How to handle: een praatgrage vriendin

Lifestyle door Mariëlle
Bij alles wat je zegt weet zij het beter. Zij heeft altijd al een keertje meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Elke ziekte heeft ze al gehad. Jouw praatgrage vriendin heeft altijd wel een reden om altijd aan het woord te zijn.

Nee, houd die kaken van je nou eens op elkaar joh! Na je wereldreis wil jíj een keer het middelpunt van belangstelling zijn. Eén keertje maar. Is dat al te veel gevraagd? Het is tenslotte jóuw welkomsfeestje waar ze alle pijlen op haar wil richten. De hele dag door. Eigenlijk moet je haar gewoon niet meer uitnodigen de volgende keer. Dat zei je de vorige keer ook al. Toen je ziek was en jouw vriendinnengroepje (waar zij onderdeel van is, omdat ze anders helemaal geen vriendinnen meer heeft) bij jou op ziekenbezoek kwam en zij bij elke kwaal die werd aangehaald een haakje wist te vinden om het over haar kwaal te hebben. Doodmoe word je ervan. Wordt het niet eens tijd om haar de waarheid te vertellen?


1. Het kan maar zo zijn dat ze al die aandacht vraagt omdat het niet vanzelf komt. Zij blijft maar om aandacht vragen, jij blijft het maar negeren. Hoe meer zij om aandacht vraagt, hoe erger jij het negeert. En zo belanden jullie samen in een vicieuze cirkel die alleen maar negatiever wordt. Geef haar eens uit jezelf de aandacht waar ze om vraagt.

2. Misschien heeft ze geen idee van haar gedrag. Zeg het tegen haar. Bespreek dat je haar gedrag storend vindt en dat het zelfs zover gaat dat je twijfelt om haar nog uit te nodigen. Het is hartstikke moeilijk om hierover te praten. In zekere zin beledig je haar. Maar pas als ze weet dat er een probleem is en pas als ze weet wat het probleem is kan ze er wat aan doen.


3. Praat gewoon. Over het algemeen ben jij degene die de vragen stelt en geeft zij veel te veel antwoorden. Wanneer zij alle avonturen over haar weekend eruit heeft gegooid is dat voor jou het moment om jouw avonturen van het weekend te bespreken. Dikke kans dat ze gewoon reageert zoals jij hoopt dat iemand reageert.

4. Weerspiegel jezelf in haar. Gedraag je tegenover haar precies hetzelfde als wat zij bij jou doet. Schettert zij ergens doorheen, dan schetter jij ergens doorheen. Weet zij beter hoe het is om een stinkende baas te hebben? Nee, jij weet dat veeeel beter. Komt er bij haar een griepje op? Stop haar dik onder de wol en zorg ervoor dat ze de hele dag thee en droge beschuitjes een. Dat is toch het allerbeste voor een ziek persoon? Dat zal haar leren. Wacht met deze manier wel tot niks anders meer werkt. Het is beste een hardnekkige namelijk.

Wat zou jij met zo'n vriendin doen?