Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Zo maak je nóg betere foto?s met je telefoon

Reageer 0
Je kan niet zonder en raakt in blinde paniek als ‘m kwijt bent, want je hele leven staat erop. En niet te vergeten al je foto’s! Hoe je nog betere foto’s maakt met je smartphone? Deze tips veranderen je leven. Nou ja, bijna dan.

Uren bezig met dé perfecte compositie om op je Instagram te showen? Trekken je vriendinnen je altijd maar weer mee, omdat je te lang doet over een foto maken? Met deze tips en tricks gaat het voortaan een tikkie sneller. Wel eerst even oefenen natuurlijk!

1. Met de Panorama-functie kun je extra lange foto’s maken, heel leuk. Nog leuker is het om je lover of vriendin te fotograferen en hem/haar telkens op een andere plek te zetten. Dat doe je als volgt. Start je panorama met je vriendin in the picture. Beweeg je telefoon naar de zijkant, stop even voordat je klikt, laat je vriendin zich verplaatsen en neem opnieuw een foto. Resultaat? Vier keer je vriendin in dezelfde foto. En dat levert hele leuke plaatjes op.


2. Vaak zit er ook ergens een HDR-functie verstopt. Deze functie maakt drie foto’s snel achter elkaar en maakt daar zelf één mooie foto van. De kans op de perfecte foto is binnen handbereik.

3. Compositie is alles. Natuurlijk kun je de Eiffeltoren er in z’n geheel op zetten, maar dan kun je net zo goed een ansichtkaart kopen. Leuker is het om in te zoomen op een bloesem met de Eiffeltoren op de achtergrond of dat ene schelpje op het strand met de zee ergens in de verte.

4. De Burst-modus in je camera-app maakt heel veel foto’s achterelkaar. Zet deze functie aan als je bijvoorbeeld iemand vraagt een foto van je te nemen, zodat je later kan kiezen welke foto je het mooiste vindt en houdt.

5. Maak je foto’s op één van de twee magische momenten op een dag: de eerste en het laatste uurtje zonlicht. Het licht is op deze uren perfect en geeft je foto een instant filter. Speaking of licht: fotograaf altijd in lichte ruimtes met natuurlijk licht. Flitsers zijn uit den boze, zelfs in de avond.

6. Houd de gulden regel in acht. Sommige telefoons hebben de optie een raster te kiezen wanneer je fotografeert. Heeft je telefoon dat niet? Geeft niks, bedenk dan dat je foto bestaat uit vier lijnen, twee verticaal en twee horizontaal. Alles wat zich op de vier punten (waar de lijnen elkaar kruisen) bevindt, krijgt extra aandacht. Die mooie bloem precies in het midden plaatsen is gewoontjes, maar houd je je camera zo dat het op één van de vier punten valt, doet het ineens wonderen voor je foto.
 


7. Wil je iets fotograferen terwijl je op de fiets of in de auto zit? Dat kan een leuk kiekje opleveren, mits je het goed doet. Op de meeste telefoons kun je je camera scherpstellen op een bepaald punt in de foto. Focus dus op je stuur terwijl je beweegt of op een etalageruit. Resultaat? Alles is geblurred, behalve dat ene punt.

8. Vergeet de kracht van zwartwit-foto's niet. Al die honderd filters op Instagram zijn leuk, maar een simpele zwartwit-foto is soms meer dan genoeg.

9. Leuke tip als je op vakantie of citytrip gaat: Prik een gaatje door een stukje karton en houd dit voor je lens. Dat geeft een leuk old school-effect aan je foto. Alles is zwart, behalve dat ene monument wat je op de foto zet.

10. Fotografeer eens zowel horizontaal als verticaal. Dat kan namelijk twee totaal verschillende foto’s opleveren. En achteraf kan je kiezen welke fotoalbum-waardig is.

11. De diagonaal-regel: zorg dat je horizon recht is en de dingen die je op de foto wil hebben diagonaal hierop komen te staan (dus in de bovenste hoek en/of iets in de onderste hoek). 

12. Symmetrie in foto’s is heel erg mooi, de echte pro's doen niet anders. En ja, dan moet je misschien wel even breken met de gulden regel, maar het levert je wel een strakke, bijna kunstige foto op. 


13. Je kan iemand leuk op de foto zetten, maar je kan ook bijvoorbeeld treinrails, een weg of iets anders wat in de lengte richting je object ligt erbij fotograferen. Je foto krijgt zo meer diepte.

14. Selfiesticks zijn niet alleen leuk voor selfies, maar ook om op bijvoorbeeld een festival het hele gebied op de kiek te zetten. Zet je telefoon in je stick, houd hem sky high, zet ‘m op burst mode en draai in de rondte. Doet het ook leuk voor filmpjes trouwens!

15. Camera-apps zijn echt da bomb, zoals Tiny Planet. Fotgrafeer je omgeving en de app maakt een mini-wereldje van je straat, je kantoor of je vakantiespot. Photobooth is ook een leuke, het lijkt zo net alsof je in een fotohokje de foto hebt genomen. 

16. Fotografeer eens door je zonnebril, je eigen 1.0 filter. 

17. Spontane foto’s zijn vaak het leukste, iemand die even niet oplet of iets geks dat je tegenkomt op weg naar je werk. Soms heb je maar one shot en one shot only, dus zorg dat je camera-instellingen optimaal staan (resolutie op z’n hoogst, belichting in orde, flister uit) en dat je camera-app direct binnen handbereik is. O ja, en je telefoon zelf natuurlijk ook.

18. Bonus tip: leg je telefoon een keer weg en koop een ouderwetse wegwerpcamera. Je hebt maar één kans en het resultaat zie je pas achteraf. Hoe leuk is dat? En je kan er gelijk je hele muur mee behangen in plaats van dat al je picca's maar saai op je telefoon blijven staan. 

Welke telefooncamera-hacks gebruik jij altijd?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen