Irritante dingen die je collega?s altijd doen

Werk & studie door Sabine
Ze kunnen best leuk zijn hoor, je collega’s. Wanneer ze bijvoorbeeld spontaan een mok thee voor je meenemen. Maar het is niet altijd zo’n feest, soms kunnen je collega’s echt het bloed onder je nagels vandaan halen!

Als je heel eerlijk bent, moet je bekennen dat je werk wel wat saaier zou zijn zonder je collega’s. Je hebt natuurlijk wel iemand nodig om alle ins en outs mee te bespreken bij het koffiezetapparaat. Maar op sommige momenten kun je je collega’s ook wel achter het behang plakken. Bijvoorbeeld wanneer ze deze geintjes uithalen:


Meekijken met je Facebook-chat
Nee, begin maar niet met ontkennen. Ook jij zit weleens zonder blikken of blozen te Facebook-chatten onder de baas z’n tijd. Soms gaat het inderdaad over helemaal niks en wil je simpelweg de stunten van Kim Kardashian bespreken. Maar soms bespreek je wel echt levensbedreigende materie. Bijvoorbeeld de manicure die je écht nodig hebt omdat je nagels inmiddels wel wat weghebben van die van X-man. Maar natuurlijk vindt nieuwsgierige Nynke van personeelszaken dat ze best over je schouder mag meelezen. Ja joh, gewoon doen.

Je de les lezen
Meekijken met je top secret conversaties via de Facebook-chat is één ding, maar wanneer men meekijkt wanneer jij daadwerkelijk je werk aan het doen bent en er dan ook nog eens commentaar op levert, ongevraagd(!), kun je diegene echt wel wat doen. Je kunt niets anders dan snauwen dat je nog niet klaar was. En bovendien heeft diegene zelf ook z'n eigen werk dat echt niet gedaan wordt door kabouters wanneer hij of zij jou aan het vertellen is hoe je jouw werk moet uitvoeren.  
 


Je eten stelen
Wanneer we honger hebben, doen we soms de vreemdste dingen. Dat geldt dus ook voor je collega's. Wanneer ze hongerig zijn, gaan ze gerust op jacht naar alles wat ze kunnen eten. Dus ook jouw eten. Ze graaien jouw snacks gewoon uit de koelkast of pikken het schaamteloos van je bureau.  

Roddelen
Oké, oké. Het is soms heerlijk om even de kantoorroddels te bespreken. Zo gaat het gewoon. Als je wilt overleven in de werkwereld, zul je hier soms in moeten meegaan. Maar sommige van je collega’s lijken gewoon niet te weten hoe ze hun lippen op elkaar moeten houden en roddelen de hele dag door.

Je spullen pikken
Als er iets is wat je collega’s op hun prioriteitenlijst voor de dag hebben staan, is het wel jouw spullen inpikken. Voor je het weet ben je je plakbandrol kwijt of heeft iemand je pen even ‘geleend’. Die krijg je nooit meer terug hè, niet dat je dat nog wilt wanneer je ziet dat Petra op de dop knabbelt. Maar wanneer je collega’s dé hoofzonde begaan: je stoel inpikken, heb je echt geen zin meer om de rest van de dag ook maar normaal tegen wie dan ook te doen. Nee, dan is het gewoon oorlog.

Te lang op pauze gaan
Jij houdt tijdens de pauze krampachtig de wijzers op je horloge in de gaten en wanneer je dierbare 30 minuutjes voorbij zijn, strompel je weer terug naar je bureau. Maar niet al je collega’s zijn zo punctueel als jij. De ene dag maken ze het nog niet zo heel bond met 35 minuten. Maar soms zitten ze schaamteloos na drie kwartier nog op hun eerste boterham te kauwen.


Roken
Dat je collega’s zelf de behoefte hebben om de kou in te gaan zodat ze hun nicotine voor de komende tien minuten tot zich kunnen nemen, is hun ding. Maar dat het gebeurt onder de tijd dat jij gewoon doorwerkt, is nu niet bepaald eerlijk. Kort rekensommetje: een sigaretje doen kost al snel vijf minuten. Als je zo’n fijne kettingrokercollega hebt, kan het maar goed dat-ie z’n snor best vaak drukt. Laten we zeggen dat je collega 5 keer per dag aan zo’n nicotinestaafje moet zuigen. 5x5 is toch al 25 minuten. 25 minuten waarin jíj wel werkt. 25 keer de 5 dagen dat jullie werken… kéér 52 weken. Man, wat een geld.

Welke irritante dingen doen jouw collega’s altijd?