9 tips om binnen je budget te blijven

Lifestyle door Priscilla N.

De maand is pas halverwege en je hebt amper nog een cent te makken. Herkenbaar? Don't panic, wij hebben negen tips waarmee je eindelijk binnen je budget kunt blijven en misschien zelfs geld over hebt voor leuke dingen. Lees je mee?


1. Breng je uitgaven in kaart

Dit is waar het allemaal mee begint: de uitgaven in kaart brengen. Noteer alles in een kasboekje. Doordat je alles noteert weet je waar je geld aan uitgeeft en kun je ook beter beoordelen waar je op zou kunnen (of zelfs zou moeten) besparen.


2. Sparen

We horen je al denken: “Maar ik houd nooit geld over.” Je houdt vast geen vetpot over, maar die €50 die je uitgeeft aan dure drankjes tijdens het stappen kun je beter in je spaarpotje doen. Of nog beter, stel een automatische incasso in naar je spaarrekening.


3. Gebruik cash

Pin wekelijks een vast bedrag. Meer dan dit geldbedrag mag je niet uitgeven.4. Stop met slechte gewoontes
Of het nou roken of het (overmatig) gebruik van alcohol is, het kost je allebei bakken met geld... En los daarvan is het ontzettend slecht voor je gezondheid. Dit is ongetwijfeld geen nieuws voor je, maar we gaan uit van de kracht van herhaling… Stop ermee! Het zal je verbazen hoeveel geld je overhoudt en hoe fit je je gaat voelen.
 
5. Deel de financiële verantwoordelijkheid
Als je een huisgenoot hebt of samenwoont met je partner, zorg er dan voor dat jij niet de enige bent die opdraait voor de huishoudelijke kosten. Maak samen een potje voor de boodschappen en onvoorziene uitgaven. De wasmachine zou het zomaar kunnen begeven.
 
6. Een potje voor onvoorziene uitgaven
Zorg sowieso voor dat extra potje, aangezien de wasmachine het ook kan begeven als je alleen een huishouden hebt. Maar dat komt wel goed, aangezien je nu ook hebt besloten punt 2 ter harte te nemen. #Sparen!


 
7. Zet verschillende leningen om in één lening
Rood staan op de bank, de creditcardlening of dat ene doorlopend kredietje dat je een aantal jaar geleden hebt afgesloten... Stuk voor stuk betaal je hier onbewust een hoge rente op. Bekijk de opties om alles om te zetten naar één lening met een voordelige rente. Los vervolgens netjes maandelijks de schuld af.
 
8. Cancel (dure) abonnementen
Misschien heb je al jarenlang hetzelfde mobiele abonnement bij je provider. Neem contact met ze op en informeer of je een betere deal kunt krijgen. Wellicht heb je ook abonnementen op printversies van magazines, die zou je eventueel op kunnen zeggen omdat je toch amper tijd hebt om te lezen. Of zet het anders om naar een abonnement van de digitale versie… Als ze dat hebben althans.
 
9. Bewaar alle bonnetjes
Omdat je vanaf nu alles noteert in een kasboekje dien je al je bonnetjes te bewaren. Zo stimuleer je jezelf ook om niet per ongeluk weer een uitgave te doen die je je eigenlijk niet kan veroorloven.
 
Heb jij nog een paar goede budgettips?