Ook mannen moeten voor 'abortus' kunnen kiezen

Lifestyle door Elsemieke

Ongepland zwanger worden is écht niet leuk, maar wij hebben altijd nog de keuze om het kindje te laten weghalen, hoe traumatisch dat ook is. De aanstaande vader heeft vaak niets in te brengen. In Zweden willen ze daar wat aan doen.

Mannen zouden ook moeten kunnen beslissen of ze vader willen worden of niet. De jongerenafdeling van de Liberale Partij in Zweden denkt dat er veel mannen zijn die niet eerlijk tegen hun vrouw durven te zeggen dat ze helemaal niet zitten te wachten op een kind. De partij wil dat de wet voor deze aanstaande vaders wordt aangepast. 

 

 

Verantwoordelijkheid
Volgens het nieuwe Zweedse voorstel zouden mannen tot de achttiende week van de zwangerschap ook moeten kunnen besluiten dat ze afstand doen van het kind. Dat is een behoorlijk ingrijpende beslissing, want de aanstaande papa heeft dan geen enkele wettelijke verantwoordelijkheden meer die bij het vaderschap komen kijken. 

Kindje niet meer zien

Zolang een vrouw kan kiezen voor een abortus moet een man dus afstand kunnen doen van zijn aanstaande vaderschap. Daar kan hij dan niets meer aan veranderen, want hij staat al zijn rechten en plichten af aan de moeder. Als de moeder er toch voor kiest het kindje te houden dan heeft de papa er ook geen recht meer op zijn kindje te zien. Hopelijk heeft hij er goed genoeg over nagedacht...

Vind jij dat er in Nederland ook zo'n wet moet komen?