Je kunt zelfs depressief worden van slapen voor de tv

Lifestyle door Mariëlle
Yes, guilty. Hierzo, de hele redactie! En waarschijnlijk maakt ieder ander met een Netflix-Overspel-Penoza-Zwart Tulp-Trash-tv-verslaving zich ook schuldig aan het in slaap vallen voor de buis. Daar moet je dus mee kappen.

Er is maar weinig lekkerder dan in slaap vallen voor de tv. Zaterdagavond, filmpje aan. Je voelt je lichaam al wat verzwaren na zo’n vermoeiende werkweek. Je weet dat je elk moment dromenland kunt bereiken. Jij weet ook wel dat je beter in bed kunt gaan liggen, maar daar ben je toch echt te lui voor. En wat maakt het nou uit of je hier voor de tv in slaap valt of dat je lekker in bed ligt te ronken? Nou, best veel dus.


Slapen voor de tv is gevaarlijk

Ojee, het is slecht om in slaap te vallen voor de tv. Op Hln.be noemen ze het zelfs gevaarlijk. Het is namelijk slecht voor je gezondheid om voor de tv te blijven liggen snurken terwijl die tv nog licht uitstoot. Op langere termijn zou het zelfs voor depressies kunnen zorgen. Liever niet. Veel televisies hebben een stand waarmee ze na een bepaalde tijd zonder contact vanzelf uitgaan. Schakel die hulplijn in.

Depressief door licht

Mensen zijn gemaakt om in het donker te slapen. Wanneer je continu het licht van de tv in je gezicht krijgt, wordt de aanmaak van melatonine (de stof die je lichaam aanmaakt om slaperig te worden) verminderd. Het kan er zelfs in resulteren dat je geen diepe slaap kunt vatten. Wanneer dit een regelmaat wordt en we verder in de toekomst kijken, zal het slaappatroon verstoord worden. Daar word je geen leuker mens van, want het komt je humeur niet ten goede. Ohio State University kan zelfs aantonen, met een door hen uitgevoerd onderzoek, dat licht en depressie aan elkaar gelinkt zijn. Zij hebben een onderzoek uitgevoerd waarbij ratten tijdens hun slaap werden blootgesteld aan licht. Na verloop van tijd werden de ratten depressief. De beesten vonden dingen die ze eerder wel leuk vonden na het experiment ineens een stuk minder leuk.

Jammer de bammer

Opvallend dat licht en slaap zo sterk met elkaar in verband staan. Zo jammer dat slapen voor de tv zo slecht voor je is, want het is zo lekker!

Vind jij de risico’s van slapen voor de tv opwegen tegen hoe heerlijk het is?