Mama
Mama

Ons Soort Loeders: Meidenvenijn

Op de Nachtegaalstraat zie ik Marcia. Ik begroet haar enthousiast, maar zij draait haar hoofd om. Wat is er aan de hand? Heb ik haar man per ongeluk oraal bevredigd tijdens het schoolreisje? Haar kind in de kelder opgesloten?
 
Of doorverteld hoe vaak ze zich laat botoxen bij ‘dokter Looks’? Nee, echt, niets van dat al. Ik bel Yolan en vraag of zij begrijpt waarom Marcia zo raar doet. 
 
 
Op heterdaad betrapt
“Oh”, zegt Yolan luchtig, “zij zit gewoon met Donna in haar maag joh. Die is flink gedaald in de rangorde. Maria is nu helemaal hot.” Die Maria is een leukerd en keurig opgevoed. Laatst was ze met Tessel bij een kantoor in de buurt naar binnen gepiept. “Mijn ouders zeggen altijd dat ik een uitdaging moet zoeken als ik niets te doen heb”, legde ze beleefd uit aan de man die hen op heterdaad betrapte, “maar vet sorry voor de overlast”. Daar moest hij zo om lachen dat ze met de schrik vrij kwamen.
 
“En bovendien”, vervolgt Yolan, “dat negeren van Marcia, dat doen haar dochters ook zo vaak. Familietrekje denk ik.” Toch ben ik er niet gerust op. Een paar weken later komt er een mailtje van school: “Johanna is vrijdag jl. in de groep geweest om te observeren en heeft aangegeven dat er gesignaleerd is dat het niet goed loopt in de groep op het gebied van omgang met elkaar. Wij noteren dit als zorgpunt en houden het proces verder goed in de gaten. Ik vertrouw er op dat u met dit mailbericht voldoende op de hoogte bent gesteld en laat het u weten als wij nader beleid aangaande de signalen nodig achten.”
 
Fuck You-appje
We zijn en voelen ons nu van alles, behalve ‘op de hoogte’. Alleen mijn schoonmoeder kijkt er niet van op als we haar de mail laten lezen: “Ach, die klas zit vol meisjes, hè. Dan gaat het waarschijnlijk over roddelen, negeren, bedreigen en chanteren. Meidenvenijn. Is de leeftijd. Zeg Alies, schenk jij eens een portje voor me in? Ik sta al een tijdje droog.”
 
 
Olivia, onze schoolplein-goeroe, neemt de kwestie wat zwaarder op. Ze nodigt mij en zes andere moeders uit voor een sessie bij haar thuis. Ze opent plechtig, de VN-veiligheidsraad zou er nog een puntje aan kunnen zuigen. Tijdens het eerste rondje komt er van alles los. Lieke had gezegd dat Sara had gezegd dat Kennie stonk als een hond en dat was helemaal niet zo maar Sara zegt dat Lieke dat zelf vindt. Huh? Sara weet niet meer wie ze kan vertrouwen en nu heeft ze telkens buikpijn en Kennie had daarom een Fuck You-appje naar Sophie gestuurd maar ze waren BFF’s! Zo gaat het nog even door. Ik ben de draad al meteen kwijt. Dan neemt Marcia het woord. Met gedragen stem zegt ze: “En mijn dochter … is bedreigd. Ik noem geen namen. Er lopen gesprekken over op school. Het wordt zeer serieus genomen. De betrokkenen worden nog op de hoogte worden gesteld.” Ze kijkt me uitdrukkelijk niet aan.
 
Pies-smailies
Als ik thuis kom, ga ik meteen naar Tessels kamer. Nu wil ik wel eens weten wat er aan de hand is. Na een tijdje trekken, vertelt mijn dochter: “We ginnen altijd omstebeurt snoep trakteren in de overblijf. En Donna was aan de beurt dus ik zei tegen Donna dat zij moest trakteren. En toen vond haar moeder dat ik dan bedreig. We moesten er met de baas van de school over praten. En toen zei ik dat Donna mij gesjanteerd heeft. Want ik moest een koekje aan haar geven anders zou ze niet trakteren. En toen ginnen we het goed maken en pies-smailies sturen.” 
“Mooi zo”, zeg ik, nog even in lichte verwarring. Maar ze is nog niet klaar: “Maar gister zei de moeder van Kennie op het schoolplein tegen mij dat ik zeker arm was omdat ik Donna had gedwingt om te trakteren. Dat is heel stom want we zouden het aan niemand vertellen. En nu ben ik dus weer vijanden met Donna. Eigen schuld, dikke bult.”
 
Roddelen, negeren, bedreigen en chanteren. Mijn schoonmoeder had gelijk. Maar dat ging niet alleen over kleine meisjes.

Lees ook de vorige verhalen van Alies!


Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders
Alies is gecreëerd door Anne-Marie de Ruiter.