak te schreeuwen. Of ik gooi een beker tegen de muur of schop tegen onschuldige meubelstukken. Van die dingen die ze je niet leren bij de opvoedcursus.

Ik probeer maar niet stil te staan bij de traumatische gevolgen die mijn reacties ongetwijfeld op Jochem zullen hebben. Dat hoor ik later allemaal wel als hij in therapie is geweest. Natuurlijk gooi ik dit ook niet in de groep bij mijn geslaagde schoolvriendinnen. Weet je wat? Ik moet toch met Jochem naar de schoolarts, dan vraag ik daar advies.


 
Pony-lap
De dokter is een vriendelijke vrouw, met een Andrelon-pony en een gerafelde bodywarmer. Ze stelt Jochem een paar vragen en dan ben ik aan de beurt. Zwemles? “Ja, hij was eerst panisch, maar nu, bij een ander zwembad gaat het goed.” Ze noteert iets.
Ze vraagt ook of hij goed luistert. Nou ja, soms, niet altijd natuurlijk.
“Wil je het daar nog een keer apart over hebben?” Daar is ze wel heel snel mee. “Eh, luisteren andere kinderen dan wel altijd ofzo?” Ze glimlacht. Ik moet naar het antwoord raden, maar het lijkt me voor de hand liggen.
 
Angststoornis
Dan vertel ik over Jochem’s woedeaanvallen en vraag ik hoe ik er beter mee om zou kunnen gaan, want dit lijkt natuurlijk nergens op. Ze rommelt wat in haar papieren. “Ik heb hier de uitslagen van de vragenlijst die u invulde.” Dan kijkt ze me doordringend aan onder haar pony-lap: “Als ik dit zie en uw verhaal hoor, denk ik toch aan een gegeneraliseerde angststoornis.” Hè? Heeft ze het over mij? “Het is een heel bekend verschijnsel, dat ouders zichzelf iets gaan verwijten als hun kind gedragsproblemen heeft.” “Eh, waaat? Hij heeft alleen wel eens een driftaanval! U ziet hem toch, dit is toch een normaal kind?” Jochem klooit met een verantwoord houten autootje en is zich van geen stoornis bewust.

 
Schreeuw om hulp
“Natuurlijk is hij normaal mevrouw. Maar dan kan hij nog wel een probleem hebben. Ik vind hem ook wel verlegen”, zegt ze. “Dat hoeft niets te betekenen, begrijp me goed, het moet allemaal nog onderzocht, maar het kan een kenmerk zijn. En wat u bijvoorbeeld vertelde over die zwemles…”
“Maar dat gaat nu prima! We kwamen eerst gewoon bij een pokke-zwemschool!” roep ik verontwaardigd uit.
“Dat is het hem nou juist. Misschien was hij even tevreden, omdat hij u zo ver kreeg hem naar een ander zwembad te brengen. U geeft hem dan heel veel macht. Die soort kindjes willen dat, voor het gevoel van controle, maar ze worden er ook weer bang van. Begrijpt u? U moet het zo zien: hij doet dit niet expres. Het kan een schreeuw om hulp zijn.” Ik zit aan mijn stoel gekluisterd.  
“Als je er vroeg bij bent, kan soms een hoop leed voorkomen worden.” Ze kijkt op de klok boven mijn hoofd en schuift me een folder toe. “Dit is een hele goede kindertherapeut. Praat gewoon eens met haar. Zij kan hem onderzoeken, gewoon een paar simpele testjes. En daarna besluit u of u hem in therapie wilt doen.”
 
Schoolplein-goeroe
In therapie? Jochem? Hij is verdomme zes jaar! “Ik vroeg eigenlijk alleen hoe IK er mee om moest gaan…” zeg ik een beetje onzeker. “Mevrouw, maakt u zich geen zorgen, die speltherapie van tegenwoordig is totaal niet belastend. Mijn oudste kwam ook bij deze dame, hij vond het enig.” Ik neem de folder met tegenzin aan en roep Jochem. Ze geeft me een bemoedigende hand. Ik zie haar denken: weer zo’n moeder die de problemen van haar kind niet wil onderkennen.
 
Buiten zet ik Jochem op de fiets. Ik wil de folder net in mijn fietstas gooien en dan zie ik het: Olivia’s naam. Ze heeft me naar mijn grote vriendin Olivia gestuurd, onze Schoolplein-goeroe, de leider van de Versiercommissie, de Opper-Vagina. 

Lees ook de vorige verhalen van Alies!Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders
Alies is gecreëerd door Anne-Marie de Ruiter.