Hoe maak je het uit met je beste vriendin?

Celebs door Joantien
Neeeeee! Je had nooit gedacht dat dit zou gebeuren: jullie waren echt BFF’s sinds ever, wisten alles van elkaar en zagen elkaar bijna elke dag. Maar nu is het over. Sterker nog, eigenlijk wil je niet meer… Maar hoe zeg je dat?! 
 
Waarschijnlijk ben je al door verschillende fases gegaan: je hebt misschien de laatste maanden steeds vaker ruzie met je beste vriendin, jullie begrijpen elkaar niet of ze heeft je een streek geleverd en je bent echt he-le-maal klaar met haar. En nu ben je op het punt dat je zegt: toedeledoki, je zakt er maar in! Echt no way dat ik m’n leven verder laat verpesten door jou. Heel goed. Waarschijnlijk heeft het wel even geduurd voordat je dat aan jezelf durfde toe te geven, want het voelt heel raar, een beetje als verraad ofzo, als je na jaren vriendschap opeens moet erkennen dat het niet meer goed voelt. Dat je haar eigenlijk gewoon niet meer wilt zien... Oeps!
 

Bron
 
Tja, en hoe ga je haar dat nu vertellen? Want het is niet leuk, maar wel ‘handig’, als zij ook boos is op jou en verder geen contact meer zoekt. Maar wat als ze blijft bellen, appen en mailen? Oké, je kunt twee dingen doen:
 
1. Probeer er met haar over te praten en geef haar een tweede kans. Mocht er niets veranderen, dan kun je altijd nog ‘afscheid’ van haar nemen.
Vertel wat je dwarszit, op een redelijke manier. Zorg dat het niet alleen maar verwijten zijn, maar dat je vooral vertelt over hoe het op jou overkomt als zij bepaalde dingen zegt en wat het met je doet. Dat je er verdrietig, boos of onzeker door wordt. Het zou kunnen dat ze haar excuses aanbiedt of dat het blijkt dat bepaalde dingen een misverstand waren. Laten we het hopen, want dan kunnen jullie het misschien wel bijleggen en voor een doorstart gaan. Wordt ze boos en zegt ze dat het allemaal onzin is wat je vertelt, blijf dan rustig. Maar maak haar wel duidelijk dat je er tóch echt mee zit, en dat, als er niets verandert, het voor jou niet meer hoeft. 
 
2. Laat het doodbloeden. Stel niet meer voor om samen iets te gaan doen en als zij iets voorstelt, heb je al een andere afspraak.
Dan kan het zijn dat ze na een tijdje gaat vragen of er wat is. Als ze het echt bont heeft gemaakt, weet zij zelf waarschijnlijk ook wel waarom jij nu afstand neemt, dus dan ben je haar eigenlijk geen antwoord verschuldigd. Maar oké, door te zwijgen los je ook niets op, dus het beste kun je het dan helemaal bij haar neerleggen. Dat wordt dan iets van: “Nou, je hebt mij duidelijk laten merken, door dit en dit te doen, dat je niet echt meer op mij zit te wachten. Blijkbaar erger je je dood aan mij, anders had je dat niet gedaan, toch? Nou ja, de boodschap was mij duidelijk, dus ik neem nu wat afstand. Dan lijkt me voor ons allebei beter.” Aaah, doodeng natuurlijk om dit te gaan zeggen en misschien gaat ze wel helemaal flippen, maar dit is het beste wat je kunt doen. Ga daarna ook niet allerlei discussies met haar aan, maar herhaal gewoon deze bovenstaande zinnen. 
 

En... Neem een nieuwe BFF!
Hopelijk komen jullie er samen uit en blijven jullie vriendinnen, maar zo niet, zak dan niet in een depressie. Het lijkt misschien onmogelijk, maar vroeg of laat ontmoet je weer nieuwe mensen en maak je weer nieuwe vrienden. Een leuke collega op je nieuwe werk, via de sportclub of op een feestje. En dan ben je echt blij dat je die vriendin die jou het leven zuur maakte ooit hebt afgeserveerd!

Hoe zou jij het aanpakken?