Aan deze dingen moet je denken met oud en nieuw

Lifestyle door Redactie Ze.nl

We stevenen af op oud en nieuw en dat betekent oliebollen, champagne en vuurwerk. Of je nou gaat feesten met vrienden, om tien uur al in bed kruipt óf gewoon aan het werk bent: aan deze dingen moet je echt denken met oud en nieuw!

De kerstdiners zijn achter de rug (en de magen zijn nog steeds vol), maar we zijn nog lang niet uitgefeest! Oud en nieuw staat voor de deur. De partyjurkjes liggen waarschijnlijk al klaar, maar aan de rest wordt vaak niet gedacht. Daarom hebben we een kleine guide gemaakt over de gevaren tijdens de jaarwisseling. Zo is de kans kleiner dat er iets vervelends gebeurt!
 
Bron
 
Hier moet je absoluut aan denken voor/tijdens oud en nieuw:
 
1. Check hoe de wind staat
Elk jaar vallen er veel vuurwerkslachtoffers. De meeste mensen weten wel dat vuurwerk levensgevaarlijk kan zijn, maar toch gebeuren er elk jaar weer veel ongelukken. Check daarom van tevoren hoe de wind staat. Als je vuurwerk afsteekt kun je hier rekening mee houden, want het gebeurt vaak genoeg dat een vuurwerkpijl per ongeluk jouw kant op komt als 'ie de lucht in vliegt. Hierdoor kan jij, een omstander of je huis flinke schade oplopen. Dat wil je niet hebben!
 
2. Bescherm je ogen 
Wist je dat één op de vier slachtoffers letsel oploopt aan de ogen? Een goede manier om goed beschermd het nieuwe jaar in te gaan is door in de buurt van vuurwerk een vuurwerkbril op te zetten. Het ziet er misschien niet charmant uit, maar liever even een bril op dan dat je voor de rest van je leven schade hebt aan je ogen!
 
3. Trek de juiste kleding aan 
Je wil er stunning uitzien tijdens oud en nieuw. We get it. Maar als jouw partyjurkje toevallig van een synthetische stof is gemaakt kun je toch beter voor een andere outfit gaan. Synthetische stof smelt namelijk snel bij contact met vuur en dat kan lelijke brandwonden veroorzaken. Ook kun je het beste kiezen voor kleding die strak om je lichaam zit. Bij loszittende kleding komt gemakkelijker zuurstof bij de brandhaard waardoor het vuur zich sneller verspreidt.
 
4. Vergeet je jas niet 
De outfit tijdens oud en nieuw wordt van tevoren goed uitgezocht, logisch dat je jouw look wilt laten zien. Maar ga niet de straat op zonder jas! Ook al wil je maar heel even naar buiten om een vuurpijl de lucht in te zien gaan. Het is 's nachts behoorlijk koud en als je geen jas aantrekt is de kans groot dat jij het nieuwe jaar met koorts en een snotneus begint.
 
Bron
 
5. Let op je drankje
Je bent aan het feesten en de adrenaline stroomt door je lichaam, want een gloednieuw jaar is aangebroken. Waaah, spannend! Je bent met van alles en nog wat bezig en je drankje is daarbij snel uit het oog verloren. Gevaarlijk, want er zijn helaas mensen op de wereld die drugs in drankjes doen. Let daarom altijd op je drankje. Zorg er verder voor dat je niet té veel drinkt, want ook dit levert geen leuke dingen op.
 
6. Pas op met versieringen
Oud en nieuw is een feestelijke gelegenheid en waarschijnlijk wil je de feestlocatie ook leuk versieren. Hoe meer sfeer, hoe beter! Maar versieringen met Nieuwjaar kunnen ook gevaarlijk zijn. Hoe leuk het er ook uitziet, het is geen goed idee om een ruimte vol te hangen met glitters, slingers en andere versieringen. Deze zijn extreem ontvlambaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje, één 'onschuldig' sterretje kan een heftige brand veroorzaken.
 
7. Regel vervoer
Plannen met oud en nieuw liggen niet altijd vast - soms sta je op een feestje, maar besluit je ineens om toch ergens anders heen te gaan - en dat is leuk, maar zorg in ieder geval dat je vervoer hebt geregeld. Tijdens de jaarwisseling is het druk op straat en mensen zijn vaak onder invloed. Het is daarom verstandig om goed af te spreken hoe jullie samen naar huis gaan. Als jullie met de auto gaan, spreek dan duidelijk af wie de Bob is. Dronken achter het stuur is een absolute no go!
 
 
8. Bescherm je oren 
Wist je dat je met één rotje al permanente gehoorschade kunt oplopen? Even ter illustratie: het geluid van een wekker is 80 decibel, het geluid van een sirene is 120 decibel en het geluid van een vuurwerkpijl is 160 decibel. De gemiddelde pijngrens ligt op 140 decibel, de kans op permanente gehoorschade op 160 decibel. Kun je je voorstellen wat dat vuurwerk met je gehoor doet?! En dan hebben we het nog niet eens over de keiharde muziek die wordt gedraaid tijdens de feestjes.

Dat gebeurt nou eenmaal, maar je kunt je er wel tegen beschermen! Als je geen gehoorschade wilt oplopen, doe dan oordopjes in. Hiermee bescherm jij jouw oren tegen het geluid van vuurwerk én de muziek tijdens het feestje. Bovendien heb je er ook na de jaarwisseling plezier van. Tip: de Alpine-gehoorbescherming (voor volwassenen én kinderen) is tot en met 31 december bij Specsavers te koop voor de actieprijs van € 9,95 in plaats van de gebruikelijke € 12,95.

 
Wat ga jij doen met oud en nieuw?