Mama
Mama

Dingen die je gedaan moet hebben voordat je kinderen krijgt


Als het puntje bij het paaltje komt (waarmee we bedoelen: het zaadje bij het eitje), ben jij net zo moe, lusteloos, saai, burgerlijk en blut als ál die andere ouders. Turf eerst deze lijst eens af voordat je aan kinderen begint.
 
‘Dat overkomt ons niet’, denk je zolang je nog geen kinderen hebt. ‘Wij worden superhippe, vlotte ouders, we gaan écht nog wel stappen en verre reizen maken en bladiebla…’ Vergeet het maar. Jij wordt net zo erg als al die anderen, want clichés bestaan omdat ze waar zijn. 
 

Reizen
Ga nu je nog gaan kan. Draai rechts de aarde om, vlieg links de wereld over. Van voor, naar achter, van links, naar rechts. Zodra je kinderen hebt, heb je daar 1) geen geld meer voor, 2) geen tijd meer voor, 3) geen energie meer voor en 4) de mogelijkheden niet meer voor. Hoe wil je dat doen met een kind? Heen en weer vliegen is al geen optie. Kinderen en vliegtuigen gaan niiiieeeet samen. Je kunt je kind natuurlijk ook niet maanden achterlaten bij… ja bij wie eigenlijk? Daar komt het volgende probleem: wie wil er maandenlang op een kind passen? Dat kunnen je moedergevoelens niet eens aan, laat staan dat iemand zich vrijwillig aanbiedt.

Je seksleven onderhouden
Je moet alvast wat vooruit lopen op de zaken. Je moet met je seksleven alvast compenseren voor het moment waarop je kinderen krijgt. Want als het zover is vergeet je zo langzaamaan de betekenis van het woord ‘seks’. 
 

Een gezonde levensstijl inlassen
Beginnen met sporten en gezond eten is een stuk moeilijker als je al kinderen hebt, want dan kun je de tijd niet meer vinden om te sporten en om gezond te koken. De tijd is er wel, maar je weet niet waar je het vandaan moet halen. Als je sport al in je routine hebt gedrukt, lukt het vaak een stuk makkelijker om de draad (ver) na de bevalling weer op te pakken.

Uitgaan
Op stap als je kinderen hebt? Vergeet het maar! De eerste periode moet je borstvoeding geven, dus mag je geen druppel alcohol drinken. Als je daarna wilt stappen, ben je supersnel dronken omdat je ongeveer een jaar geen alcohol hebt gedronken. Veel moeders vinden dat eng, want als je dan thuis bent en er is iets met je baby waardoor je hem uit bed moet halen (je moet hem dus optillen) is dat gevaarlijk als je dronken bent. Stel dat je de baby laat vallen! En dat is meteen een volgend puntje: je bent eindelijk moe genoeg om naar huis te gaan, je ligt eindelijk gesloopt in je nest en dan wordt je wakker gekrijst door de baby. Dan krijs je het liefst net zo hard mee. Ooooh, je hoofd! Oh ja, en nog één klein detail: als je uit wilt gaan moet je óf zonder je partner óf je moet een nachtelijke oppas regelen… gedoe!
 

Geld sparen
Denk je het nét lekker voor elkaar te hebben, komen er kinderen. Zeg maar dag tegen je doekoes. Het zijn niet alleen de luiers die je financieel leegzuigen, maar tel ook even het eten mee, verzekeringen, ziektekosten, kinderopvang, oppas en. Ga. Zo. Maar. Door. 

Alvast vooruit slapen
Voel je je schuldig als je in het weekend tot vier uur in je nest ligt weg te stinken en een eetdate met een vriendin afzegt met het gelogen excuus dat je druk bent? Je hoeft je echt niet schuldig te voelen. Die slaap heb je later nog hard nodig.
 

Gevaarlijke dingen doen
Als je kinderen hebt, durf je echt geen gevaarlijke dingen meer te doen. Dus spring uit een vliegtuig en laat je opvangen door een parachute, spring van een brug en laat je opvangen door een elastiek, zwem tussen de haaien en laat je beschermen door een kooi. AWESOME! Dit vind je niet meer zo awesome als je een nakomeling op de wereld hebt rondlopen die een mama nodig heeft.
 
Een walking closet in je huis hebben
Zodra jouw buik opzwelt wordt die walking closet van je omgebouwd tot een babykamer. Dus neem het er nog maar even van zolang het nog kan.

Welke dingen wil jij nog echt gedaan hebben voordat de kids komen?