Dingen die je kunt zeggen tijdens pijnlijke stiltes

Lifestyle door Shiri
En daar zitten jullie dan… Allebei hebben jullie niets zinnigs meer aan elkaar te vertellen. Zelfs geen dom grapje. Oftewel: jullie zijn gewoon uitgeluld. Toch moet je nog minstens het hele uur door te zien komen. What to do?

Pijnlijke stiltes zijn irritant. De bodem van het glas heb je inmiddels allang bereikt. Je kan best een beetje bliepen op je mobieltje en interessant gaan zitten doen, maar dat staat ook zo zielig. “Denk, denk, wat kan ik zeggen?” Het harde peinzen maakt je niet bepaald wijzer. En dan is daar ook nog dat kenmerkende “Koek-Koek!” van die brutale vogel uit de koekoeksklok die het nodig vindt om zijn gezicht te laten zien. Het werkt je op de zenuwen. Rotding.


Balen dat je alles wat je je kon bedenken al in de eerste tien minuten hebt besproken. Je lijst van onderwerpen waar je over kunt praten ben je ondertussen al 30 keer langsgegaan. Wat valt er nu nog te zeggen over het weer? De weersverwachting, het afgelopen weekend, het festival waar je heen gaat, jullie muziekvoorkeuren? Tja... Soms komt er gewoon echt geen gesprek van de grond. You just can’t get there. Maar die stiltes zijn pijnlijk en ongemakkelijk. De volgende dingen kun je zeggen tijdens een pijnlijke stilte. 

1. “En dan is het stil…” Het is een cliché uitspraak, maar doet het vaak goed. Misschien dat de ander dan ook wat begint te praten.

2. Vraag of de ander nog een mop kent of vertel een mop, hoe willekeurig ook. “Nu we hier toch zitten, moet ik ineens aan de mop denken die ik gisteren hoorde. Ik ben benieuwd of jij het ook grappig vindt!”

 3. Zeg of vraag iets over de omgeving. “Wel rustige omgeving he?” of “Deze stoelen zitten niet zo lekker!” “Kom je uit de buurt trouwens?” “Is dat voor jou ver reizen om hier te komen?”

4. Geeuw en gaap. “Ik ben moe, ik ga maar eens vroeg naar bed vanavond.”


5.“Ik heb best dorst gekregen!”

6.  Praat over de nieuwtjes, tv programma’s, boeken, reizen.  “Heb jij al gehoord wat er gebeurd is op het nieuws?” of “Heb jij toevallig gisteren Orange is the new black gekeken? Nee? Kijk je dat niet? Welke series kijk je dan?” “Wat is het laatste boek wat je gelezen hebt?” Stel bij voorkeur open vragen, daar kun je dan weer over kletsen.

7. Grijp het moment aan om iets te vragen wat je echt wilt weten. 

Dussuhm: stel (open) vragen, toon interesse en probeer bovenal relaxed te zijn. Je kan geen gesprekken forceren, dan is het maar stil. So be it! Zolang jij een chille houding aanneemt, is het prima. Als het stil is, kan jij besluiten om er vrede mee te hebben en dan valt alleen maar te liken.

Welke dingen zou je nog meer kunnen zeggen tijdens pijnlijke stiltes?