Jaloezie, wat kun je eraan doen?

Relaties door Shiri
Soms is een tikkeltje jaloezie heel onschuldig, maar als deze jaloezie omslaat in afgunst, verander jij in een gifgroene gifkikker en dat is allesbehalve charming! Wat zou je daaraan kunnen doen? Lees verder voor onze tips!

Je vriend praat bijna alleen nog maar over zijn nieuwe bloedmooie collega, volgens hem is ze ook nog eens superslim en lacht ze steevast om al zijn flauwe grappen. Als je haar foto’s checkt op Facebook, slik je angstig. Ze lijkt zo van de catwalk uit een Victoria Secret show te zijn weggelopen. Moet jij je nu zorgen gaan maken? Dit is een van de ontelbare scenario's waar je vreselijk jaloers van zou kunnen worden!

Nou is het wel een geruststellende gedachte om te weten dat jaloezie normaal is; het is niet zomaar een van de zeven zonden! Bovendien zal de ander altijd wel ‘iets’ hebben waar jij naar verlangt. En dat is prima, het is oké om iets te verlangen en beter te willen dan wat je al hebt. Wél zijn gevoelens van jaloezie vaak simpelweg vervelend, wat zou je daaraan kunnen doen?


Jaloers en bang dat je partner vreemdgaat

Nu je vriend een nieuwe en knappe collega heeft, ben je maar al te bang dat hij vreemd zal gaan. Sms’jes lezen, e-mails checken en de absolute controle houden jaagt hem dan alleen maar weg. Bedonderd worden is afschuwelijk, maar de ander constant willen controleren is geen leuk leven. Ben je jaloers omdat je heel onzeker bent over jezelf óf heb je daadwerkelijk een reden om aan te nemen dat je partner vreemdgaat?

Wat doe je eraan?

Wanneer je vertrouwen in een voorgaande relatie al beschaamd is, is het maar al te moeilijk om in een nieuwe relatie de ander te kunnen vertrouwen. Niemand wilt gekwetst worden. Toch is het van belang dat je elkaar kunt vertrouwen en natuurlijk respecteert. Vriendlief weet maar al te goed dat de relatie over en uit is als hij vreemd zal gaan. Bovendien is het zonde van je kostbare tijd om hem te wantrouwen, stop met onzeker zijn! Hij is toch mét jou? En dat is niet voor niets!

Het gras is altijd groener bij de ander

Een ander lijkt het altijd beter voor elkaar te hebben dan jij. Je collega heeft bijvoorbeeld altijd het perfecte kapsel, kan iedere dag fastfood eten zonder dat het haar slanke figuur aantast en heeft een lange en fijne relatie. Jij daarentegen hebt haar dat niet valt te temmen, bent niet gezegend met de stofwisseling van een 6-jarige en het dichtste wat bij jou bij een relatie kwam, was een dikke 5 jaar geleden. Je zou maar al te graag in de schoenen van je collega staan, zucht.

Wat doe je eraan?

Deze vorm van jaloezie kan naar worden op het moment dat je bijna hoopt dat je collega keihard op haar bek gaat, zodat jij je beter gaat voelen. Zo voel je je alleen maar rotter; zo wil je toch niet zijn?


Jaloezie kan je inspireren om meer uit jezelf te halen

Het is verstandig dat je het allerbeste van je éigen leven maakt! Zo hoef je ook niet jaloers op de ander te zijn, omdat je druk genoeg bent met je eigen leven. Kijk alleen naar de ander voor pure inspiratie om het beste uit jezelf te halen. Heeft ze een mooi figuur? Ga dan zelf meer bewegen. Heeft je vriendin een dijk van een salaris? Zoek dan zelf naar mogelijkheden om je inkomen te verhogen. Waar je ook onzeker over bent, verbeter hetgene waar jij je onzeker over voelt.

Wees dankbaar voor wat je wél hebt

Het is nergens voor nodig om jaloers te zijn, je kan namelijk je eigen leven zo mooi en fantastisch leiden als dat het maar kan zijn. Bovendien heb jij zoveel unieke kwaliteiten en zit je al zoveel mee. Kijk eens achterom en zie al hoever je bent gekomen! Focus je op jouw positieve kwaliteiten en wees dankbaar voor wat je wél hebt.

Erken dat je uniek bent

Je zal nooit precies zijn zoals de ander en je zal je best friend nooit kunnen imiteren. Er is ook altijd wel iemand anders op deze aardbol die jij leuker, getalenteerder of slimmer vindt dan jij zelf bent. Maar je hebt al zoveel mee! Denk aan je mooie poppengezicht, je goed stel hersenen, je wiskundeknobbel, je muzikaliteit, je prachtige benen, je bescheidenheid en je gevoel voor humor!

Relativeer

Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op de grote familie van de ander, maar jij hebt tenminste wél een hechte vriendengroep. Stel je bent jaloers omdat je vriendin al jarenlang een steady relatie heeft en jij van de ene naar de andere huppelt. Jij wilt ook wat zij heeft! Maar toen je eindelijk haar lover in het echt zag, schrok je wel even. Hij had een bochel, zat onder de puisten, was kleiner dan jouw vriendin en hij stonk een uur in de wind. Met hem zou je zeker geen relatie willen! Dus waar ben je dan jaloers op? Op het idee? Misschien idealiseer je hetgene ook wel waar je jaloers op bent. Iedereen heeft zijn onzekerheden en mindere punten, ook diegene op wie jij jaloers bent.
 
Wat zijn jouw tips om van jaloerse gevoelens af te komen?