Intelligente mensen zijn sneller afgeleid

Lifestyle door Anniek
Je hebt een project waar je aan moet werken, maar net als je begint, piept je telefoon. Even kijken wat voor berichtje je hebt, hoor. En al die mailtjes kun je ook wel even beantwoorden. Snel afgeleid? Dat is helemaal niet erg!
 
Als jij iemand bent die aan twintig dingen tegelijk begint en vervolgens door tien nieuwe dingen wordt afgeleid, voel je je misschien een beetje dom. Wie kan er zich nou niet focussen op één ding tegelijk? Maar eigenlijk valt het hartstikke mee! Tenminste, als we een nieuw onderzoek mogen geloven.
 
 
Afleiding
Ruim 10.000 werknemers uit 17 verschillende landen deden mee aan een onderzoek waarbij ze moesten aangeven of ze snel afgeleid zijn tijdens hun werk. Het onderzoek wees uit dat ruim de helft(!) van deze mensen zich niet meer dan een paar minuten wist te focussen op de desbetreffende taak. Maar troost je, want dit schijnt geen slecht iets te zijn. Mensen die snel afgeleid zijn tijdens hun werk zijn namelijk intelligenter!
 
De werknemers gaven aan dat ze tijdens hun werk om de drie minuten werden afgeleid door iets anders. Verder bleek dat sommige mensen wel 200 keer per dag op hun telefoon keken. Tja, het is niet gek dat je wordt afgeleid als je een trillende, blèrende telefoon naast je hebt liggen. Een verklaring waarom mensen zo gemakkelijk afgeleid worden, komt van psychiater Ned Hallowell. Volgens hem willen intelligente mensen allerlei uitdagingen en problemen tegelijkertijd oplossen en zijn ze daarom snel afgeleid als er iets gebeurt. 

Slim
Iedereen wil problemen zo snel en efficiënt mogelijk oplossen, maar intelligente mensen gaan anders met deze stress en werkdruk om dan minder slimme mensen. Dus ben jij snel afgeleid op je werk, onthoud dan dat je er niets aan kunt doen: je bent gewoon heel slim.
 
Even eerlijk: hoe vaak heb jij tijdens het lezen van dit artikel iets anders gedaan?